RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

До 2025 року ІДІЛ хоче завоювати Крим та західну Україну

Зокрема, терористи планують захопити місто Кам'янець-Подільский, розповів експерт

Зокрема, терористи планують захопити місто Кам'янець-Подільский, розповів експерт Експерт Центру вивчення повстанських рухів Олександр Кореньков Фото: facebook.com/osvitaUkraine

Терористична організація "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ) розглядає Крим і західну Україну як території, які вона планує завоювати до 2025 року. Зокрема, однією зі своїх цілей терористи вважають місто Кам'янець-Подільський. Про це "Апострофу" повідомив експерт центру вивчення повстанських рухів ОЛЕКСАНДР КОРЕНЬКОВ. За його словами, поки що наша держава - не в пріоритеті у ІДІЛівців, оскільки не воює в Сирії, але спецслужбам не варто розслаблятися, адже на території України вже є окремі члени цієї організації.

- Чи присутні осередки ІДІЛ в Україні?

- В Україні є окремі бійці ІДІЛ. У серпні співробітники СБУ накрили квартиру в Харкові, яка служила перевалочним пунктом для ІДІЛівців. У Київській та Дніпропетровській областях також знаходили бійців цієї організації. Але важливо розуміти, що в самій структурі ІДІЛ людину визнають своєю тільки постфактум - після участі в боях або нападах, як у випадку з терактом в Ніцці, під час якого тунісець атакував людей, що зібралися на святкування Дня взяття Бастилії. Про те, що він належав до ІДІЛ, дізналися тільки після його загибелі. ІДІЛівці, особливо в Європі, активно використовують так званих "самотніх вовків" - тобто, коли людина, надивившись пропагандистських роликів ІДІЛ, вирішує вступити в їхні ряди, робить якийсь напад і після цього стає бійцем.

- А як щодо окупованого Росією Криму - там є ІДІЛ?

- З боку російських спецслужб надходила така інформація. Але вони можуть записати в ІДІЛ кого завгодно. Точно встановлено той факт, що в рядах ІДІЛ в Сирії воюють вихідці з Криму.

- Як багато українців воюють в рядах ІДІЛ?

- За офіційними даними ЦРУ за 2015 рік, в рядах ІДІЛ воюють 50 українців. Але ця цифра умовна. В цілому ж, згідно з даними Global Terrorism Index 2015, Україна знаходиться на 12-му місці, випереджаючи за рівнем тероризму такі країни, як Єгипет і Південний Судан. А в 2013 році ми були на 56-му місці. Такий стрибок пов'язаний з катастрофою малайзійського Боїнга, під час якої загинули 298 осіб.

- А на державному рівні Україна як бореться з ІДІЛ?

- Україна з 2014 року є членом Глобальної коаліції по боротьбі з ІДІЛ, і офіційно ми воюємо з ними, але поки що – без зброї. Хоча в січні в британському виданні Independent була інформація про те, що нібито українських солдатів хочуть відправити в Сирію воювати з ІДІЛ.

Втім, в даний момент ми займаємося тим, що протидіємо пересуванню добровольців ІДІЛ по території України. СБУ блокує транзитні шляхи і намагається виявляти таких бійців. Основні перевалочні пункти в Україні — це Одеса і Харків. Були випадки, коли їх затримували в Києві, в аеропортах "Бориспіль" і "Жуляни", а також знімали з літаків.

- Чи є у ІДІЛ територіальні претензії до України?

- У своїх доповідях вони пишуть, що хочуть завоювати весь світ. У тому числі, у них є претензії на Крим, на частину західної України, наприклад, на Кам'янець-Подільський. Вони розглядають ці землі як свою власність. На своїх картах вони зображують їх як регіони, які до 2025 року планують завоювати. Тому українцям варто готуватися до потенційних загроз. Американці визнали, що вони є неефективними у боротьбі проти ІДІЛ саме тому, що мало вивчали його.

- Дуже поширена думка, що ІДІЛ — це проект Росії і особисто Путіна. Чи відповідає це дійсності?

- Прямих доказів цьому немає. Є інформація, що їх спонсорують Туреччина, Катар, Саудівська Аравія, США, Росія, але це все неофіційні відомості. Взагалі, ІДІЛ — цілком самодостатня організація, яка ще на початкових етапах свого існування була націлена на самофінансування. За даними корпорації RAND, ще в 2014 році, до захоплення міста Мосул в Іраку, в розпорядженні організації було близько 800 мільйонів доларів. В основному, за рахунок викупів за викрадених людей.

Точно знаю, що у лавах ІДІЛ воює багато росіян — до 2500 осіб. Росія входить у трійку країн, з яких приїжджає найбільше добровольців. А взагалі, в ІДІЛ - близько 27 тисяч іноземних добровольців, це майже половина всієї його армії. Бійці приїжджають з Норвегії, Данії, Швейцарії, навіть з Мальдів, де з 2014 року з'явилася їхній осередок.

- Наскільки висока ймовірність появи терористів-смертників в Україні?

- Теоретично це можливо, оскільки офіційно ми є членами антиІДІЛівської коаліції. У своїх матеріалах вони вказують ворогів ІДІЛ, серед яких також є і Україна. Але поки що ми - не в пріоритеті у них, оскільки наші війська не воюють в Сирії. Крім того, у них самих зараз багато проблем, вони втрачають території в Іраку. Але можливий варіант, при якому хтось в Україні, начитавшись їх пропагандистської літератури, скаже, що він - ІДІЛівець, прийме присягу і здійснить теракт.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів