RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скоро повіє "північний вітер": три причини повернення Ходаковського в Донецьк

Опальний ватажок ДНР недарма повернувся з Криму

Опальний ватажок ДНР недарма повернувся з Криму Ватажок батальйону бойовиків "Восток" Олександр Ходаковський (в центрі) Фото: РІА Новини

Екс-ватажок "бригади" бойовиків ДНР "Схід" Олександр Ходаковський повернувся в Донецьк. Про це повідомив у своєму Facebook відомий журналіст і блогер Денис Казанський. За його словами, одіозний бойовик негайно зробив заяву про те, що незаконній ДНР не слід розраховувати на приєднання до Росії. Нагадаємо, що Олександр Ходаковський, якого вважають непримиренним противником ватажка ДНР Олександра Захарченко, раптово зник з поля зору в середині літа, через що багато хто вирішили, що він убитий. Його несподіване повернення, на думку поінформованих джерел, пов'язано з бажанням московських кураторів послабити позиції Олександра Захарченко, а також посилити вплив так званої "партії війни".

Опальний екс-ватажок "бригади" бойовиків ДНР "Схід" Олександр Ходаковський раптово зник у липні. Між ним і ватажком незаконної ДНР Олександром Захарченко панує непримиренна ворожнеча, яка призвела до масових репресій і фізичної зачистки більшості соратників лідера "бригади "Схід". Побоюючись розправи, Ходаковський тривалий час зі своєю сім'єю знаходився в Криму і не демонстрував публічної активності. Проте раптове повернення одіозного бойовика свідчить про те, що російські куратори вирішили активізувати внутрішньополітичну конкуренцію в ДНР перед так званими "місцевими виборами".

За наявною інформацією, Олександр Захарченко в очах кураторів з Кремля стає все більше некерованим гравцем, оскільки сконцентрував у своїх руках всі фінансові, силові та інформаційні потоки. Наприклад, на відміну від ватажка ЛНР Ігора Плотницького, Захарченко все частіше виявляє незгоду зі своїми "керівниками" у багатьох технічних та гуманітарних питаннях і вже вважається неблагонадійним. Як стверджують поінформовані джерела, в Кремлі Захарченко вважають навіть більш "проукраїнським" персонажем, ніж його ворога Ходаковського, який не бачить ДНР у складі України та виступає за продовження боротьби з Києвом.

Разом з тим, як висловився один із співрозмовників, що займається рішенням гуманітарних питань в Мінській контактній групі, "Захарченко просто зажерся і відчуває себе царем". "Саме для створення противаги Захарченку з Криму і був відкликаний Олександр Ходаковський. Гарантії його безпеки - по лінії ФСБ", - зазначило джерело. Дана версія на рівні чуток циркулює в одній з міжнародних організацій, представники якої активно контактують з керівництвом незаконних "республік".

У зв'язку з поверненням опального бойовика можливі три варіанти розвитку подій.

Згідно з першим сценарієм, російські куратори готують підґрунтя для зміщення Захарченка з влади шляхом "виборів". У свою чергу, Олександр Ходаковський є єдиним реальним опозиціонером, який користується підтримкою бойовиків і з допомогою росіян може прямо виступити проти "Захара".

За другим сценарієм, боротьба між Захарченком і Ходаковським буде продовжуватися. В результаті хто-небудь з ватажків загине чи найближчим часом отримає "чорну мітку". До речі, самовинищення одіозних бойовиків вигідно також і Кремлю.

І, нарешті, третій сценарій, який випливає з першого. Він найбільш несприятливий для України, оскільки означає спробу кремлівських "господарів" ДНР посилити вплив "партії війни", до якої відносять Ходаковського. "Скоро подує сильний "північний вітер" і поява Ходаковського - зайве тому підтвердження", - пояснило джерело, що заслуговує довіри. Таким чином повернення колишнього "польового командира" у будь-якому разі означає зміну балансу сил. За яким із сценаріїв будуть розвиватися події - покаже час.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр