RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Політичну галявину в Росії зачистили, черга за Інтернетом

Російська влада буде відслідковувати поведінку громадян у мережі

Російська влада буде відслідковувати поведінку громадян у мережі Наступним етапом зомбування росіян повинен стати контроль над інтернетом Фото: РІА Новини

Слідом за введенням у дію положень так званих "законів Ярової", що зобов'язують провайдерів у Росії зберігати весь інтернет-трафік росіян, кремлівська влада має намір організувати розшифровку всього цього трафіку. Для цього, як пишуть російські ЗМІ, планується реалізувати цілий набір технічних рішень. Один з варіантів – встановити на мережах операторів спеціальні пристрої для дешифрування. Це дасть можливість спецслужбам РФ відслідковувати в режимі real-time весь контент, який запитують користувачі. На думку російського журналіста і публіциста ЛЕОНІДА РАДЗІХОВСЬКОГО, таким чином, зачистивши політичну галявину, російська влада взялася "законопачувати" єдину, що залишилася, вільну зону - Інтернет.

Я не фахівець у сфері інтернет-комунікацій. Який матиме технічний вигляд система контролю над трафіком, скільки це буде коштувати — усього цього я, звичайно, сказати не можу. Але що я можу сказати — все це є досить логічним. На останніх виборах жодна опозиційна партія, жоден опозиційний кандидат не потрапили до Думи. Це свідчить про те, що політична галявина повністю зачищена. Але є вільною — я б навіть сказав дуже вільною — інтернет-галявина. І це певні "ножиці", оскільки Інтернетом у Росії користуються десятки мільйонів людей, і Інтернет абсолютно вільний.

Так, вибори показали, що Інтернет не конвертується в голоси виборців, і політичні можливості зовсім не так великі, це правда. Тим не менше Інтернет з точки зору влади та її перестраховки потенційно загрожує. Крім того, владі є неприємними всі ці викриття, які постійно з'являються. Отже, в рамках формування все більш і більш закінченої авторитарної системи — не тоталітарної, але авторитарної — наступним етапом повинен, очевидно, стати контроль над Інтернетом.

Порівняння зі Сталіним тут так само є недоречним, як порівняння радянських газет з Інтернетом: за сталінських часів його не було, і ті проблеми, які виникають сьогодні, не просто технічні, а й соціальні, психологічні. Наближення до китайської моделі регулювання Інтернету, думаю, можливе. Не в один день, але поступово — так. Поки система робить все, щоб максимально закриватися і законопачуватися. І цей рух йде в одну сторону, і жодних контр-рухів немає.

Сенс для влади робити це, звичайно, є. Який може бути контр-аргумент? Що користувачі Інтернету будуть незадоволені? "Ну і пішли вони до біса!" Будуть незадоволені, і що? Якщо ви можете зробити собі додаткову страховку, нічим при цьому не ризикуючи, чому цього не зробити? Ризики для влади, як мені здається, взагалі вкрай низькі — хоч з "відкритим" Інтернетом, хоч із "закритим". І сама влада вважає, що сьогодні політично Інтернет не впливає, але може стати таким завтра. Власне кажучи, всі "арабські весни" і тому подібні штуки відбувалися завдяки інтернет-мобілізації. Ну і на біса їм мати у своєму глибокому тилу таку червоточину?! Якщо ви зуби вилікували, але в одному з них є крихітна чорна точка, чому не законопатити?! Вони і законопачують, як можуть.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ