RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Летальний" закон: в Україні розповіли, яку зброю чекають з США

Експерт розповів, яку допомогу США надавали і ще можуть надати Україні

Експерт розповів, яку допомогу США надавали і ще можуть надати Україні Американська військова допомога Україні серед іншого тепер передбачає також постачання летальних оборонних систем для української армії Фото: EPA/UPG

Нижня палата Конгресу США ухвалила закон щодо надання допомоги Україні. У перелік передбачених законом засобів підтримки включені "летальні оборонні системи озброєнь". Таким чином, в американському суспільстві визнали необхідність надання більш ефективної допомоги нашій країні. На думку директора інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергія Згурця, української армії згодилися б американські протикорабельні ракети, проте насамперед нам слід орієнтуватися на можливості власного ОПК.

В принципі, до цих пір вся американська допомога була сконцентрована на постачанні станцій контрбатарейної боротьби, засобів індивідуального захисту, а також безпілотних комплексів Raven в досить великих кількостях. Були також постачання медобладнання, автомобілів Hummer і систем зв'язку. Слід визнати, що в перший рік війни ця допомога була дуже важлива, як в політичному, так і у військовому відношенні. Крім того, вона відкривала двері для допомоги інших держав, які підтримували проамериканські позиції.

Нинішній закон загалом ситуацію особливо не змінює, тому що туманність формулювання навряд чи говорить про те, що нам поставлять якісь якісно інші ударні засоби, включаючи ті ж ПТРК Javelin, розмови про які вже набили оскому. Але в політичному відношенні це рішення є ще більш далекосяжним, ніж всі попередні рішення законодавчої влади США з цього приводу.

Також хочу зазначити, що за останній рік активність американської допомоги збільшилася. Якщо, наприклад, раніше ми отримували американські станції контрбатарейної боротьби з обрізаними характеристиками (з дальністю дії близько 10 км, - "Апостроф"), то тепер нам поставляють станції, здатні забезпечити швидке та ефективне виявлення батарей противника на відстані до 40 км. Інша справа, що ми не завжди використовуємо ці дані для нанесення ударів, але сама допомога стає набагато послідовнішою.

Якщо говорити про те, яку зброю ми хотіли б отримати, то я б із задоволенням виділив би і крилаті протикорабельні ракети. Ті ж "Гарпуни", наприклад, можна поставити на будь-яку платформу і створити так званий "москітний флот" для ефективної боротьби з російськими кораблями на Чорному морі. Але давайте згадаємо про те, що є у нас. А у нас є достатньо ефективні, високоточні протитанкові ракети, які виробляються серійно. На жаль, далеко не завжди особовий склад здатний користуватися українськими засобами. По-перше, місце в цих розрахунках не враховано в бойових порядках нашої армії, а по-друге, у нас не передбачена ефективна підготовка фахівців для експлуатації нових зразків озброєнь. Тому перш ніж кричати "дайте нам "Джавеліни", я пропоную повною мірою користуватися вітчизняним потенціалом, який теж здатний підняти обороноздатність країни.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга