RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олександр Сотник: Путінську компанію пора душити

Опальний російський журналіст вказав на головну проблему російського президента

Опальний російський журналіст вказав на головну проблему російського президента Російський журналіст і блогер Олександр Сотник Фото: facebook.com/sasha.sotnik

Кілька днів тому інтернет сколихнула заява відомого російського опозиційного журналіста Олександра Сотника про від'їзд з Росії у зв'язку з погрозами на його адресу. Місцем свого тимчасового перебування опозиціонер назвав Грузію, пояснивши, що його вимушений від'їзд слід вважати "не еміграцією, а евакуацією на якийсь час". У своєму інтерв'ю "Апострофу" ОЛЕКСАНДР СОТНИК заявив, що в будь-який момент може приїхати в Росію і не збирається просити політичного убожища" в Грузії, а головним своїм завданням бачить повернення собі і громадянам Росії "держави, котру у них вкрали".

- Саша, привіт. Розкажіть, де ви зараз?

- Я зараз перебуваю в Грузії.

- Чому саме Грузія?

- Тут живе мій дуже близький друг, який все влаштував, як ми і домовлялися. Тут я зможу не просто в повному обсязі працювати, як в Москві, тут я зможу працювати в безпечному режимі і навіть розширити свою діяльність в стані комфорту.

- А чому, наприклад, не поїхали в Україну?

- Я не поїхав в Україну не тому, що я не поважаю цю країну і не тому, що мене не кличуть. Просто, на відміну від українських законів, грузинські закони дозволяють мені, не просячи політичного притулку, не відмовляючись від російського громадянства, перебувати тут 360 днів на рік. Тому я зупинився на Грузії. А Україні – великий привіт. Це країна, яку я дуже люблю і яку я як підтримував, так і буду підтримувати.

- Вам надходили які-небудь пропозиції з України? Можливо, пропонували співпрацю або посаду?

- Так, ще рік тому мені надходила пропозиція. Я навіть зустрічався з представниками одного з українських телеканалів. Але просто, як кажуть, щось пішло не так. Я не буду зараз розповідати про це. Я, зрозуміло, анітрохи не ображений. Я як поважав цей телеканал, як поважав журналістів, що працюють в Україні, так і продовжую поважати. І, звичайно ж, я завжди відкритий до співпраці з нормальними виданнями, з нормальними телеканалами, з нормальними інтернет-ресурсами.

- Ви говорили про погрози на вашу адресу. Чиї це загрози, Кремля?

- Я можу тільки здогадуватися, тому що у мене немає прямих доказів. От як працює "спецуха": вони намагаються не залишати слідів. ГБуха завжди так працює. Ось з Литвиненком у них, наприклад, не вийшло, наслідили. Але я - не Литвиненко. І, як бачите... Але ці загрози надходять мені вже 4 роки. Як я говорив, їх кількість переросла в якість. І коли вони мені пред'явили зовнішнє спостереження один раз, буквально півтора місяця тому (у мене є 3 абсолютно незалежних від мене свідки, які можуть це підтвердити)... Це означало - друже, тобі пора звідси звалювати.

- Робити ноги, як то кажуть...

- Саме так. А після телефонного дзвінка, що пролунав у ночі, я почув такі слова, які процитував у своїй заяві (у своєму інтернет-зверненні, пояснюючи причини від'їзду, пан Сотник розповів про дзвінок "доброзичливця", який повідомив, що журналіста "погодилися терпіти до жовтня, після чого прийнято рішення перевести його в овочевий відділ", - "Апостроф"). Після цього мені стало зрозуміло, що в кожному жарті, навіть майора або капітана, є тільки частка жарту. І смішно буде тільки їм, а мені буде зовсім не смішно. Я просто зрозумів, що ступінь ймовірності досить висока, якщо я залишуся, і раптом що трапиться... А якщо таке трапиться, то нікому від цього не буде добре - ні мені, ні суспільству, ні країні ніякої користі від цього не буде.

Розумієте, вони вбили Нємцова, а ця фігура була зовсім іншого порядку. Що вже говорити про мене. Тому я вирішив зіграти на випередження та убезпечити себе. І чесно скажу, такого ефекту особисто я не очікував.

- Що ви маєте на увазі?

- На каналі Росія-24 в підсумковій програмі новин дали 5-хвилинний сюжет про мене. Зізнаюся, я не думав, що вони підуть на таку дурість. Тому що, фактично, поринувши в глибоке пропагандистське заперечення, вони підтвердили все, про що я говорив.

- Що думаєте з приводу створення МГБ в Росії? Чи з’являться у спецслужб Путіна довші руки для боротьби з інакомислячими?

- Мені здається, що боротьба з інакомисленням буде на другому або на третьому навіть плані для цього відомства. Тому що на першому плані у них зараз гроші, які закінчуються. Грошей немає. Корупція дійсно захмарна. Ви зверніть увагу на те, що відбувається зараз в Росії? Зараз відбувається укрупнення силових відомств. Якісь відомства закривають, якісь зливають один з одним, і так далі.

- Про що це говорить?

- Це говорить тільки про те, що навколо Путіна звужується коло осіб, яким особисто він довіряє. Під Золотова (главком Нацгрвардії РФ, колишній охоронець Путіна Віктор Золотов, - "Апостроф") він створив Росгвардію. Зараз він створює, зливаючи ФСО, ФСБ, ще щось - МДБ, і так далі. З трьох начальників, виходить, буде один. Тобто коло наближених до тіла Путіна, які будуть захищати, безпосередньо стояти щитом перед цією людиною, звужується. Йому дійсно все менше і менше залишається кому довіряти.

- А як вважаєте, такий страх дійсно обґрунтований? Чи Путін просто перестраховується?

- Там і те, і інше. Що стосується МДБ... я б хотів повернутися до цієї теми, тому що вона дуже важлива... головним завдання буде вибивання грошей з тих чиновників, яким було дозволено красти всі ці роки. Чиновників і не тільки - всіх цих злодіїв. Тому що грошей дійсно мало. І зараз вони їх будуть вибивати з тих, на кого ще вчора спиралися.

Я не виключаю, що до дверей МДБ вишикується ціла низка цих умовних булгаківських "босих", дружини яких будуть підганяти в спину і кричати: "Іди, покайся, і тобі знижка вийде". І вони самі понесуть туди гроші. Але розумієте, будь-які кошти мають таку погану властивість – вони закінчуються.

Після того, як вони закінчаться, а реструктурувати борги Путіну і його команді ніхто не буде, природно, почнеться викачування останніх грошей вже у населення. А потім все раптово впаде. І цей "колектив Ніберія" просто впаде на коліна, але не уникне своєї "кулі в лоб". Після чого народ з полегшенням видихне зі словами "Хрущов воскрес", і буде нова відлига.

- Чи з’являться у зв'язку фз створенням МДБ якісь нові загрози для України?

- Я думаю, що це прямо або опосередковано торкнеться всіх. Тому що з цього міністерства створять або, принаймні, планують створити такого потужного, могутнього монстра, ще потужнішого, ніж ФСБ. Я не знаю, як у них там буде це все структуруватися, я не володію цією інформацією. Це треба питати в пана Бортнікова (Олександр Бортніков, глава ФСБ, - "Апостроф"). Хоча, мені здається, що його все-таки відправлять у відставку.

Йде укрупнення, а створення МДБ, воно, в тому числі, заради цього теж затівається. Тому що Бортніков намуляв очі, і Путін, швидше за все, йому не довіряє. Можливо, МДБ очолить Сергій Борисович Іванов (до серпня 2016 року глава Адміністрації президента РФ, - "Апостроф"). Знову ж таки, я не виключаю такої можливості. Час покаже.

- Україна визнала нову Держдуму РФ нелегітимною через вибори у Криму. Як думаєте, які будуть з цього наслідки? Чи слід це сприймати як, по суті, розрив відносин між країнами на юридичному рівні?

- Невизнання результатів виборів у Держдуму РФ - це дуже правильне рішення. Але навряд чи воно буде мати далекосяжні наслідки в найближчій перспективі. На превеликий жаль, Захід ослаблений і політично, і морально...

- І не захоче піти на серйозне протистояння з Кремлем?

- Так. Але давайте трохи почекаємо. Тоді вже можна буде говорити про ступінь рішучості Європи і Америки, якимось чином протистояти, а не лише "висловлювати занепокоєння", ще "більш глибоке занепокоєння ", "китайське занепокоєння", "дипломатичне", і так далі. Тому що цих тривог вже так багато, і цих відтінків заклопотаності повним-повно. Але насправді, вже давним-давно пора розривати стосунки з путінською компанією і починати їх тиснути і душити по всій площі їх дипломатії.

- Останнім часом експерти заговорили, що є ймовірність проведення дострокових виборів президента в 2017 році. Як ви ставитеся до таких припущень?

- Чекісти – великі майстри інтриг і політичного "розводняка". Взагалі, "розводити кроликів" вони вміють чудово. «Кролики» дихають нервово, у них в очах спалахує якийсь такий вогник інтересу, а чекістам це тільки на руку. Тому вони будуть, звичайно, вкидати в інформаційний простір різні версії: "а ось, можливо, в кінці 2016 року... а можливо, в 2017 році... а можливо, у другій половині 2017 року... а можливо, Путін взагалі не буде балотувався". Їх мета – відвернути громадську думку від обговорення найголовнішого питання.

- Якого?

- Положення справ всередині країни. І вони будуть робити все для того, щоб це питання взагалі не обговорювалося.

- А, на вашу думку, для Путіна дострокові президентські вибори - це було б вигідне рішення?

- Це не має ніякого значення, абсолютно ніякого. До тих пір, поки ця система існує, взагалі про слово "вибори" можна забути. Це не "вибори", це продовження спецоперації по утриманню влади. От і все. Інститут виборів у Росії – зруйнований. І ходити по цих руїнах, ридати, плакати, стогнати, камлати - абсолютно безглуздо.

- Ви зараз у Грузії. Чи будете думати про нове громадянство?

- Я дотримуюся тієї думки, що просити де-небудь політичного притулку для мене принизливо. Я не хочу відмовлятися від російського громадянства. Вони вкрали у мене державу. І я вважаю, що моє завдання - це якимось чином державу повернути. І собі, і громадянам. Це - по-перше.

По-друге, коли ти просиш політичне “убежище”... Мій друг, нині покійний грузинський депутат Жевак Урванідзе назвав це "політичне убожище". Так ось: просити про “політичне убожище" – це потрапляти з однієї несвободи в іншу. Тому що коли ти просиш про це, є якийсь комплекс умов. Ти, наприклад, не можеш приїхати назад в Росію. Відвідати свою батьківщину ти не можеш. А це вже не свобода. Я – вільна людина. І коли я кажу, що я евакуювався до Грузії, то це на певний час. І це не означає, що я не можу більше з'явитися в Росії. Так, я можу в будь-який день взяти квиток і приїхати в Росію! Я - вільна людина! І, до речі, в Кремлі нехай про це знають.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто