RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трагедія в Дніпрі: в Україну йде масова міграція криміналітету

Не можна зволікати з реформами правоохоронних органів, вважає Бачо Корчілава

Не можна зволікати з реформами правоохоронних органів, вважає Бачо Корчілава Презумпція правоти поліцейського не перетворить Україну на поліцейську державу, якщо правоохоронці будуть діяти в рамках закону Фото: Владислав Мусієнко

Через погіршення криміногенної ситуації в Україні не можна зволікати з реформами в поліції, розповів "Апострофу" колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава, коментуючи події, пов'язані з убивством поліцейських в Дніпрі. Пан Корчілава переконаний, що запропонована міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим "презумпція правоти поліцейського" не перетворить Україну на поліцейську державу, якщо, звичайно, правоохоронні органи будуть діяти в рамках закону.

Ситуація, яка сталася в Дніпрі, була складна. Коли це тільки сталося, люди висували свої версії, робили якісь висновки, але зараз, коли є повна картина, стало ясно, що поліцейські діяли правильно. Треба розуміти, що дуже складно діяти проти людини з великим бойовим досвідом, коли незрозумілий її психологічний фон. Навіть спецпідрозділам важко. Всім, хто кричить і обурюється, я можу нагадати, що сталося в 2011 році в Одеській області, коли чоловік з величезним бойовим досвідом розніс весь загін Беркута. І як такого злочинця можна було нейтралізувати? В Грузії також були подібні випадки, були роки бандитизму, були інциденти, коли офіцери майже не діяли. Потім, коли в суспільстві виник великий запит на те, щоб правоохоронна система працювала ефективно, її почали реформувати.

Що стосується презумпції правоти поліцейського, яку запропонував Арсен Аваков, то йому потрібно було розшифрувати,що він має на увазі під цією ініціативою. У всьому світі є чіткий звід дій, в якому прописано, як повинні діяти люди, коли їх зупиняє поліція: вони не мають права виходити з машини, вони повинні тримати руки на кермі. Незважаючи на те, що в нашому законі теж є певні правила, кожна людина трактує їх по-своєму. Багато хто з нас, коли бувають за кордоном, чітко знають, що коли до тебе звертається поліцейський, необхідно мирно і дружелюбно виконувати всі його команди, а у своїй країні вони чомусь цього робити не хочуть. Дивна ситуація, як на мене, тому що в тій же Грузії, якщо ви спробуєте вийти з автомобіля без дозволу поліцейського, то він це буде розцінювати як небезпеку в свою адресу.

Зараз, коли часи міняються, і всі поліцейські ходять з камерами фіксації, всі дії та розмови поліцейських пишуться, не варто побоюватися, що країна перетвориться на поліцейську державу. Поліцейська держава - це коли поліції можна відстрілювати людей на вулицях, а якщо все в рамках закону, я не бачу проблеми.

Потрібно розуміти, що в будь-якому демократичному суспільстві, крім прав, є ще й обов'язки. А у нас дуже дивна ситуація - всі хочуть права, але ніхто не хоче обов'язків. Звичайно, суспільству дуже складно жити в рамках правопорядку. У тій же Грузії дуже важко звикали до нових правил, і до кінця так і не звикли.

Багато політиків зараз намагаються сказати: поки не будуть реформуватися суди, такого, як запропонував Аваков, робити не можна. Але якщо ми не почнемо реформувати правоохоронну систему, а будемо сидіти і чекати біля моря погоди, то взагалі нічого не буде змінюватися. Тоді судова система буде кивати на правоохоронну, правоохоронна ще на якусь і все це буде безкінечно. Політикам треба брати на себе відповідальність за реформи, інакше їх занадто лояльне ставлення може призвести до ще гірших наслідків у плані криміногенної ситуації. Багато експертів зараз не приховують, що в Україну йде масова міграція криміналітету. По-перше, тому що м'яке законодавство, по-друге, тому що поліція майже безправна, по-третє, тому, що суди під застави випускають людей, незважаючи на здійснені ними тяжкі злочини. І ці проблеми наростають, як сніжний ком. Реакцією має стати посилення законів. Бо, припустімо, з тієї ж Грузії злодії в законі мігрують: там, на відміну від України, їх чекає кримінальна відповідальність.

Також не варто забувати про транснаціональну злочинність . Коли в країні йде війна, коли існують сірі зони, вона значно активізується. Ось про це треба думати, а не про те, хто кому подобається. Є речі, які не повинні викликати політичних суперечок. Необхідно займатися цим, необхідно краще готувати поліцейських. Для цього потрібно звертатися за допомогою до інструкторів з США, Європи. Потрібно розуміти, що ми 25 років ніяк не реформувалися, і старе вже не працює, а нове працює, але з перебоями. І як би нам не розповідали про великих професіоналів, але сучасна злочинність дуже змінилася, а поліцейські не стикалися з цим. Але у нас немає часу на повільні реформи, вже зараз потрібно відбирати патрульних, які більш перспективні, добре навчаються, знають мову, але при цьому розуміти,що всі зміни упираються в фінансування. Навчити доброго поліцейського детектива коштує сотні тисяч доларів, навчити доброго спецназівця - під мільйон доларів. Все це великі гроші, яких немає.

Читайте також

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Військові експерти та аналітики розповіли, чого чекати на фронті після переобрання Путіна

Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

Депутати хочуть відправити на перекомісію інвалідів 2-3 груп - добре хоч першу не чіпають

Ракетні удари по Одесі: які цілі переслідує ворог

Терористичні удари Росії по Одесі спрямовані на залякування людей та провокацію хаосу