RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ФСБ стала діяти в Україні хитріше

Координатор "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук розповів про нову тактику ФСБ в Україні

Координатор "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук розповів про нову тактику ФСБ в Україні Російська ФСБ будує більш законспіровану систему управління завербованими агентами на території України Фото: ТАСС

Останнім часом підходи російських спецслужб щодо формування агентської мережі в Україні, як і завдання цієї мережі, зазнали змін. Про це розповів "Апострофу" координатор групи "Інформаційний опір", народний депутат України Дмитро Тимчук. За його словами, якщо раніше агенти повинні були відкрито розгойдувати обстановку, поширюючи в українському суспільстві ідеї "російського миру", то тепер – у прихованій формі підштовхувати до дестабілізації, граючи на складностях соціально-економічної ситуації. Також Тимчук пояснив, чому об'єктами вербування ФСБ часто стають жителі окупованого Криму.

Основний період, упродовж якого створювалась російська агентурна мережа, був улітку-восени 2014 року, коли сильно розхитувалася ситуація не тільки на Донбасі, а й на підконтрольній території Україні, особливо в південних регіонах - Херсонській, Миколаївській, Одеській областях. На сьогодні ФСБ розчарувалася у власних сценаріях щодо розгойдування там ситуації через російську агентуру. Тепер вони чіпляються за будь-яку можливість, щоб створювати таку агентуру вже за межами цього регіону. Це насамперед Київ і деякі інші великі міста України.

Сьогодні ми бачимо переформатування підривної роботи. Раніше використовувалися цілком зрозумілі силові сценарії, коли з Придністров'я, з тієї самої території Криму (коли ще наші прикордонники не контролювали всі потоки), відправляли людей у підконтрольні Україні області. Наприклад, в Одесу відправлялися групи громадян України з окупованого Криму, які прибували за завданням ФСБ для реалізації можливих силових сценаріїв. Але наразі всі спроби створення "Бессарабської народної республіки" провалені. Тому зараз йдеться про "довгограючі" проекти, які в майбутньому можна було б активізувати. Робота дуже проста: знаходять громадян, які регулярно виїжджають з Криму на материкову частину України, в яких тут є родичі. І це грає на руку російським спецслужбам, які можуть шантажувати людей тим, що якась інформація про цих родичів в Україні буде зливатися, вони будуть оголошені російськими шпигунами тощо.

Наразі я не можу сказати, скільки людей налічує ця агентура, з тієї причини, що, зазнавши краху в 2014-2015 роках у східних і південних регіонах, ФСБ перейшла до трохи іншої схеми. Раніше вони формували якісь групи бойовиків, де члени групи знали свого командира, знали всіх учасників групи. Тоді такі групи найчастіше виїжджали з Криму під виглядом туристів, для відвідин родичів, а зброя їм завозилася іншими каналами. Ці групи було відносно легко ідентифікувати: взявши одного учасника, можна було вийти на інших і на керівництво. Зараз же ФСБ будує більш законспіровану систему, коли учасники групи найчастіше контактують тільки з однією особою та навіть не знають, хто ще до цієї групи входить і, відповідно, при затриманні спецслужбами не можуть повідомити цю інформацію.

Щодо можливого використання Росією своїх агентів залишається актуальним питання організації різних мітингів і акцій протесту. Якщо раніше вони відбувалися під російськими прапорами і були абсолютно чітко спрямовані на побудову "російського миру", що давало можливість звинуватити учасників таких заходів в антидержавній діяльності проти територіальної цілісності та суверенітету України, то сьогодні робиться трохи хитріше - використовується невдоволення соціально-економічною ситуацією в регіонах України. На цьому тлі дуже важко визначити, коли протест організований чужими спецслужбами, а коли це дійсно акція, проведена профспілками і різними політичними силами.

Такі акції навіть здатні залучити значну кількість учасників, які зовсім не є представниками цієї мережі ФСБ. Тобто організовуються виступи під популярними гаслами сьогодні - посилення соціального захисту окремих груп населення, підвищення зарплат, пенсій, соціальних виплат і все в такому роді. У цій ситуації визначити, коли люди вийшли за своїми мотивами, а коли протест є акцією російських спецслужб, досить проблематично. Тим не менше такі акції спрямовані на дестабілізацію ситуації в регіонах і підрив довіри до центральної влади в Києві. У майбутньому, коли буде здійснено децентралізацію, подібні сценарії втрачатимуть ефективність з тієї причини, що невдоволення соціально-економічною ситуацією в регіонах будуть направляти на представників місцевої, а не центральної влади, тобто загубиться момент "київської хунти, яка гнобить Україну".

Головне завдання, яке нині поставлене російськими спецслужбами, - це проведення перевиборів, дискредитація української влади з тим, щоб потім привести підконтрольні Москві сили.

Якщо говорити про ефективність боротьби з ворожою агентурою, то слід зазначити, що в минулому році тільки в Києві було встановлено і затримано СБУ кілька ДРГ. Зокрема, в Дарницькому районі була затримана російська ДРГ зі зброєю, вибухівкою і боєприпасами. Судячи з того, що в Києві не були проведені масштабні проросійські акції, можна зробити висновки, що наші спецслужби досить ефективно працюють.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів