RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дансер: Жителів Криму вважаю бовдурами

Відомий АТОшник розповів, як домогтися, щоб жителі Криму почали прославляти Бандеру

Відомий АТОшник розповів, як домогтися, щоб жителі Криму почали прославляти Бандеру Офіцер Збройних сил України Василь Коряк, позивний "Дансер" Фото: facebook.com/vasily.koryak

Українці повинні бути готові до того, що бойові дії на Донбасі буду вестися тривалий час. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів офіцер ЗСУ, а зараз співробітник Національної поліції України ВАСИЛЬ КОРЯК з позивним "Дансер". Також АТОшник розповів, чому вважає жителів Криму бовдурами, і коли Україні та Росії, де в Дансера залишилися родичі, вдасться примиритися.

- Василю, віднедавна ви працюєте в поліції, яка у вас там посада?

- Старший статистик відділу профільної підготовки.

- І як вам працюється?

- Важко робити висновки. Я тут тільки два тижні, може, менше, але в цілому очікування виправдалися, всі люди більш-менш адекватні. Зрозуміло, що не все гладко, не все так, як хотілося б, але після армії це прогнозовано. Я до цього був готовий.

- Скажіть, за цей час не з'явилося бажання знову повернутися в зону бойових дій?

- Напевно, у кожного, хто побував у зоні бойових дій, є бажання туди повернутися. Воно не залежить від того, чи працює людина в поліції, в бібліотеці або в дитячому садку. Просто це бажання є, і воно іноді виникає саме по собі.

- Ваша думка з приводу того, що зараз відбувається на Маріупольському напрямку? За останніми повідомленнями штабу АТО і української розвідки, там активізувалися бої. Які причини, як вважаєте?

- Мене там немає, мені важко судити. Я не хочу уподібнюватися тим експертам з інтернету, які нічого не бачили, але все коментують. Однак моя особиста думка полягає в тому, що там відбувається в принципі закономірна річ: бойовики щось там намагаються робити, і наші їм дають по зубах. Я не прихильник тієї теорії, що наші ніколи не відповідають і ніколи не стріляють. Більше того, і командування АТО, і міністр оборони, і президент неодноразово говорили, що ми не забороняємо захищатися нашим. Тому там, знову ж таки, наскільки я знаю, втрати у бойовиків в рази більші, ніж у нас. Отже, наші правильно діють.

- То бойовики наступають чи обороняються?

- Бойовики можуть вести оборонні дії, якщо на них хтось наступає. А ми ж ніколи в житті не наступаємо, ми ж свято дотримуємося всіх на світі домовленостей. Тому мені важко коментувати. Так, розклад змінився, якщо, грубо кажучи, минулого літа мені довелося служити під Старогнатівкою, це недалеко від Гранітного, там на 50 снарядів, що прилітали до нас, у відповідь вилітало по 10-15, то зараз, я думаю, приблизно паритет. Я просто ще застав весну і початок літа 2016 року, коли ще воював, тепер же сильно підтяглася наша артилерія.

- Як ви вважаєте, що потрібно зробити, щоб закінчити цю війну? Яким чином ви це бачите? Я так зрозуміла, ви скептично ставитеся до Мінських домовленостей...

- Не скажу, що я скептично до них ставлюся. Повторюся: я не політик, я тимчасово був військовим, тому розмірковувати про якісь політичні процеси мені важко. Ви мене запитаєте, як працює рота в атаці або в обороні, я вам розповім, а в іншому, умовно кажучи, я перебільшую. Я вважаю, що Мінські домовленості нам дуже допомогли. Якраз, коли оголосили це перемир'я, наш батальйон нарешті зміг вийти з окопів і хоч подивитися на небо, тому що до цього було все щільно і активно. А оголосили, і, слава Богу, можна було перепочити. Все одно тоді не було можливості, хоч оголошуй, хоч не оголошуй перемир'я, закінчити за два місяці все. Ми досі зазнаємо безповоротних втрат, але це вже не та кількість, яка могла б бути, якби, як у 2014 році, стріляло все, що може стріляти.

- Все-таки, повертаючись до першої частини мого питання, чи бачите ви якийсь вихід, щоб якимось чином закінчити цю війну?

- У моєму розумінні все дуже просто, війна закінчується за двома сценаріями: або ми перемогли, або ми здалися. Здаватися ми не збираємося. Якби мали намір здатися, то у нас була б вже тисяча можливостей підняти "лапки вгору". Ми боремося, ми намагаємося. Десь виходить краще, десь гірше, не без цього. Але так взяти і перемогти Росію... Повторюся, у нас немає стільки живої сили, озброєння і всього на світі. Тому, чесно, якщо б мене зараз призначили хоч найголовнішим військовим, то я б не придумав, як швидко закінчити цю війну.

- Кажуть, Путін хоче ввести ЛНР і ДНР до складу України. Якої ви думки щодо такої ініціативи? І що в такому разі робити з людьми, які на Донбасі підтримують дії бойовиків?

- Два моменти. Перший: те, що хоче Путін, і те, що в нього виходить, — дві великі різниці. Тому на його бажання я б не особливо орієнтувався. І другий момент. Ви не уявляєте, скільки людей мені пишуть звідти, з окупованої території, під лівими іменами, під обліковими записами своїх бабусь, дітей, кого завгодно, і кажуть: "Хлопці, ми тут, у нас обставини". Не всі можуть зібрати валізу і сказати: "Все, ДНР мені не подобається, я поїду на вільну територію, до Києва, до Вінниці - не важливо". У когось хворі батьки, у когось дітки маленькі, у когось фінансової немає можливості виїхати. Це ж життя, так буває. І от коли ці люди пишуть, що вони нас чекають, вони в нас вірять, потайки ночами пишуть балончиками "Слава Україні" поверх написів ДНР, то це вселяє надію. Отже, там не всі негідники, не всі там продажні і відморожені люди.

- Нещодавно журналістка Мирослава Гонгадзе в інтерв'ю нашому виданню заявила, що Україні слід брати приклад з Ізраїлю і вчитися жити при затяжній війні. Ви згодні з цією думкою?

- Зі своєї невеликої дзвіниці, я ж не великий воєначальник, а тільки піхотний командир, я можу сказати, що в нас об'єктивно немає ресурсів зараз перемогти всю Росію. У нас немає мільйона солдатів, пристойних літаків, вертольотів і підводних човнів. Відповідно, якщо ми не здаємось і не програємо, то нам потрібно бути готовими до тривалого конфлікту. Тут, мабуть, погоджуся.

- 16 жовтня ДНР заявила, що було вбито ватажка угруповання "Спарта" Моторолу. Як вважаєте, а чи є взагалі сенс для влади України організовувати спецоперації з ліквідації таких от ватажків?

- По-перше, я припускаю, що ці операції регулярно здійснюються, і є спеціально навчені люди, які їх проводять. Інша справа, що вони не пишуть про це у Фейсбуці та не розповідають в інтерв'ю по телевізору. Тому що гучні справи робляться тихо. Я, чесно кажучи, не думаю, більше стає цих "моторол" чи менше... Але морально-психологічний ефект від цього, звичайно ж, є, тому що персонаж був такий шумливий і на слуху, і ось тут він закінчився... Це прекрасно. В принципі будь-яка смерть ворога - це вже добре, як би це не звучало.

- Тепер на черзі Гіві...

- Моя особиста думка, що цих персонажів просто поставили робити якісь заяви. Тому що в деяких операціях самопроголошених військ відчувалася рука професіоналів. Навіть ми, мобілізовані люди розуміли, коли проти нас працюють ополченці і коли працюють люди з кадровою підготовкою. Тому я думаю, що насправді всі серйозні рішення приймають інші люди, а це (Моторола, Гіві, - ред.) просто такі "весільні генерали".

- А як вважаєте, чи є сенс влаштувати спецоперацію з усунення Путіна?

- Не думаю. Взагалі тема Росії для мене хвороблива, тому що я сам наполовину росіянин. У мене мама з Сибіру, там залишилися і родичі, і друзі, і не з усіма виходить спілкуватися. І, на жаль, там одним Путіним проблема не вирішиться. Там я не знаю, наскільки глибоко, але якісь метастази вже пішли. Не думаю, що усунення одного Путіна вирішило б усі наші проблеми і мир, дружба одразу ж настали б.

- А ваші родичі, які в Росії, знають, що ви воювали на сході на боці України?

- Близькі – так, але без подробиць. Тобто там навіть фраза "схід" не звучала. Просто: призвали в армію, десь там служить, десь знаходиться.

- Як вважаєте, що, по-вашому, має статися, щоб Україна і Росія помирилися?

- На мою думку, немає такої речі, яка може за якісь години, місяці або роки це виправити. Так, звичайно, все в цьому світі закінчується, і ця наша війна теж закінчиться. Ось ми зараз не думаємо, що німці не можуть пробачити англійців або англійці не можуть пробачити німців. Час залікує, напевно. Минуть століття, і це буде все просто параграфом у підручнику історії. Але, думаю, поки покоління людей, які безпосередньо брали участь у цьому або хоча б спостерігали, живі, навряд чи це можливо.

- З приводу Криму. Чи вважаєте ви жителів окупованого Криму, які прийняли російське громадянство, зрадниками?

- Я їх вважаю бовдурами. Так вийшло, що ми до всіх цих подій багато відпочивали в Криму, регулярно туди їздили, любили той клімат, їздили туди з родиною, з бабусями, відправляли дітей наших і просто бачили, як там ставляться до росіян. Туди приїжджали ці сибірські нафтовики, смітили грошима. І в недалеких місцевих людей складалося враження, що вся Росія дуже багата, дуже успішна і там грошей кури не клюють. Тому, коли їм запропонували приєднатися, вони радісно побігли в той бік... І злегка прогадали... Я не готовий називати їх зрадниками, вішати ярлики. Але те, що мені вони неприємні, – це факт. Те, що я більше туди, навіть якщо раптом завтра вранці ми закінчимо війну, повернемо Крим, не повезу своїх дітей, – теж факт. Люди, які себе негарно повели один раз, наступного разу теж підкачають.

- Як вважаєте, коли Україна все-таки поверне Крим, чи можна буде пробачити цих людей? Чи їм краще вказати "на двері", відправити в Росію?

- Ви знаєте, потрібно зробити їм усім пенсії на 10 гривень більше, ніж у них були при Росії, і через півроку вони будуть говорити "Слава Україні" і портрети Бандери розвішувати по своїх домівках.

- Ще таке питання: як по-вашому, чи покращилася ситуація в Україні після Євромайдану і втечі Януковича?

- Знаєте, якщо подивитися в короткостроковій перспективі, то не знаю, покращилася чи погіршилася. Але якщо подивитися в майбутнє, то, звичайно, покращилася. Тому що в нас елементарно з'явився шанс зробити щось по-нормальному. На момент кінця епохи Януковича я був самостійною людиною, яка працює, з родиною, з дітьми. І те, що відбувалося, мене підштовхувало виїхати з цієї країни, щоб не мати проблем з цими людьми, які заважають робити бізнес, жити нормально. Але я цього не зробив. А потім виявилося, що все-таки народ піднявся, спробував щось зробити. Неправильно думати, що ось переміг Майдан, обрали новий уряд, нову владу - і вже завтра стане добре. Для цього потрібно йти і дуже важко працювати. Принаймні, своєю роботою в поліції я намагаюся робити так, щоб мені людям не соромно було в очі дивитися потім.

- А ваше ставлення до того, що фабрика чинного президента Порошенка продовжує працювати в Росії?

- Я думаю, опоненти президента все б віддали, щоб знайти щось більш суттєве на нього, якийсь компромат і пред'явити його. Але не виходить. Тому третій рік ми мусолимо цю бідну липецьку фабрику, де вже, напевно, останній вахтер заїкається від цих згадок. Наскільки я знаю, знову ж тільки з новин, все управління фабриками Петра Олексійовича передано якимось трастовим фондам, це його не стосується.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням