RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Безвізове парі" Порошенка з російським журналістом: хто виграє

Питання з безвізовим режимом і зовсім ризикує залишитися відкритим у цьому році

Питання з безвізовим режимом і зовсім ризикує залишитися відкритим у цьому році Петро Порошенко дао оптимістичний прогноз про те, що вже у листопаді українці зможуть подорожувати без віз до Європи Фото: EPA/UPG

Під час свого візиту до Нідерландів президент України Петро Порошенко, відповідаючи на запитання російського журналіста, заявив, що вже в листопаді Європа скасує візи для українців. "У нас в листопаді українці будуть подорожувати без віз. І я дуже бажаю, щоб коли-небудь до росіян також прийшла ця можливість", - сказав Порошенко. "Апостроф" вирішив поцікавитися у народних депутатів-єврооптимістів і журналістів, чи відповідає дійсності настільки оптимістичний прогноз президента.

Народний депутат України, член міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" Сергій Лещенко:

Раніше грудня цього не буде, оскільки ще не вироблений план щодо призупинення візового режиму, який є необхідним для прийняття безвізового режиму, плюс до всього там ще свій робочий графік у ради Європейського Союзу. Ми вчора спілкувалися з головою представництва Єврокомісії в Україні, і я зробив висновок з цього діалогу, що раніше грудня це малоймовірно.

Головний редактор інтернет-видання "Європейська правда" Сергій Сидоренко:

Це навіть суто технічно неможливо, тому що для того, щоб почав застосовуватися на практиці безвізовий режим потрібно, щоб було прийнято рішення Європарламенту, рішення ради ЄС. Рішення має бути підписане, оприлюднене, і після цього має пройти мінімум 21 день. Якщо ми врахуємо, що саме рішення може бути ухвалено в кращому випадку, при найбільш оптимістичному розкладі тільки у другій половині листопада, то, додаючи до цього 21 день, раніше грудня це просто неможливо. Я підозрюю, що Порошенко або переплутав, або свідомо сказав неправду. Але влізти до нього в голову, і зрозуміти, який з цих двох варіантів вірний, я не можу.

Народний депутат України, член міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти"Світлана Заліщук:

Петро Олексійович був у Європі, він спілкувався там з лідерами країн ЄС. Може, йому відома більш детальна інформація... Але з того, що я знаю, можу сказати, що на сьогоднішній день Україна, по суті, завершила процес візової лібералізації своєї частини процесу. Це, зокрема, й імплементація електронного декларування, яке закінчується буквально через дев'ять днів. І європейці, звичайно, чекають, що тут не буде жодних змін в закон.

З цього моменту, по суті, м'яч на полі європейців. За планом тепер має відбутися два заходи. Перше - має проголосувати Європарламент, друге - має бути ухвалено політичне рішення на рівні Ради ЄС, куди можуть входити представники міністерств закордонних справ.

Теоретично, у нас на сьогоднішній день є більшість у Європарламенті. Комітет Європарламенту вже дав позитивний висновок, і це означає, що Європарламент проголосує. Але є домовленість в самому Європейському союзі, що цього не зроблять, поки не буде прийнятий механізм так званого призупинення дії візового режиму. Це стосується абсолютно всіх країн в Шенгені. Виходить, що ми стали заручниками недомовленостей в самому ЄС з приводу механізму призупинення дії шенгенської зони.

Тепер, якщо говорити про календар, як це може розвиватися. Наступне засідання Європарламенту буде 24 жовтня, якраз на пленарному тижні можуть бути прийняті механізми і може бути проголосована безвізова дія. Але, на жаль, з мого спілкування з європейськими партнерами, про це рішення поки що немає домовленостей, і тому по Україні голосувати навряд чи будуть. А наступна сесія буде пленарна 24 листопада. Теоретично, до листопада європейці можуть між собою домовитися, і тоді нічого не буде їм перешкоджати голосувати по Україні.

Якщо у них вийде зробити це в листопаді, то далі Рада ЄС буде засідати і подальший процес займе 3-4 тижні. Але тут є ще один момент. Вчора ми зустрічалися з послом ЄС в Україні Хьюгом Мінгареллі, – ред.), і я йому прямо задала питання, чи існує ризик того, що європейці не домовляться ні в жовтні, ні в листопаді, і безвізове рішення не буде прийнято в цьому році. І Мінгареллі відверто відповів і сказав, що такий ризик існує.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів