RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Назад у "совок": навіщо Росії знадобилися українці

Нововведення російського омбудсмена буде спрямовано на переселенців, що ненавидять Україну

Нововведення російського омбудсмена буде спрямовано на переселенців, що ненавидять Україну Російська омбудсмен запропонувала ввести спрощений порядок отримання російського громадянства для громадян України Фото: УНІАН

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова виступила за спрощений порядок отримання російського громадянства для українців, охочих перебратися в Росію на постійне місце проживання. Такий порядок дозволить отримати громадянство РФ за три місяці, а не за шість років, як того вимагає стандартна процедура. Омбудсмен пояснила, що на першому етапі планується спрощення отримання громадянства для тих, хто народився в межах кордонів РФ, а другий етап повинен торкнутися громадян України, "оскільки вони знаходяться у найбільш складному становищі". Опозиційний російський політик Костянтин Боровий розповів "Апострофу", що насправді нікого в Росії не хвилюють демографічні проблеми, а ця ініціатива буде спрямована, насамперед, на біженців зі сходу України та Криму.

Мова йде про механізм, який не буде застосовуватися для всіх. Я думаю, що там дрібними літерами написано, що цей механізм буде діяти для обмеженого кола людей. Це не загальне правило, а навіть якщо і загальне, то з дуже великою кількістю винятків. Мова йде, звичайно ж, не про турботу про громадян, мова йде про величезну кількість переселенців, які нахлинули, в тому числі, і у зв'язку з конфліктом в Україні. Росія сама викликала такий потік мігрантів, тепер треба щось з цим робити.

Проблема вирішення демографічних завдань, безумовно, є в Росії. Безліч людей покидають країну, а приїжджають лише з Центральної Азії. Були два випадки, коли американці попросили громадянство, але вони, по-моєму, дуже швидко передумали. Але це, скоріше, лише аргумент на користь того, щоб цю ініціативу провести, тому що насправді нікого в Росії, крім інтелектуалів, які думають про майбутнє країни, демографічна проблема не хвилює. Формула існує вже давно: чим менше людей, тим краще. Потрібні тільки ті, хто допомагає керувати енергопотоками, нафтовими та газовими. Усі інші — це тягар. Так що в Росії не тільки не обмежують еміграцію, а навпаки - сприяють їй.

Не думаю, що з благополучної частини України після цього хлинуть потоки українців, бо всі добре розуміють: Росія переходить на наступний етап свого розвитку, коли почнуть реалізовуватися якісь катастрофічні сценарії. Ця ініціатива хороша для біженців з Криму, для тих, хто переселяється зі сходу України, для тих, хто не сприймає демократію, не сприймає Україну й ненавидить її. Для них це хороше рішення. У Криму, наприклад, створили обстановку, у якій просто важко виживати, роботи немає. І хоча Путін наобіцяв допомогу для малозабезпечених, але навіть вони вже туди не їдуть. А ось з Криму зараз досить великий потік людей переселяється в Росію. На півострові залишаються бази ФСБ, МВС, військові бази. Крим перетворюється на такий собі воєнізований авіаносець.

Ясна річ, що довго вся ця нестійка ситуація зі сходом України і Кримом не триватиме. У Путіна не вийшло перетворити його на Абхазію, Придністров'я. Виникло дуже багато проблем. А значить, великого потоку людей з України не буде. Плюс до цього, політика нетерпимості в Росії не буде сприяти міграції з України.

Так що це було зроблено в основному для біженців зі сходу України, для тих, хто не сприймає нормальну європейську державу, для тих, кому потрібен "совок", бо ж Росія саме в "совок" і занурюється.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів