RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Просто передрали: від сови-розвідниці в Україні не всі в захваті

Розвідники та геральдисти не зійшлися на думці щодо емблеми з українською совою

Розвідники та геральдисти не зійшлися на думці щодо емблеми з українською совою Українські геральдисти розкритикували емблему військової розвідки України, а розвідникам подобається Фото: Михайло Палінчак / president.gov.ua

Емблема Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони, на якій зображена сова, що пронизує мечем карту Російської Федерації, "засвітилася" 24 жовтня на представленні президентом Петром Порошенком нового начальника ГУР Василя Бурби. Нижче сови з мечем - девіз українських розвідників: "Мудрий буде панувати над зірками". Блогери навіть помітили, що Сахалін на емблемі належить не Росії, а Японії. У РФ емблема військової розвідки викликала хвилю істерії. Втім, і в Україні далеко нее всі вважають цей символ правильним.

Емблема Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони, на якій зображена сова, що пронизує мечем карту Російської Федерації, викликала істерику на території Росії. Наприклад, віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін у своєму Twitter назвав символ "дебільним", а представник російського МЗС Марія Захарова у Facebook написала таке: "На Україні до всіх бід додалася ще одна — орнітологічна. Мабуть, коли відлетіли всі беркути, довелося взятися за зброю совам".

За межами Росії дотримуються іншої думки. Наприклад, відомий письменник і колишній радянський розвідник Віктор Суворов, який нині живе у Великій Британії, назвав емблему ГУР "тролінгом 800 рівня".

"Девіз російської розвідки - "вище тільки зірки", української - "мудрість панує над зірками". Символ російської розвідки — кажан, української — сова (здогадайтеся, ким живиться)", - написав Суворов на своїй сторінці у Facebook.

Один з розробників нової форми для Збройних сил, журналіст і координатор волонтерської групи "Нове військо" Віталій Гайдукевич підкреслив, що зображення сови з мечем використовувалося і в символіці російських військових. "Наприклад, у 2-й окремій бригаді спецназу ГРУ", - уточнив Гайдукевич. Він зазначив, що емблема з совою існувала і до 24 жовтня, просто її тільки тепер помітили: "Деякі офіцери мені говорили, що її малювали мало не в 1990-х роках. Картинка вийшла красивою, а на істерику Росії мені абсолютно наплювати. Я знаю, що є ворог, який напав на мою країну".

Втім, експерт з питань геральдики і заслужений художник України Олексій Руденко вважає, що символізм емблеми незрозумілий. "Мені взагалі незрозумілі захоплення і жах з цього приводу. Емблема досить вторинна, часто саме російська розвідка використовувала цей образ - сову, що стискає в лапах меч. Але для мене це досить дивний знак. По суті, намальована карта земної кулі, нанесені контури Російської Федерації, куди нібито сова цілить своїм мечем. Але якось дивно, що на українській емблемі зображена карта Російської Федерації. Крім того, а якщо розвідці коли-небудь доведеться діяти проти іншого супротивника? Тому такий хід - трохи прямолінійний", - розповів Руденко в коментарі "Апострофу".

Він також зазначив, що сова не є символом розвідників: "Сова - символ мудрості. В першу чергу, її образ використовується в науковій діяльності. До розвідувального співтовариства сова належала тільки в радянській символіці, а наші її просто передрали. Це діяльність непрофесіоналів у геральдиці та емблематиці. Якщо подивитися на зображення, військові самі придумали емблему і просто попросили дизайнера все оформити".

Самі ж розвідники в захваті від своєї емблеми.

"Моя думка, що емблема в нас класна. Все дуже тонко підмічено, все красиво і нормально. А щодо істерії з цього приводу в Росії... так вони завжди істерять. Мало що їм не подобається. Не треба на нас лізти", - заявив "Апострофу" український військовий розвідник на ім'я Олексій.

Крім сови, користувачі Інтернету звернули увагу на емблему контррозвідки СБУ. На ній зображений орел, який лапами душить двоголову змію в короні. На думку росіян, змія в лапах орла неймовірно схожа на двоголового орла, зображеного на гербі РФ.

Втім, на думку Олексія Руденка, емблема зі змією продумана краще, ніж емблема з совою: "Її очевидно робила людина, яка щось розуміє в процесі. Зображення двоголового змія має логіку. Наприклад, біля СБУ встановлений пам'ятник, де Юрій Змієборець вражає двоголового змія. Але я б все ж використовував символіку більш загального характеру. Дійсно, зараз наш головний супротивник - це РФ, але ситуація може змінитися. Вони грають у гру, правил якої до кінця не знають".

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів