RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гучна відставка: чому пішла глава Нацполіції Деканоїдзе

Однією з причин чиновниця назвала втручання політиків у роботу поліції

Однією з причин чиновниця назвала втручання політиків у роботу поліції Голова Нацполіціі України Хатія Деканоїдзе подала у відставку Фото: УНІАН

Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила про те, що покидає свій пост. На своєму брифінгу 14 листопада вона зазначила, що її заяву про відставку вже підписав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Серед причин такого кроку Деканоїдзе назвала втручання політиків у роботу поліції. В подробицях відставки і в те, чим запам'яталася Деканоїдзе на посаді глави Нацполіції, розбирався "Апостроф".

Перша очільниця Нацполіції

Низка гучних відставок в Україні почалася минулого тижня із заяви начальника поліції Одеської області Гіоргі Лорткіпанідзе. Після цього 7 листопада про свою відставку заявив Михайло Саакашвілі, який вирішив залишити посаду губернатора Одеської області і створити нову політичну силу. Ще одна людина з команди Саакашвілі — Юлія Марушевська - незабаром після цього також вирішила покинути свій пост.

І, нарешті, у відставку подав і давній соратник Саакашвілі Хатія Деканоїдзе, яка ще недавно на брифінгу, присвяченому річниці роботи Нацполіції, рапортувала про підсумки діяльності відомства. Зокрема, анонсувала початок роботи першої групи слідчих та дільничних, набраних з числа цивільних осіб, а також розповідала про безпрецедентний рівень підтримки Нацполіції українським населенням.

Проте вже в понеділок Деканоїдзе заявила, що йде у відставку, оскільки її нинішніх повноважень виявилося замало для проведення справжніх і різких змін в Україні, а в її роботу постійно намагалися втрутитися "деякі" українські політики. Вона також підкреслила, що виконала свою функцію і в зв'язку з цим може впевнено заявити про власну відставку. Про свої плани на майбутнє Деканоїдзе поки що вирішила не говорити.

Пост глави Нацполіції Деканоїдзе займала з 4 листопада 2015 року, до цього вона була радником глави МВС Арсена Авакова, який і рекомендував призначити її головою Нацполіції. Це прохання міністра задовольнив Кабмін на своєму позачерговому засіданні. Раніше Хатія Деканоїдзе працювала в команді реформаторів Михайла Саакашвілі і очолювала адміністрацію Ради безпеки Грузії. Згодом вона встигла попрацювати міністром освіти і ректором поліцейської академії Грузії.

Тільки вступивши на посаду глави Нацполіції, Деканоїдзе анонсувала ще більш масштабне реформування відомства, запуск патрульної поліції по всій Україні і обіцяла зробити все, що в її силах, щоб реформа вдалася.

Однак робота нового відомства виявилася не такою ефективною, як обіцяла Деканоїдзе. Зокрема, МВС, Нацполіції і самій Хатії Деканоїдзе не раз дорікали через провал процесу переатестації, який офіційно закінчився 30 вересня. Тоді Деканоїдзе запевняла, що в поліції позбавилися від 26% керівного складу, але при цьому знайшли нових людей і підвищили 4,4 тисячі осіб.

"Як би мене не критикували, назвіть мені хоч одну правоохоронну структуру, де мала б місце така хвиля очищення", - говорила Деканоїдзе.

Однак критики процесу переатестації стверджують, що як такого оновлення поліції не сталося, багато сумнівних кадрів зберігають свої посади в поліції або відновлюються на них через суди. Одним з таких скандальних повернень стало відновлення на посаді за рішенням суду колишнього заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Григорія Мамки. Після чого Деканоїдзе заявила, що Мамка буде відправлений у Донецьку область. "Я влаштую пекло тим силам, які займаються реваншем. Я буду робити все для того, щоб реформа Нацполіції відбулася, і вона обов'язково відбудеться", - говорила Деканоїдзе.

За час роботи Деканоїдзе стався і ряд гучних скандалів, пов'язаних з поліцією. Один із резонансних інцидентів стався в ніч на 7 лютого 2016 року в Києві. Тоді патрульні поліцейські в ході переслідування автомобіля BMW відкрили вогонь по машині з табельної зброї, в результаті чого був убитий 17-річний підліток. Поліцейському Сергію Олійнику вручили повідомлення про підозру у перевищенню службових повноважень та у замаху на умисне вбивство. Деканоїдзе разом з низкою інших політиків говорила про готовність взяти поліцейського на поруки і заявляла про те, щоб ця справа не перетворилося в "інквізицію для поліції". На даний момент справа знаходиться на розгляді в суді, а патрульний – під домашнім арештом.

Ще один резонансний випадок з поліцією стався в серпні 2016 року. За нез'ясованих обставин загинув житель селища Криве Озеро. У вбивстві підозрюються поліцейські, які, за словами місцевих жителів, забили чоловіка до смерті. Після події суд заарештував трьох поліцейських, а Деканоїдзе заявила про те, що звільняє весь керівний склад управління поліції Миколаївської області і розформовує відділення поліції в Кривому Озері.

Через місяць, 25 серпня, відбувається ще одне гучне пригода за участю поліцейських. У Дніпрі порушник правил дорожнього руху при спробі пред'явити йому звинувачення застрелив співробітника патрульної поліції і поранив його напарницю, яка згодом померла в лікарні. Хатія назвала цю подію "особистим болем і трагедією", а також пообіцяла допомогу сім'ям загиблих поліцейських.

До речі, після цього інциденту Арсен Аваков ініціював введення так званої презумпції правоти поліцейського, яку активно підтримала і Хатія Деканоїдзе. Ще 7 листопада вона заявила, що МВС готове подати у Верховну Раду пакет законодавчих змін, які розширюють повноваження поліції, незважаючи на незгоду багатьох правозахисників.

Ще один скандал стався вже з призначенням на посаду голови Черкаської обласної поліції Валерія Лютого, який свого часу був радником мера Харкова Геннадія Кернеса, а в минулому році очолив поліцію Кривого Рогу і, за словами активістів "Автомайдану", сприяв фальсифікаціям на користь представника "Оппоблока" Юрія Вілкула. Після ряду протестів Деканоїдзе пообіцяла розібратися з призначенням, проте хто займеться цим після її відставки — незрозуміло.

Давно готувалася піти

Після всіх неоднозначних подій на початку осені заговорили про відставку Деканоїдзе, однак сама Хатія ці чутки спростовувала.

Народний депутат, член колегії Міністерства внутрішніх справ України Мустафа Найєм розповів, що Деканоїдзе давно готувала свою відставку, і в МВС про це знали. На його думку, однією з причин відставки Деканоїдзе стала неможливість далі реалізовувати реформи.

"Очевидно, це було пов'язано з тим, що система перебувала в певному протистоянні Хатії, в тому числі і на рівні кадрових рішень, на рівні різних департаментів. І це протистояння призводило до того, що великі ресурси витрачалися на розбирання, а не на реалізацію можливостей. Ще це було пов'язано з тим, що в поліції досі не готові ще приймати своїм начальником людини не з системи, не міліціонера, з іншим стилем управління, який Хатія свідомо не хотіла застосовувати, без спроб використовувати систему в своїх інтересах, а все-таки зі спробою змінити її", - сказав Найєм у коментарі "Апострофу".

Говорячи про майбутнє Нацполіції вже без Хатії Деканоїдзе, нардеп також підкреслив важливість проведення прозорого конкурсу на посаду нового голови. "Мені здається, це було б правильним, і це б дало можливість превентивно зробити так, щоб поліція не була політично заангажованим органом, щоб главу Нацполіції обирали за таким же принципом, як обирали главу НАБУ. Тобто комісія, яка обирає трьох кандидатів, пропонує її міністру. А вже міністр у межах своїх повноважень обирає одну з них і пропонує на розгляд Кабміну. Чи буде так робити міністр — мені невідомо, але, наскільки я розумію, якщо Хатія це заявила у своєму виступі, то, можливо, так і буде", - сказав нардеп.

На питання про те, чи піде Деканоїдзе після своєї відставки в нову політичну силу Михайла Саакашвілі, враховуючи, що вона його давня соратниця, Найєм відповів: "Не буду коментувати майбутнє Хатії, оскільки я не знаю, що буде".

У самому МВС "Апострофу" також прокоментували відставку Деканоїдзе.

"Причини відставки Хатія Деканоїдзе розкрила сама. Ми з повагою ставимося до її вирішення. Я зі свого боку хочу подякувати їй за ту титанічну роботу, яка була зроблена протягом останнього року. Для мене було честю працювати з Хатією в одній команді. Відразу хочу всіх заспокоїти, щоб не створювати істерію і щоб не було можливості деморалізувати ані суспільство, ані тим паче Національну поліцію: все, що почала Хатія в команді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, буде продовжено, курс на реформи залишається незмінним. Безумовно, попереду ще багато роботи. І я хочу нагадати, що реформа ще не завершена — вона ще на стадії розвитку, попереду ще багато проектів. Поточний курс буде продовжений, і ніяких інших перспектив ми не бачимо", - розповів радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

Радник Авакова не став називати можливих кандидатів на посаду Деканоїдзе.

"Що стосується нового очільника Національної поліції, думаю, не варто зараз впадати в конспірологію і ворожити на кавовій гущі. Зараз обов'язки голови Національної поліції виконує перший заступник голови Національної поліції Вадим Троян. А що стосується вже нового керівника, коли будуть зрозумілі кандидатури, які обговорюються, таке рішення буде приймати Кабінет міністрів, відповідно до закону "Про Національну поліцію" та "Про центральні державні органи виконавчої влади", - сказав Шкіряк.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні