RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Голий степ і мінні поля: що чекає бойовиків під Маріуполем

Військовий експерт Олексій Арестович оцінив ймовірність захоплення міста

Військовий експерт Олексій Арестович оцінив ймовірність захоплення міста Концентрація російських військ під Маріуполем загрожує Мінському процесу, але навряд чи є сигналом підготовки до масштабного наступу на місто Фото: EPA/UPG

Посол США при Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Деніел Беєр заявив про небезпеку наступу бойовиків і російських найманців на Маріуполь. За його словами, останнім часом спостерігається активізація бойовиків на маріупольському напрямку. Крім того, 14 листопада терористи не допустили спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у два райони на північний схід міста. Втім, військовий експерт Олексій Арестович розповів "Апострофу", що подібна заява посла було зроблена для того, щоб попередити про можливі загрози для Мінського процесу. Насправді, взяття Маріуполя — непосильне для бойовиків військове завдання.

Маріуполю реально нічого не загрожує. Маріуполь - це величезне місто - 400 тисяч населення. Для того, щоб його взяти, необхідне як мінімум 150-тисячне угруповання військ за наявності невеликого опору з нашого боку. Крім того, противнику доведеться штурмувати місто знизу вгору, тому що високий берег річки Кальміус, яка відділяє Маріуполь від Новоазовська, знаходиться на нашій стороні. Наступати доведеться по рівному, як стіл, степу, де все видно, все заміновано і все добре пристреляно нашою артилерією.

Єдине місце, де немає високого підйому, - це безпосередньо біля моря - там, де до Маріуполя підходять дві дороги. Одна від Новоазовська до Широкіно і ще одна, трохи вище - від Комінтернове. Ці дві дороги теж перекриті, ми там вже два роки воюємо, там теж пристреляно, все відомо, і обороняти ці дві дороги зовсім нескладно. Тож наступ на Маріуполь - це завдання, яке бойовикам не вирішити.

Чому посол про це сказав? Він сказав про це тому, що росіяни дійсно перенесли зусилля під Маріуполь, і посол вказує на небезпеку таких дій. Я так розумію, що фраза насправді означала ось що: рухи російських військ під Маріуполем загрожують Мінському процесу і процесу примирення. Він застеріг від подальшої ескалації, але це абсолютно не означає, що буде напад на Маріуполь.

А чому бойовики і росіяни перенесли під Маріуполь свої зусилля? Вони відволікають увагу від своїх невдач на Світлодарській дузі та під Авдіївкою, де вони безглуздо штурмують наші позиції вже півроку, якщо не рік, і зазнають постійних втрат. Через це в них погіршується морально-психологічний стан, тому треба показати хоч якісь успіхи. Мовляв, під Авдіївкою не виходить, а, отже, вийде під Маріуполем — ось вам втрати, ось вам обстріли, ось вам паніка. І працюйте з вашими жителями, які панікують. Логіка в них така: якщо в нас не виходить тут — ми вам неприємності зробимо в іншому місці.

Тому жодного взяття Маріуполя немає і не буде. Будуть спроби обстрілів, буде робота диверсійних груп, але нічого серйозного місту точно не загрожує. Його взяти неможливо. Грозний був у чотири рази менший за Маріуполь, а згадайте, як вони його брали. Яке угруповання знадобилося, яких вони зазнали втрат, а умови в Грозному були набагато сприятливішими, ніж у Маріуполі. Тому за Маріуполь можна не хвилюватися.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто