RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець світла і води: Крим чекає непроста зима

Ситуацію з водопостачанням і електрикою так і не вдалося вирішити

Ситуацію з водопостачанням і електрикою так і не вдалося вирішити Крим ризикує взимку знову залишитися частково без світла, оскільки енергоміст з Кубані не в змозі забезпечити в повному обсязі електрикою анексований півострів Фото: УНІАН

У ході відкритих дебатів Ради безпеки ООН з питань водних ресурсів, миру і безпеки постійний представник України в ООН Володимир Єльченко заявив, що вирішити проблему з водопостачанням Криму можна за допомогою деокупації півострова. Так він відповів на звинувачення російської сторони в тому, що Україна блокує водні ресурси Криму. Окупаційна влада півострова, яка постійно запевняє, що може вирішити проблему водопостачання без України, останнім часом визнає, що ситуація із запасами води стає все гіршою. Не налагодилася і ситуація з електроенергією. І хоча, на думку експертів, повторення торішнього блекауту не буде, кримський півострів переживе чергову нелегку зиму.

Вода на вагу золота

Представник Росії при ООН Петро Іллічов на засіданні РБ звинуватив Україну у водній блокаді Криму. Однак, на думку українського постпреда Володимира Єльченка, подібні заяви свідчать лише про "нездатність російської окупаційної влади задовольнити основні потреби місцевого населення".

На думку українського дипломата, замість того, щоб визнати незаконність своїх дій і спробувати виправити власні помилки, російська сторона вирішила використовувати питання водопостачання в Криму як інструмент пропаганди.

Проблеми з водопостачанням у Криму розпочалися одразу після того, як півострів анексувала Російська Федерація. Україна припинила подавати воду по Північно-Кримському каналу, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Через цей канал Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді.

Після припинення подачі води в Росії оптимістично заявляли, що знають, як вирішити цю проблему. Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв розповідав, що Росія будуватиме в Криму завод з опріснення морської води, проводитиме трубопровід з Кубані чи добуватиме воду з-під землі. Оптимістичною була і так звана "влада" Криму, яка заявляла, що півострів здатний самостійно вирішити проблему з водопостачанням без відновлення поставок з материкової України. Для цього, за словами голови парламенту Криму Володимира Константинова, необхідно приступити до розробки єдиної концепції, на що, на його думку, повинно було піти не більше двох років.

Пізніше російська влада стала визнавати, що проблема водопостачання, яку в Криму не можуть вирішити вже третій рік, затягнеться ще надовго і стабільного забезпечення Криму водою доведеться чекати не раніше 2019 року. Міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донський у жовтні 2016 року заявляв про те, що лише через три роки буде підготовлена вся інфраструктура для того, щоб вийти на більш стабільне забезпечення водою всіх регіонів Криму. У першу чергу, за словами російського міністра, це буде стосуватися східного регіону півострова, де ситуація критична. Чиновник також не став приховувати, що "з точки зору наповнення водосховищ ситуація погіршилася порівняно з минулим роком", тому кримчанам слід орієнтуватися на те, що збільшення води у водосховищах не буде. Це особливо критично, враховуючи, що із 23 водосховищ, які є в Криму, 15 наповнюються саме природним шляхом.

Крім того, цей самий чиновник доручив кримській владі посилити контроль за споживанням води, яка, за його словами, на півострові зараз на вагу золота.

Від спраги не вмирають

Оптимізму російської влади не поділяє директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Ромащенко, який розповів, що в Криму немає і не з'явиться альтернатива дніпровській воді.

"Усі ці розповіді про трубопроводи з Кубані та інше — це все гіпотетичні заяви, а не практичні. Підземних вод для видобутку в Криму недостатньо. Власних водних ресурсів Криму може вистачити лише з великою економією для того, щоб задовольнити елементарні питні та комунальні потреби, але не буде вистачати для розвитку промисловості. Особливо для розвитку сільського господарства і на зрошення. Тому люди позбавлені води, отже, життя в степовому Криму потихеньку затухатиме. Тому дійсно, напевно, залишається, як хтось з російської влади заявляв, хіба що переселяти кудись кримчан", - розповідає експерт у коментарі "Апострофу".

Кримчани однак розходяться в думках. Хтось каже, що особливих проблем з водою і світлом зараз у Криму немає, є тільки дефіцит води для поливу. Але це проблема, швидше, північної частини півострова.

Кримський блогер Сергій Псарьов розповідає, що всі запевнення кримських чиновників у тому, що проблем з водопостачанням немає, а якщо і є, то вони вирішуються, - спрямовані виключно на російського президента. Насправді, за його словами, ситуація критична, в тому числі з низкою водосховищ, у яких практично не залишилося запасів води. Згадує блогер фактично пересохлі Тайганське і Білогірське водосховища, які багато років були джерелами водопостачання для низки регіонів східного Криму і місцевих господарств.

За словами громадського діяча, кримчанки Лізи Богуцької, у Криму наразі з водопостачанням все помірно погано. "Там дійсно сохнуть водосховища, вода йде, її немає, і це проблема. Але такого, щоб усі люди вмирали від спраги в Криму, немає. Зараз там все помірно погано", - розповідає "Апострофу" Богуцька.

Енергоміст вийшов кволим

Крім погіршення ситуації з водопостачанням, проблемним питанням для Криму є і питання електроенергії. 22 листопада виповнився рівно рік з моменту блекауту, коли весь півострів залишився без світла в результаті підриву двох опор ЛЕП, що вели до Криму. Після підриву на півострові був запроваджений режим надзвичайної ситуації, який скасували тільки в травні 2016 року. Сьогодні Крим забезпечується за рахунок власної генерації, генераторних установок з Росії і так званого енергомосту з Кубані.

Незважаючи на запевнення кримської влади в тому, що жителям і гостям півострова не варто побоюватися енергодефіциту в осінньо-зимовий період, сам російський президент визнав, що енергоміст не в змозі забезпечити в повному обсязі електрикою анексований Крим. Для стабільного енергопостачання півострова необхідно прокласти з Росії магістральний газопровід та побудувати електростанції, а це можна буде здійснити не раніше 2017-2018 років. І тільки після цього, за словами Володимира Путіна, можна буде говорити про стабільне енергозабезпечення всього півострова.

Однак перші відключення світла сталися вже в жовтні, коли низка великих міст — Ялта, Гурзуф, Керч — були повністю знеструмлені через падіння напруги в "енергомості". Тоді деякі кримчани жартували, що це така підготовка до Дня енергонезалежності, яким вони обізвали 22 листопада - день початку блекауту.

А нещодавно на кримських сайтах з'явилися графіки віялових відключень електроенергії на випадок екстрених ситуацій, а також різких похолодань на півострові. Цю інформацію вже висміяли в соціальних мережах, зазначивши, що "енергоміст є кволеньким".

За словами Лізи Богуцької, ситуація з електрикою в Криму наразі не така погана, ніж була в минулому році, коли стався блекаут. "Є там газотурбінні установки, які виробляють електрику, є генератори, які будуть включатися, тож все не так плачевно. А ось енергомосту, який у минулому році пафосно запускав Путін, насправді немає. Ні 100 кВт, ні 50 кВт він не дає, тому що його, загалом, і немає. Але я не думаю, що ця зима буде гіршою, ніж минула, коли був блекаут і місцеві жителі виходили грітися до якихось установок, окропу брали додому. Я вважаю, десь так буде і в цьому році", - розповідає кримчанка.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський має іншу думку. "Вони на 80-85% закрили свої потреби в електроенергії на зиму. Вони практично повністю стали енергонезалежні від України. І повторення такої енергоблокади, як минулого року, не може бути, бо ми нічого не поставляємо в Крим. Ось як опори підірвали - так все і закінчилося. У наступному році вони повинні добудувати дві газові електростанції і все. Крим буде повністю незалежним", - говорить Землянський.

Водночас генеральний директор кримськотатарського телеканалу ATR, координатор блокади Криму Ленур Іслямов упевнений, що незалежність Криму від материкової України неможлива.

"Був такий проект - Олімпіада в Сочі. Так от, там було на 80 млн доларів куплено величезної кількості генераторів, тому що це тільки по російському телебаченню Росія - така велика і могутня, а насправді, навіть власну Олімпіаду вони не змогли забезпечити електроенергією. На поромах терміново привозили генератори з усієї Росії, купували в Китаї величезну кількість газотурбінних генераторів. І ось тепер у Керчі, у полях і в аеропорту "Бельбек" розставили ці генератори. І, використовуючи їх, вони витрачають величезні гроші для того, щоб забезпечувати електроенергією весь Крим. Вони заявляли, що якийсь кабель перекинули з Краснодарського краю, що, мовляв, ми поєднали Крим з материковою Росією, що Росія не кине кримчан та інші мантри, які вони співають. Але жодного кабелю немає і бути не може. Тож незалежність півострова без материкової України є неможливою", - розповідає Іслямов.

Він розповів, що російська влада планувала збільшити потужності севастопольського та сімферопольського енерговузлів, для чого підписала з німецьким заводом Siemens контракт на закупівлю обладнання. Однак після запровадження санкцій контракт був заморожений. У свою чергу генератори, які тепер забезпечують електроенергією півострів, починають виходити з ладу.

"Генератори витратили свій ресурс, тому що вони використовуються в короткій перспективі, це ж резервна генерація світла, а не постійна. Тому зараз вони всі виходять з ладу, а в Криму своїх потужностей немає, турбіни вони не привезли, тому вони сьогодні будуть в терміновому порядку просто змінювати генератори. Саме це відбувається. А все інше — це фейки, якими забивають голови всім бабусям і дідусям, які живуть у Криму", - резюмує Іслямов.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга