RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Старий "ворон": чому американські безпілотники Raven непотрібні в Україні

США передали в українську армію застарілий варіант своїх безпілотників

США передали в українську армію застарілий варіант своїх безпілотників Безпілотники RQ-11B Raven, які надійшли на озброєння в українську армію як військова допомога від США, в умовах бойових дій виявилися малоефективними Фото: U.S. Air National Guard photo by Tech. Sgt. Matt Hecht

В Україні розгорівся скандал, пов'язаний з постачанням зарубіжної техніки для потреб ЗСУ. Безпілотники Raven, які влітку надійшли в нашу армію як військова допомога зі США, в умовах бойових дій виявилися малоефективними. Про це іноземним ЗМІ заявив радник Генштабу ЗСУ Натан Хазін. За його словами, американські БПЛА навіть шкодять армії: вони настільки вразливі, що дозволяють бойовикам відстежувати позиції сил АТО. "Апостроф" з'ясував, що американці вже давно модернізували Raven, вклавши в це $66 млн. А українська сторона отримала застарілий варіант цих дронов, покращувати який вже немає сенсу.

Військова давнина

72 американських безпілотники Raven RQ-11B надійшли в Україну 27 липня в рамках "Ініціативи з відновлення довіри в Європі (ERI)". Тоді Генштаб України на своїй сторінці у Facebook назвав Raven (у перекладі з англійської "ворон", - "Апостроф") "найсучаснішими безпілотними літальними апаратами", радіус дії яких становить 10 км.

Але минуло лише кілька місяців, і радник Генштабу Натан Хазін заявив, що американських "пташок" треба повернути назад: "З самого початку це було неправильне рішення використовувати ці безпілотники".

За його словами, БПЛА Raven використовують аналоговий сигнал передачі даних. Такий сигнал противник може досить легко перехопити, заглушити і відстежити по ньому місця запуску апарату.

Керівник українського Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська підтвердила "Апострофу", що для оперативного виконання завдань у зоні АТО американські дрони Raven - не найкраще рішення.

"Це досить давня модель, яка працює на аналогових каналах зв'язку, що робить БПЛА уразливими для РЕБ (засоби радіоелектронної боротьби, - "Апостроф"). Але суть навіть не в цьому. На безриб'я, звичайно, і рак риба, адже, виходячи з того, в якому стані зараз українська аеророзвідка, зрозуміло, що ці безпілотники свою певну функцію виконують, але вони застаріли добрих років 5 тому. Наприклад, у вас є смартфон, а є чорно-біла Нокіа. В принципі з чорно-білої Нокії теж можна зв'язатися або відправити смс, але для функцій, які затребувані в сучасному світі, вона вже не підходить. Вже розбито і знищено досить багато апаратів такого типу, і це факт", - пояснила Берлінська.

Безпілотники Raven були розроблені на початку 2000-х років. Вони використовувалися у військових кампаніях США в Афганістані та Іраку, операції на території Сомалі. За словами заступника директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Антона Міхненка, огульно лаяти "воронів" не варто, адже саме специфіка військових завдань визначає сферу застосування таких БПЛА.

"Такі безпілотники зручні для вирішення тактичних завдань, коли йде війна проти талібів або бойовиків в Афганістані або в інших регіонах, де немає протидії БПЛА. А ми боремося з противником, у якого дуже великі технічні можливості. Важливо розуміти, що Російська Федерація має досить величезні ресурси використання різних засобів радіоелектронної боротьби для придушення різних безпілотників. І ці ресурси вони активно застосовують на території України. Тому справа не тільки в безпілотниках, хоча вони дійсно аналогові. Не тільки американські Raven використовуються ЗСУ. Літають і інші безпілотники, і теж вони падають і десь виявляються неефективними", - пояснив "Апострофу" Антон Міхненко.

Свого часу США виділили більше $66 млн на модернізацію RQ-11, щоб замінити аналогове обладнання безпілотників на цифрове. Такий тюнінг дозволив шифрувати канали зв'язку та ускладнити противнику завдання з перехоплення зображення з апарату. В Україну ж були поставлені немодернізовані безпілотники. Як розповів "Апострофу" волонтер аеророзвідки Ярослав Гончар, для ЗСУ вдосконалювати "воронів" не має особливого сенсу.

"Вони довше, вище і швидше літати не стануть — аеродинаміка. А ставити цифровий лінк на птаха, що літає 45 хвилин (довше не дозволяють батареї, - "Апостроф"), вельми сумнівний захід", - підкреслив Ярослав Гончар.

Але, навіть маючи недосконалі апарати, за словами військовослужбовця Максима Науменка, в зоні АТО часто не знаходилося людей, які могли б ними скористатися."Так, у нас два таких були, але не було операторів. Ми їх отримали вже в зоні та навіть не розпакували, на жаль", - зазначив військовий.

Допомога для АТО - зовсім не те

Згідно з даними Міноборони, з січня 2014 по липень 2016 українська армія отримала матеріально-технічної та гуманітарної допомоги на суму понад $164 млн. На першому місці серед донорів — США, які поставили українській армії радіостанції, обладнання для розмінування місцевості, тепловізори, прилади нічного бачення, бронежилети, шоломи, радіолокаційні станції на 117,5 мільйонів доларів. На друге місце за обсягами допомоги вийшла Канада - $23 млн, а на третє - Польща (5 млн).

Однак, за словами військового експерта Ігоря Романенка, все це абсолютно не та допомога, якої реально потребує українська армія. "Звичайно, можна сказати спасибі всім, хто допомагає, але якщо вже братися допомагати, то потрібно давати на фронт те, що дійсно необхідно. Зараз наша армія потребує те, що в Росії має перевагу. У них багато бронетехніки, відповідно, нам потрібні кошти протитанкової оборони, наприклад Javelin (переносний протитанковий ракетний комплекс, - "Апостроф"). У нас є свої розробки, але, поки ми почнемо виробництво, піде час. Естонії, наприклад, Javelin передали, а нам ні. Потрібні засоби РЕБ, протиракетної оборони, а якщо давати весь мотлох, то й результати будуть відповідні", - розповів "Апострофу" Романенко.

Втім, демобілізований розвідник ЗСУ на ім’я Олексій розповів "Апострофу", що не вся іноземна допомога така ж неефективна, як безпілотники Raven. "Ми користувалися американськими "нічниками", і, як на мене, вони дуже добре себе зарекомендували. Вони добре працювали в будь-яку погоду і при сильних морозах не відмовляли. У чому був плюс особисто для мене - це те, що я їздив на автомобілі по зоні АТО, не включаючи ні фар, ні габаритів у повній темряві і взагалі без будь-яких освітлювальних приладів. Нас було, може, й чути, але абсолютно не було видно, а це найголовніше. Ще я бачив канадські тепловізійні приціли для кулемета. Особисто не користувався, але хлопці розповідали, що питань до них ніяких не було, все чітко працювало", - зазначив розвідник.

Ще один боєць ЗСУ Алі Сафаров у коментарі "Апострофу" підкреслив, що в українській армії важливо ще те, кому саме у руки потрапляє іноземна технічна допомога. "Розумієте, у нас багато чого не може себе зарекомендувати саме тому, що воно передається неосвіченим людям, які не вміють цим користуватися і навіть не хочуть навчитися. Я особисто знаю кількох офіцерів середньої ланки (капітани, майори, підполковники), які майже пишаються тим, що не вміють працювати за комп'ютером. Тобто взагалі не вміють. Але можу впевнено сказати, що там, де були ініціативні та розумні військовослужбовці, будь-яка іноземна допомога використовувалася на всі 200%", - резюмував Сафаров.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни