RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Група Bellingcat: ми знайшли військові бази Росії в 20 км від кордонів з Україною

Зарубіжні дослідники розповіли подробиці російського вторгнення влітку 2014 року

Зарубіжні дослідники розповіли подробиці російського вторгнення влітку 2014 року Провідний автор доповіді про транскордонні обстріли, учасник Bellingcat Шон Кейс Фото: Mike Young/University Post

Аналітики незалежної дослідницької групи Bellingcat опублікували дані про артилерійські обстріли, які російська армія вела по території України влітку 2014 року. За даними Bellingcat, артилеристи Збройних сил РФ здійснили 149 обстрілів з позицій, розгорнутих на території Росії в безпосередній близькості від кордонів з нашою країною. Як повідомив в інтерв'ю "Апострофу" провідний автор доповіді про транскордонні обстріли, учасник Bellingcat ШОН КЕЙС, основних втрат українська армія зазнала саме внаслідок російських артнальотів, під час яких застосовувалася широка номенклатура артилерійського озброєння, від 120-мм мінометів до 152-мм гаубиць і 300-мм реактивних систем залпового вогню "Смерч". Перші випадки обстрілів з "нуля" представники Bellingcat зафіксували 29 червня 2014 року. При цьому, на думку пана КЕЙСА, саме дії російської артилерії завадили українській армії переможно завершити війну влітку 2014 року.

- Як отримувалася інформація? На підставі яких даних?

- Ми в першу чергу використовували супутникові знімки із загальнодоступних джерел, таких як Google Earth, Bing Maps і Yandex Maps. Ми також використовували Digital Globe і TerraServer для попереднього перегляду супутникових знімків, якщо вони могли дати нам додаткову інформацію. Використовувалися також відео, дані з соцмереж та офіційні звіти українського уряду, щоб підтвердити наші висновки про артилерійські атаки на певних ділянках влітку 2014 року.

- Скільки людей працювали над дослідженням?

- Обидва автори - я і мій напарник Клемент Андерс, виконали більшу частину роботи щодо збору даних, аналізу і складання звітів. Кілька інших членів команди Bellingcat перевіряли наші висновки, якщо в цьому була необхідність.

- Яку кількість російських військ, за вашими даними, задіяли з початку конфлікту на сході України?

- На підставі нашої доповіді важко точно сказати, скільки російських військовослужбовців брали безпосередню участь у прикордонних обстрілах. Але, за нашою мінімальною оцінкою, 149 артнальотів на сотні кілометрів російсько-українського кордону вимагають участі сотень російських військовослужбовців. Не було сумнівів, що багато російських солдатів побічно брали участь у транскордонних атаках, шляхом підготовки, оснащення та підтримки баз, які постачали зброю і боєприпаси. Ми визначили кілька великих російських військових таборів у 20 км від українського кордону влітку 2014 року, а також у безпосередній близькості від багатьох позицій для артилерійської стрільби. Я можу з упевненістю сказати, що в цих таборах розташовувалися тисячі російських солдатів.

- Ракетна атака українських позицій під Зеленопіллям 11 липня 2014 року вважається першим найбільш масштабним обстрілом з території РФ. Але чи можна цей обстріл у принципі вважати найпершим?

- Атака під Зеленопіллям 11 липня 2014 була, звісно, першим "масовим" артилерійським обстрілом, який широко висвітлювався в засобах масової інформації. Тим не менше російські війська, безумовно, здійснювали обстріл й до цієї дати, хоча і в набагато менших масштабах. Перший обстріл, який ми зафіксували на супутникових знімках від 29 червня 2014 року, був здійснений на український табір біля Олексіївського (Амвросіївський район, Донецька область, - "Апостроф"). На нашу думку, вогонь в цьому випадку вівся з позицій поруч з російсько-українським кордоном на сході. У загальній складності до 11 липня були виявлені, принаймні, 24 воронки від артилерійських снарядів, чиї траєкторії дозволяють стверджувати, що вони були випущені з локацій, наближених до українського кордону. Ми були не настільки ефективні у визначенні вогневих позицій до цієї дати, переважно тому, що трохи супутникових знімків з цієї місцевості Росії були доступні в червні та на початку липня 2014 року, а також, ймовірно, тому, що ці напади спочатку не були настільки масштабними. Тому і кількість артилерійських засобів, що використовуються для атак, ймовірно, була меншою.

- Вважається, що основні втрати українським військам, які намагалися влітку 2014 року взяти під контроль кордон з Росією, були завдані саме з боку РФ. Ви могли б підтвердити або спростувати цей факт? І які військові частини армії РФ у цьому брали участь?

- Ми бачимо частоту і масштаби артобстрілів протягом літа 2014 року, ми бачимо і результати цих атак. Я можу підтвердити, що значні втрати українських військових та військової техніки були зумовлені саме російськими транскордонними обстрілами. Я хотів би також сказати, що артилерійські нальоти на українські військові табори з-за кордону були набагато частішими, ніж з районів, які контролювалися сепаратистами на території України. Тож так, я би сказав, що основний збиток був завданий саме російськими обстрілами, а не діями бойовиків.

Але ми докладно не з'ясовували, які саме військові частини російської армії брали участь у цих обстрілах. Інші дослідницькі групи, такі як InformNapalm, намагалися визначити конкретних військових та підрозділи, які беруть участь в обстрілах з території Росії.

- Чи маєте ви дані щодо масштабів втрат української армії?

- У нас немає жодної інформації про втрати української армії внаслідок цих обстрілів, крім тієї, яку надають офіційні українські джерела. Так, з приводу атаки на Зеленопілля стверджується, що принаймні 19 солдатів загинули та 93 отримали поранення. Ми знайшли ще 34 об'єкти на території України подібного масштабу. Траєкторії обстрілу цих об'єктів свідчать про те, що вони велися через російсько-український кордон.

- Як би ви оцінили наслідки артилерійських нальотів з "нуля"?

- Якби не ці обстріли, я не сумніваюся в тому, що українські війська успішно убезпечили б всі важливі пункти перетину кордону з Росією (зокрема, Ізварине), перекривши сепаратистам основний маршрут поставок з РФ. І тоді, ймовірно, війна завершилася б перемогою української сторони.

- Відповідно до останнього звіту, з липня по вересень 2014 року артилерія Збройних сил Російської Федерації здійснила не менше 149 обстрілів по території України. З них 88 здійснювалися з реактивних систем залпового вогню типу "Град". З чого стріляли в інших випадках?

- Як правило, з мінометів, самохідних або артилерійських буксированих знарядь. Мабуть, використовувалися 120-мм міномети, 2С9 (120-мм самохідні гармати "Нона", - "Апостроф") і 122-мм самохідні гаубиці 2С1 "Гвоздика". Застосовувалися в тому числі 152-мм самохідні гаубиці 2С3 "Акація" і Мста-С, а також буксирувані знаряддя - 122-мм польові гаубиці Д-30 і 152-мм Мста-Б. Ми не можемо точно сказати, з чого стріляли в кожному конкретному випадку, оскільки часто ми не бачимо транспортних засобів на супутникових знімках, але я вважаю, що більшість, якщо не всі артилерійські системи, були використані принаймні по одному разу. Офіційні українські звіти і деякі публікації в ЗМІ також дозволяють припустити, що в кількох випадках обстріли здійснювалися з важких РСЗВ, наприклад "Ураган" і "Смерч", однак ми не можемо підтвердити це лише нашими даними.

- Є інформація, що російські військові використовували війну на Донбасі для навчання своїх курсантів і контрактників у реальних бойових умовах. Чи є у вас якісь дані, які могли б підтвердити ці припущення?

- Я думаю, ви маєте на увазі навчання солдатів у бою? У нас немає жодної інформації з цього приводу. Але, як я вже сказав раніше, InformNapalm виконав велику роботу для того, щоб знайти конкретних солдатів та їхні підрозділи, які брали участь у прикордонних обстрілах, і тому вони можуть мати більше інформації. Ми знаємо також, що Володимир Путін закликав усіх резервістів у кінці червня 2014 року.

- Наскільки значним було втручання РФ у другій половині серпня 2014? Цей період вважається найбільш піковим за кількістю обстрілів і втрат.

- Ми знаємо, що тоді Росія проводила масштабні військові навчання на кордоні з Україною. Тим не менше на основі нашої інформації ми не можемо конкретно пов'язати цей факт з прикордонними обстрілами.

За даними української сторони, російське вторгнення в серпні 2014 року, яке призвело до трагедії під Іловайськом, відбувалося як мінімум в 3-4 напрямках. Наскільки великі сили Росія при цьому задіяла?

- Ми не вивчали конкретно ситуацію, пов'язану з Іловайськом. Судячи за нашими джерелами засобів масової інформації, ми можемо сказати, що в цю операцію були залучені сотні російських солдатів.

- Що ви плануєте досліджувати далі?

- Супутникові знімки з Google та інших джерел були в доступі широкій громадськості з літа 2014 року. Ми маємо намір оновити наші результати після того, як побачимо нові супутникові знімки з відповідних областей, щоб отримати більш точну оцінку загальної кількості транскордонних артобстрілів.

- Якими дослідженнями, крім ситуації на сході України, ви зараз займаєтеся?

- Ми маємо намір глибше дослідити ситуацію, пов'язану з артобстрілами. Також ми працюємо над завершенням нової доповіді про один з аспектів аварії MH17, який оприлюднимо вже в новому році.

- Чи плануєте зробити такий самий звіт про причетність російських військ до масштабних руйнувань у Сирії?

- Наразі ми працюємо над новою доповіддю щодо облоги Алеппо, яка буде оприлюднена в лютому наступного року спільно з Атлантичною радою НАТО. Після того як ми завершимо цю роботу, ми визначатимемося, які інші теми потрібно розкрити щодо України, Сирії, а також інших країн світу.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу