RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Розвиток або проїдання: чи такий вже великий військовий бюджет 2017 року

Чи зможе українська армія рухатися вперед на 64 млрд грн

Чи зможе українська армія рухатися вперед на 64 млрд грн Фінансування армії в 2017 році збільшене практично за всіма найважливішими параметрами Фото: Владислав Мусієнко

27 грудня президент Петро Порошенко підписав закон про державний бюджет на наступний рік. У рамках цього бюджету Міністерство оборони отримало 64,4 млрд грн фінансування. На думку міністра оборони Степана Полторака, цих грошей достатньо для того, щоб "підтримувати рівень" і рухатися вперед. Зокрема, приблизно 52 млрд грн планується виділити на бойову підготовку та забезпечення діяльності ЗСУ, а також близько 6,3 млрд грн - на розвиток озброєння і військової техніки. Втім, незважаючи на те, що військовий бюджет 2017 року дійсно є рекордним за всі роки незалежності, ті суми, які передбачається виділити на бойову підготовку і розвиток, не дозволять українській армії адекватно розвиватися.

Міністр оборони Степан Полторак висловив задоволення затвердженим на 2017 рік військовим бюджетом. "Ті гроші, які ми отримали, вони достатні, щоб підтримувати рівень і рухатися вперед. Я маю на увазі 64 млрд грн, плюс 4 млрд державних гарантій. Ми маємо стільки грошей, скільки країна сьогодні може дати армії", - сказав пан Півторак 26 грудня, напередодні підписання Петром Порошенком закону про держбюджет на 2017 рік. Міністр також зазначив, що фінансування ЗСУ, порівняно з 2016 роком, значно збільшилося. Це дійсно так, тому що в минулому році на потреби армії було виділено близько 55 млрд грн.

Варто зазначити, що фінансування ЗСУ збільшено практично за всіма найважливішими параметрами. Так, на підготовку та забезпечення діяльності армії в 2017 році буде спрямовано майже 52 млрд грн (в минулому році - 46 млрд), а на розвиток озброєння та військової техніки - близько 6,3 млрд грн (у 2016 році - лише 4,4 млрд). За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, загальна сума витрат на весь сектор оборони та безпеки в майбутньому році становитиме близько 133 млрд грн, тобто близько 5% ВВП.

Зазначені суми є рекордними для України. Ніколи ще оборонний сектор у цілому і діяльність ЗСУ зокрема не фінансувалася в таких значних обсягах. Причини цього цілком зрозумілі: в країні йде війна. Проте якщо порівняти згадані показники з міжнародною практикою і з тим, що вимагало для себе Міноборони ще в 2015 році, то можна зробити однозначний висновок: навіть з таким рекордним бюджетом армії буде вкрай складно рухатися вперед.

За словами директора інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергія Згурця, якщо слідувати європейському досвіду, то для нормального функціонування 100-тисячної армії повинно виділятися не менше $10 млрд фінансування. "Це розрахунки для Збройних сил таких країн, як Німеччина і Польща", - пояснив експерт. Нескладно підрахувати, що на 250-тисячну українську армію треба було б $25 млрд (понад 670 млрд грн), тобто в 10 разів більше, ніж змогла виділити держава. Українським військовим, напевно, навіть немає сенсу мріяти про подібне фінансове забезпечення, хоча б тому, що свого часу держава не змогла забезпечити куди більш скромні запити. Справа в тому, що восени 2015 року, в початковому бюджетному запиті на 2016 рік, Міноборони вказало 86,9 млрд грн бажаного фінансування, однак у підсумку одержало на 30 млрд грн менше.

Суми, які в 2017 році планується направити на підготовку і оснащення військ, також не відповідають міжнародним вимогам. За словами члена парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитра Тимчука, в розвинутих країнах 40% військового бюджету має йти на утримання армії, 30% - на бойову підготовку і стільки ж - на закупівлю нового озброєння. Таким чином, виходячи з українських реалій, в 2017 році на розвиток озброєння та військової техніки буде виділено лише близько 10% бюджету.

У таких умовах, особливо з урахуванням можливого зростання курсу долара, навіть рекордне фінансування 2017 року не дозволить ЗСУ зробити якісний крок вперед і почати переоснащення і поповнення новими зразками озброєння і техніки. Водночас навіть такий рівень забезпечення дозволить Україні продовжувати ремонтувати, модернізувати і вводити в дію старі зразки радянської військової техніки, щоб максимально наситити нею підрозділи Сухопутних військ, які несуть основний тягар війни на Донбасі (схожі процеси відбувалися в 2015 і 2016 роках). Можлива також точкова поява в розпорядженні армії нових видів озброєнь і техніки. Є надія, що одним з таких зразків стане високоточний ракетний комплекс "Вільха", виконаний на базі старої радянської реактивної системи залпового вогню "Смерч", але і з використанням новітньої української коригованої ракети, розробленої в київському КБ "Луч". Випробування "Вільхи" йдуть успішно, і, на думку експертів, справа наближається до початку серійного виробництва.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни