RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Бойовиків ДНР і ЛНР потрібно тримати в окопах, щоб вони не розбіглися

Чому російським окупаційним військам нецікаво перемир'я на Донбасі

Чому російським окупаційним військам нецікаво перемир'я на Донбасі Обстріли та тиск на Україну тривають, незважаючи на режим тиші, який повинен був наступити з 24 грудня Фото: EPA/UPG

Режим "всеосяжного, стійкого, безстрокового припинення вогню", який повинен був настати з 24 грудня, повсюдно порушується. Основний "гарячою точкою" як і раніше залишається Светлодарская дуга, яка стала ареною кровопролитних боїв з 18 по 23 грудня. За інформацією спікера Міноборони з питань АТО Андрія Лисенка, тут продовжують обстріли, причому бойовики підтягнули "Гради". А за даними групи "Інформаційне опір", на Светлодарской дузі противник неодноразово "накривав" підрозділи ЗСУ з 120-мм мінометів і 122-мм артилерійських знарядь, обстрілюючи їх позиції, як на передньому, так і в тактичній глибині. Про те, чому чергове перемир'я не дотримується та чи варто чекати тиші хоча б на новорічні свята, "Апострофу" розповів головний редактор сайту "Інформаційне опір" Юрій Карін.

Я хочу запитати, а хто уклав цю домовленість про режим припинення вогню з 24 грудня? Тристороння контактна група в Мінську? Грубо кажучи, от нехай вони його самі і виконують. Адже це не перша подібна угода. Прихильниками Мінська є тільки українська сторона. Російським окупаційним військам це перемир'я нецікаво, оскільки не вирішуються поставлені ними цілі.

А ці цілі нам добре відомі. Правда зараз починає розігрується карта можливого приєднання донбаських "недореспублик" до Російської Федерації. Однак окуповані території Донбасу для РФ - це ще одна дірка, куди летять гроші, а прибуток, навіть у вигляді політичних дивідендів не повертається. Тому вони будуть стріляти. Ми зафіксували захід чергового гумконвоя з новобранцями, амуніцією та іншим обладнанням. Домовленості - це ширма, яка використовується російською пропагандою у зворотний бік. Вони стріляють, як хочуть, а коли ми відповідаємо, то йдуть заяви про порушення, нібито допущені українською стороною.

Крім того, ми бачимо, що бойовики деморалізовані. Тільки за останні два місяці з дезертирів (з лав бандформувань. - "Апостроф") і тих, хто просто розірвав контракт, можна укомплектувати кілька рот. Був навіть прецедент, коли бойовики 1-го корпусу" російських окупаційних військ написали колективну скаргу на ім'я комкора про те, що командири, з числа кадрових російських офіцерів, їх б'ють, відбирають зарплати, ганяють на хозроботи, змушують розвантажувати продукцію на складах комерсантів, а потім охороняти її тощо. Тому бойовиків не можна тримати в казармах, а слід гнати в окопи і травити байки про швидке настання, щоб вони не розбіглися.

Чи буде це перемир'я виконуватися? Я думаю, що до інавгурації Дональда Трампа (в кінці січня 2017 року, - "Апостроф"), на якого в Росії покладаються певні надії і до перших домовленостей між Росією і США, якщо такі будуть, якихось змін на російсько-українському фронті чекати не слід. Як бачимо, на свята вони примудряються ще й "насипати" побільше. Так що, як мінімум, до 20 чисел лютого обстріл і тиск на Україну буде продовжуватися.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга