RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хвиля патріотизму чи масове звільнення: що чекає армію в 2017 році

Військовослужбовці прогнозують масові звільнення зі служби

Військовослужбовці прогнозують масові звільнення зі служби Заява Петра Порошенка про те, що українці підписують контракти з армією лише на хвилі патріотизму, волонтери вважають необачною, а самі військові підтверджують, що службу розглядають як можливість заробити Фото: Михайло Палінчак / president.gov.ua

Зазнавши невдачі в питанні безвізу, президент Петро Порошенко переключився на нову "переможну" тему - військову. Днями глава держави пафосно оголосив про те, "що за 2,5 роки ми побудували нову українську армію". Він додав, що в Україні вже близько 70 тисяч контрактників, і головна причина цього - патріотизм і бажання захистити свою країну. З ним, однак, не згодні ні офіцери, ні експерти, ні волонтери, стверджуючи, що причина інша - фінансова. Крім того, самі військовослужбовці прогнозують, що в 2017 році буде масовий відтік кадрів з армії.

Служити по-новому

Цього тижня президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби". Закон, зокрема, дасть можливість військовослужбовцям-контрактникам за бажанням продовжити службу за новим контрактом або звільнитися. "Тим громадянам України, які уклали фактично безстроковий контракт під час особливого періоду, ми даємо можливість відновити справедливість і дати можливість командирам забезпечити їх звільнення", - зазначив Порошенко, додавши, що число контрактників наближається до 70 тисяч.

У Генштабі неодноразово заявляли, що чисельність Збройних сил України на контрактній основі може досягти 75 тисяч осіб вже до кінця 2016 року, відзначаючи при цьому, небувалий приріст кількості бажаючих укласти контракт. Однак, незважаючи на натхнені заяви глави держави, представників МО і Генштабу, в армії справи виглядають не так райдужно. Проблеми із забезпеченням, які все ще зберігаються, низька якість тих самих контрактників, недобір кадрів на передовій і періодичні скандали.

Останній з таких інцидентів стався 31 грудня, після візиту Порошенка з американськими сенаторами в Широкино, які прибули привітати військовослужбовців з Новим роком і вручити 15 українським воїнам державні нагороди. Одна з нагороджених, командир мінометного розрахунку Лєра Бурлакова пізніше написала в своєму Фейсбуці, що після привітання про солдат просто «забули».

"Президент нас нагородив (про те, яких пекельних двох діб з кавою "тільки для командування" на морозі і т.д. - мова не про бої на Світлодарській дузі - чого це коштувало, напишу пізніше). Коли вручав медаль - ризикнула попросити його про вертоліт, щоб ми встигли до Нового року повернутися на позиції, до своїх. Вертушку пообіцяли. Але в той час, коли важливіші люди полетіли з Маріка спокійно, саме для нас метеоумови раптом виявилися не такими, як треба ... Автобус, яким ми могли б поїхати назад, щоб бути на місці хоч через 5-8 годин, теж забрали (сюди ми приїхали на КрАЗ без опалення, якщо що, але і його вже немає). Сиджу в Маріуполі на аеродромі. Ридаю», - написала військовослужбовець на своїй сторінці.

Волонтер Ольга Батагова уточнила, що в таких умовах солдати пробули до 11-ї години 1 січня, потім їх перекинули на передову. Однак, пізніше Бурлакова в Фейсбук несподівано подякувала президенту за «спробу допомогти», назвавши свій попередній пост емоційним, а міністр оборони Степан Полторак оголосив про дисциплінарні стягнення семи офіцерам вищої ланки. Проте, такі випадки в армії не поодинокі, тому говорити про те, що українці масово поспішають на військову службу на хвилі патріотизму, мабуть, дещо необачно з боку керівництва країни.

Патріотизм закінчився

"Апостроф" поспілкувався з двома військовими, які побажали залишитися невідомими. Атошники розповіли виданню, що припливу кадрів в армію не слід очікувати, навпаки, люди будуть масово звільнятися. «Бажання, як такого, йти в армію немає, за цю зарплату ніхто не хоче йти. Ті, хто звільняються, кажуть, що вони ці гроші і без армії зароблять, без всяких проблем. І те, що Порошенко підписав такий закон, навпаки, підштовхне до того, що багато людей звільниться. Молодший офіцерський склад буде звільнятися і старший офіцерський склад, який вже має пенсію, теж буде. Контрактники тим паче будуть тікати. Тому що весь патріотизм закінчився ще в 2014 році», - зазначає військовослужбовець.

Інший офіцер розповів "Апострофу" про те, що єдине, що тримає багатьох в армії зараз - це грошове забезпечення. «І те, воно залишає бажати кращого. Військовослужбовці строкової служби отримують від 7 до 9 тисяч гривень. Дуже багато людей, які підписали контракт, чекали цього закону, щоб звільнитися, тому що ніхто не думав, що це так надовго затягнеться. Зараз багато військовослужбовців буде йти, розривати контракти», - прогнозує джерело. Він також зазначає, що залишаються проблеми із забезпеченням і технікою. «Все нове йде в гвардію, а у ЗСУ, можна сказати, нічого. Рідкісні одиниці десь проскакують. Все, що показують по телевізору, це в основному укомплектовують гвардію, а її на передовій немає, вони всі на другий, третій лініях стоять. Зі 150 людей нову форму має вього 15. Нові зразки форми, термобілизна є, так, але їх теж дуже мало», - каже військовослужбовець.

Про те, що в армію люди йдуть через гроші, а не через патріотизм говорить і екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. «Найбільше розчарування у людей пов'язано навіть не з корупцією і з економічними провалами, а тим, що було вбито дух патріотизму, які був на початку 2014 року, коли стояли черги в військкомати, коли люди, не чекаючи, коли їх покличуть, самі йшли на фронт, навіть, без зброї, створювали добровільні батальйони. Те, що зараз збільшилася кількість людей, що йдуть в ЗСУ на контрактну службу, це в більшій мірі пояснюється тим, що в країні безробіття і немає можливості реалізувати себе в цивільному секторі, тому вони йдуть на військову службу. Тим більше, на тлі війни було збільшено грошове утримання армії, тому військова служба привабливіша зараз», - коментує Гриценко.

Також він додає, що в зоні АТО існує велика недоукомплектованість кваліфікованими кадрами. «Якщо оцінити укомплектованість підрозділів на фронті, то там вона становить 15-20% від необхідної кількості особового складу. Тобто з одного боку - браві рапорти про те, що понад 66 тисяч контрактників поступили на службу в минулому році, а з іншого боку - у нас недоукомплектовані ті військові, які вкрай потрібні на передовій. Через це зараз ті, хто на фронті, перевантажені добовими нарядами, вартою і просто бойовою службою», - розповідає «Апострофу» екс-міністр.

Волонтер Юрій Касьянов також зазначає, що на хвилі патріотизму в армію не прийде багато людей, а це означає, що слід очікувати брак контрактників. «Рівень патріотизму в суспільстві досить низький і прагнення у людей йти захищати країну, коли вони не бачать бажання керівництва закінчити війну перемогою, мало. Безумовно, є люди, які мають вроджений і високий рівень патріотизму, відповідальності, які йдуть служити не за гроші, йдуть добровольцями. Але навіть ці люди, які вже пройшли війну, не збираються повертатися на фронт, тому що не бачать мети. Не хочуть брати участь в захопленні якогось лісу, який не несе стратегічної цінності, а він потрібен просто для того, щоб великі начальники отримали ордени. Тому, говорячи про те, чи вистачить нам контрактників, кажу, звичайно, не вистачить», - впевнений Касьянов.

У той же час генерал-лейтенант запасу, колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко вважає, що в української армії, в тому числі і у контрактній, ще все попереду, а питання недобору кадрів будуть вирішувати за допомогою офіцерів запасу, набір яких почнеться з лютого.

«У зв'язку з тим, що звільнилися всі мобілізовані, вперше за 25 років в Україні почала формуватися контрактна армія. Незважаючи на брак фінансування, тому що, що при стратегічному оборонному бюлетені міністерству оборони так і не дають під час війни 3% ВВП, їх дають силовикам. Але навіть на ці крихти, в минулому році вперше перейшли на контрактну армію. І в результаті закону, у нас 68 тисяч контрактників, і це хороший показник, але це не говорить, звичайно, про те, що змогли забезпечити заповнення всіх місць, які необхідні. Але з цією метою призовуть офіцерів запасу. Першими на службу підуть 4 тисячі офіцерів, з лютого буде щоквартальний набір і навчання », - пояснив Романенко.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга