RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Козацький бунт: у Холодному Яру хочуть створити нову Січ

Козаки скаржаться, що Генштаб не дає їм створити свій батальйон

Козаки скаржаться, що Генштаб не дає їм створити свій батальйон Українські козаки готові йти на радикальні заходи і створювати нову Січ, якщо не досягнуть компромісу з Генштабом в формуванні "Козацького батальйону" Фото: УНІАН

У складі Збройних сил України може з'явитися перший в Україні "Козацький батальйон", однак Генеральний штаб навмисно гальмує формування такого військового підрозділу. З такою заявою в редакцію "Апострофа" звернулися представники козацьких організацій. Козаки запевняють, що якщо генералітет Генштабу не піде їм на зустріч, вони готові діяти радикально і створити в Холодному Яру на Черкащині нову козацьку Січ.

Козаки vs Генштаб

Планується, що основним завданням "Козацького батальйону" має стати охорона державного кордону України. Створення такого підрозділу обґрунтовується необхідністю об'єднання розрізнених козацьких організацій України, яких у країні близько 600. Також козаки запевняють, що керуються положеннями дисциплінарного статуту ЗСУ, у якому записано, що військова дисципліна в армії досягається шляхом "виховання високих бойових і морально-психологічних якостей військовослужбовців на національно-історичних традиціях українського народу та традиціях ЗСУ".

Ініціатор створення "Козацького батальйону підполковник Олександр Шепілов, який проходив службу в АТО в складі батальйону "Донбас". За його словами, з Міноборони більше року велися переговори про створення у структурі ЗСУ такого батальйону. На бік військових навіть став третій президент України Віктор Ющенко. Після того, як міністерські чиновники позитивно оцінили ініціативу формування "Козацького батальйону" і дали козакам "зелений світ", у процес втрутився Генштаб.

"З боку генералітету Генерального штабу ми зіткнулися з надзвичайно великим опором. Ми повинні були формуватися на базі 28 бригади, але нам відкритим текстом було сказано, що формування "Козацького батальйону" ні в якому разі не буде допущено", - пояснив "Апострофу" Олександр Шепілов.

Підполковник зазначив, що Генштаб виставив козакам ряд офіційних умов, які вони просто не могли виконати. "Наприклад, однією з таких умов стало те, що нам заборонили брати до себе в батальйон діючих військовослужбовців. Як тільки стало зрозуміло, що ми впритул підійшли до формування окремого "Козацького батальйону" у складі ВСУ, до нас почалися дзвінки з військових частин з проханням перевестися до нас. У Генштабі дізналися про це і злякалися, що дуже велика кількість бажаючих хоче піти в батальйон, адже в армії зараз спостерігається велика кількість негативних явищ, таких, наприклад, як вживання спиртних напоїв, а за козацьким звичаєм козакам, коли вони збираються в похід, категорично забороняється вживати спиртні напої", - підкреслив військовий.

Олександр Шепілов зазначив, що в Генштабі також захотіли контролювати призначення старшин в батальйоні. "Але це профанація, адже за козацьким звичаєм ми самі собі повинні обирати старшину. Так, ми згодні з тим, що старшина при обранні на посаду повинен мати відповідну військову освіту, військові звання, повинен пройти службу, мати бойовий досвід, але за звичаєм тільки ми вибираємо собі старшину і представляємо його на затвердження командування", - пояснив екс-боєць батальйону "Донбас".

У самому Генштабі "Апостроф" запевнили, що ніяких штучних перешкод для створення "Козацького батальйону" не чинять. "Усі розпорядчі документи Генштабом зроблені про створення окремого підрозділу з найменуванням і так далі. Є рішення командування, де його сформувати і як. Уже визначено підрозділ, але там проблема з тим, що для того, щоб формувати якийсь підрозділ, повинні бути початкові списки для комплектування, які вони ніяк не можуть нам віддати", - пояснив нам начальник відділу комплектування військовослужбовцями військової служби за контрактом Управління призову та комплектації Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковник Андрій Полонський.

Цю інформацію підтвердив "Апострофу" і замначальника управління персоналом Генштабу ЗСУ Марк Андрусяк. "Потрібно розуміти, скільки людей увійде в цей "Козацький батальйон". Якщо вони нам дадуть списки, а вони нам поки нічого не дають, і ми побачимо, що набирається певна кількість людей для створення підрозділу, тоді можна буде про щось говорити. Тих списків людей, які вони нам дають, недостатньо для створення підрозділу", - підкреслив представник Генштабу.

Але самі козаки стверджують, що робота над списками навмисно саботується Генштабом. "Напроти кожного прізвища в списку вимагають вказувати військово-облікову спеціальність під час проходження людиною служби в армії. Тут ми зрозуміли, що нас затягують у бюрократичну пастку. Наприклад, чоловік отримав в армії спеціальність моряка-підводника, відповідно, його не можна послати в козацький підрозділ сухопутних військ, він же моряк. Людина вже втратила ці навички, немає у нас і підводних човнів, але через додаткові умови всіляко затягують процес", - зазначив Шепілов.

Підполковник Шепілов стверджує, що в Генштабі винайшли ще один спосіб, як зірвати формування списків добровольців у "Козацький батальйон".

"Ми запропонували на базі одного з обласних військкоматів, Черкаського, пропустити кандидатів у "Козацький батальйон". Генеральний штаб виступив проти централізованого набору, пояснивши це тим, що люди зараз дуже бідні, а їхати всім в Черкаси дуже накладно, тому набір повинен відбуватися у місцевих районних і обласних військкоматах. Ми погодилися з цим, але, коли військовослужбовці почали проходити медкомісії, мені почали надходити дзвінки зі скаргами: як тільки чоловіки проходять медкомісії, представники військкоматів пропонують їм піти в інші батальйони. Хлопці не погоджувалися, адже вони проходили відбір у "Козацький батальйон". Але їм відповідали, що невідомо, коли ще буде створений "Козацький батальйон", бери направлення, і з цього місяця вже ти отримаєш контракт і гроші, на які можна утримувати сім'ю. Виходить, що відкрито заборонити набір не вийшло і пішла інша гра", - підкреслив козак.

Таким чином, за словами Шепілова, вдалося перехопити і направити служити в інші частини близько 600 осіб.

Утім, глава робочої групи, яка представляє інтереси козаків у Міноборони, Володимир Гарбуз додав, що упереджене ставлення військових чиновників до козаків можна легко пояснити. "Суспільство зараз несерйозно сприймає козацтво, і винні в цьому самі козаки, тому що показали себе не з найкращої сторони: у них погони, лампаси, а результат створення державності ніякий. Тому і таке упереджене ставлення", - пояснив "Апострофу" Гарбуз.

Усі до Січі

Підполковник Шепілов зазначив, що якщо найближчим часом компромісу з Генштабом так і не вдасться досягти, то деякі козаки готові до радикальних заходів, адже право на створення в ЗСУ окремого підрозділу вони "досягли своєю кров'ю".

"Нам доведеться йти шляхом, яким пішов "Правий сектор". Вони зараз створили Українську добровольчу армію. У нас відбулися вже з ними переговори. Якщо і далі буде затягуватися процес формування батальйону, Українська добровольча армія запропонувала нам свою базу, свою зброю, єдине, що вони не можуть дати нам - це соціальних гарантій і грошового забезпечення. Серед козаків дуже багато радикально налаштованих людей. Думки розділилися: деякі впевнені, що з державою взагалі не потрібно розмовляти, адже вона не допустить формування козацтва як явища в Україні. Інша думка, що під час війни не потрібно робити розколів, а козацтву треба просто інтегруватися в ЗСУ", - розповів військовий.

Однак всі умови для того, щоб самоорганізовуватися і сформувати нову Січ, у козаків уже є. Свій табір добровольці мають намір розбити в урочищі Холодний Яр на Черкащині.

"Нам запропонували там будівлю колишньої школи з котельнею, їдальнею, спортзалом, бомбосховищем і тиром. Саме через Холодний Яр проходить стратегічна траса Київ –Дніпропетровськ – Донецьк – Луганськ – Маріуполь – Крим – Придністров'я. Цією трасою ми можемо виїхати в будь-яку точку українського кордону протягом одного дня. Якщо процес формування батальйону буде затягуватися, ми підемо історичним шляхом козаків і сформуємо в Холодному Яру Холодноярівську Січ", - резюмував Олександр Шепілов.

Зазначимо, Холодноярська Січ існувала в цьому місці в XVIII столітті, у часи гайдамаків, які боролися проти гніту Речі Посполитої. А з 1918 по 1922 у Холодному Яру діяли партизанські загони, які вели боротьбу проти денікінців і більшовиків. У цей час тут була проголошена Холодноярська республіка, що входила до складу УНР.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга