RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Екс-заступник глави Генштабу Юрій Думанський: АТО первісно була спланована неправильно

Генерал-лейтенант розповів про Мінських домовленості та обмін полоненими

Генерал-лейтенант розповів про Мінських домовленості та обмін полоненими Колишній заступник начальника Генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Юрій Думанський Фото: Ольга Омельянчук

Генерал-лейтенант ЮРІЙ ДУМАНСЬКИЙ був заступником начальника Генштабу Збройних сил України у найскладніші для країни часи: розпал подій на Майдані, анексія Криму, виникнення сепаратистських анклавів на Донбасі. В інтерв'ю "Апострофу" колишній глава Генштабу розповів про головні прорахунки армії і влади в переломні моменти української історії, чому ВСУ не виступили проти Росії і не відстояли Крим і чому не мали успіху перші угоди в Мінську.

- Юрій Анатолійович, в лютому 2014 ви подали рапорт про відставку. Тоді ви аргументували своє рішення тим, що відбувається втягування військових в громадянський конфлікт. Що ви мали на увазі?

- У той час було дійсно протистояння цивільного населення: на Майдані, Грушевського, Інститутській. У МВС не вистачало сил, щоб протистояти тим людям, які вийшли на вулиці Києва. Крім того, у різних регіонах країни стихійно виникали такі Майдани: у Львові, Хмельницькому, Одесі, Миколаєві. Машина насильства в особі МВС і СБУ не мала ресурсу, і вони стали вимагати, щоб ВСУ додатково виділили сили і засоби. Планувалося, що ЗСУ повинні будуть передати військові частини внутрішнім військам, щоб посилити протидію. ВСУ поступово могли втягнути у цей конфлікт. Тоді ми відмовилися від цього, адже передача військових частин суперечить закону. Тоді я і написав рапорт, де пояснив, що не згоден з політикою втягування ВСУ у внутрішній конфлікт.

- Можливо, вам особисто або керівництву Генштабу надходили тоді пропозиції від лідерів опозиції перейти на їх бік? Мовляв відсторонення Януковича від влади – питання часу.

- Були пропозиції з різних сторін. Але ми розуміли, що військові повинні бути поза політикою і мати свою позицію. Головним своїм завданням ми тоді вважали зберегти цілісність держави. Ми розуміли, що можуть втрутитися зовнішні гравці, що і сталося в Криму і на Донбасі.

- Якщо Генштаб, як ви кажете, вже тоді розумів, що є загроза цілісності країни, чому нічого не було зроблено, щоб запобігти небезпеці?

- Не були готові наші керівники.

- Кого ви маєте на увазі?

- Виконуючий обов'язки міністра оборони адмірал Ігор Тенюх, (начальник Генштабу) генерал-лейтенант Михайло Куцин і виконуючий обов'язки президента Олександр Турчинов.

- Чого їм тоді не вистачило? Жорсткості?

- Думаю, що були зовнішні гравці, які мали інший сценарій дій. Крім того, вони не були готові морально до тих викликів, які вимагали відповідальних рішень. Мене часто запитують: невже тоді у нас не було армії? У той час у нас було 186 тисяч особового складу. Але щоб оцінювати армію, потрібно розуміти, що є визначення її рівня готовності до виконання завдань. Ми мали той комплект військ, який дозволяв нам у мирний час вирішувати деякі питання. Щоб увійти у військовий конфлікт, нам потрібно було провести мобілізаційне розгортання. Для цього потрібен був час. У 2014 році в армії був штат мирного часу. Але є штат воєнного часу, а це інші ресурси та інше витрачання коштів. На той час штат мирного часу займався постійною бойовою та оперативною підготовкою. Але армія не була психологічно готова виконувати завдання та ухвалювати рішення безпосередньо в процесі зіткнення, бойових дій, коли потрібно було застосувати зброю, натиснути на курок. Це було складно.

- Ви займалися імплементацією перших угод в Мінську: узгоджували з бойовиками лінію дотику, маршрути відведення техніки. У одному з інтерв'ю ви говорили, що процес цей проходив нормально, з лідерами бойовиків навіть були підписані угоди щодо відведення техніки, але потім вам довелося відкликати свій підпис з цього документа. Чому так сталося?

- Тоді ми зупинилися на визначених рубежах і зафіксували їх. Потім потрібно було відвести важку техніку для створення буферної зони. Ми розгорнули в Дебальцеве командний пункт і спільно з іншими зацікавленими сторонами – РФ і ОБСЄ відпрацювали порядок дій. Ми розбили територію на 48 оперативних районів, куди повинні були завести наші спільні групи і визначитися з районами, куди ця техніка повинна бути відведена. Ми переконали незаконні збройні формування, що це потрібно робити. Підписали відповідні домовленості – повну дорожню погодинну карту і почали її виконувати. Ми завели на територію ДНР і ЛНР 48 робочих груп і поступово виводили важку техніку. Але в кінці листопада мене заслухав один з радників президента, навіть був здивований, що у нас все виходить, і поїхав. На другий день мене викликали на зв'язок і сказали відкликати свій підпис під угодою. Мені сказали, що я заліз в геополітику і потрібно по-іншому ці питання вирішувати.

- По-іншому – це як?

- На мою думку, війна була потрібна для того, щоб списати на неї всі проблеми, наприклад, непроведення реформ, які в той час потрібно було проводити. По-друге, думаю були якісь зовнішні двосторонні домовленості, які заважали вирішенню конфлікту.

- Здача Донецька Гіркіну - це теж елемент таких домовленостей?

- Те, що випустили Стрєлкова, вважаю, було неправильно. Його потрібно було взяти в кільце. Я вважаю, що АТО спочатку була неправильно спланована. Ми не закріпилися в основних адміністративних центрах – Донецьку та Луганську, не закрили державний кордон. Ми зосередилися на дрібних населених пунктах.

- Деякі українські політики зараз висловлюють таку думку, що Україні необхідно відмовитися від претензій на Крим, якщо ми хочемо повернути Донбас. Адже якщо по Донбасу ще залишаються шанси домовитися з РФ, то навряд чи щодо Криму Путін взагалі буде щось обговорювати. Як тоді повернути Крим?

- Не варто забувати, що міжнародні санкції, введені відносно Росії щодо Криму є дуже складними для РФ. Ми можемо, наприклад, Севастополь, те основне місто, де міститься чорноморський флот РФ, на якийсь перехідний період залишити.

- Зараз керівництво країни заявляє, що за час військового конфлікту наша армія значно змінилася, стала сильніше, краще оснащена. Ви бачите ці зміни?

- Я не побачив того оборонно-промислового комплексу, який повинен був бути розгорнутий на період війни. Хіба ми бачимо, що прийняті нові зразки озброєння? На промисловому рівні працюють конвеєри, з яких сходять нові танки, артилерійські системи? Що важливо в бою? Це бойова машина, яка не затихне, і командир, впевнений в ній.

- А міжнародна військова підтримка не допомогла в цьому плані?

- З початку військового конфлікту прояви такої допомоги були активними. Тоді було бажання і нашої діаспори, і підтримка США, але з кожним днем ми стаємо все більш нецікавими. Ми вже всім набридли. США в 2015 році нам виділили аж 300 мільйонів доларів, у 2017 році до бюджету Пентагону на допомогу Україні включили 350 мільйонів. Порівняємо: США не на військові дії, коли вони садили на одне місце СРСР через Афганістан, виділяли від 3 до 30 мільярдів доларів. Насправді нам багато не потрібно. Якщо є бажання допомогти, дайте свої технології. Ми ж не претендуємо на багатомільйонну допомогу. Просто заведіть сюди свої технології. Але цього не роблять, адже в майбутньому ми можемо стати їм конкурентами і освоювати ринки, де вони є лідерами.

- Летальна зброя як іноземна допомога потрібна нашій армії? Є думка, що як тільки нам її нададуть, Росія піде на новий виток ескалації конфлікту.

- Звичайно, потрібна. Коли починався військовий конфлікт, нам давали і медичне забезпечення, каски, бронежилети. Усе те, що за 25 років ми не змогли самі створювати. Технологічно у нас, начебто, і були розробки, але не вистачило, як завжди, фінансів, щоб запустити розробки в промисловість.

- Процес визволення полонених зараз заморожений. Тристороння контактна група в Мінську не може прийти ні до якого рішення. Що гальмує цей процес і як вирішувати проблему?

- Питання дуже складне і особливо болюче для тих, хто втратив годувальника або сина. Я згадую 2014 рік, коли рідні запитували: "Чи живий мій син?" Дуже складно відповідати на такі питання. Потрібно за кожного військовослужбовця боротися. Шляхи різні.

У свій час я поміняв 12 десантників РФ на всіх наших полонених. Я змусив посла РФ і командувача ВДВ РФ підписати цей протокол. Дуже складними були переговори, але я їх змусив. З Ростова-на-Дону я забрав 560 полонених. І додатково у мене з'явилася можливість забрати всіх наших загиблих, поранених і тих полонених, які були в "Іловайському котлі".

Таке відчуття, що зараз у нас діють за сценарієм: десь потрібно пропіарити себе, тоді і відбувається обмін, як з одного боку, так і з іншого, тільки там президент Росії, а тут президент України. Але я б не зводив ці питання до таких цинічних дій. Я звільняв в 2014 році журналіста Воробйова. Я його забирав у Безлера. Я вийшов на прямий контакт з Безлером і сказав: "Знайди мені цього журналіста". Він знайшов, і я поїхав його забирати біля Горлівки. Можна діяти таким способом – прямим. Деякі скажуть: "А чому генерал поїхав? Ти з терористом розмовляєш".

- До речі, Надію Савченко якраз зараз дуже критикують за те, що вона проводить якісь переговори з лідерами бойовиків і нібито намагається допомогти нашим полоненим.

- Я б їй рекомендував робити це непублічно. Якщо ти хочеш це робити – роби, але менше про це говори.

- Які бачите перспективи вступу України в НАТО?

- Не буде Україна в цьому Альянсі. По-перше, є статут НАТО. Якщо ми уважно прочитаємо і проаналізуємо те, що там написано, то побачимо, що на це має бути згода всіх країн-членів. Хтось проти – прийнятий не будеш. По-друге, у нас не вирішені кордону і є військовий конфлікт.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто