RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блокада на папері: що втратить Україна від рішення Порошенка

Сенс від заборони вантажного сполучення з ОРДЛО можна побачити тільки політичний

Сенс від заборони вантажного сполучення з ОРДЛО можна побачити тільки політичний Через блокаду Україну чекають цілком реальні економічні втрати Фото: EPA/UPG

Торгова блокада окупованих територій Донбасу тепер стала офіційною. РНБО ухвалила рішення про припинення переміщення вантажів через лінію дотику. Ось так активісти блокади все ж домоглися скасування "торгівлі на крові", і тепер у ОРДЛО проходитимуть лише гуманітарні вантажі. Що втратить Україна від розриву економічних зв'язків з непідконтрольним Донбасом, розбирався "Апостроф".

Марне рішення

За рішення припинити переміщення вантажів через кордон з окупованими територіями Донбасу учора на екстреному засіданні РНБО агітував сам президент. "Пропоную Раді національної безпеки і оборони ухвалити рішення про тимчасову повної зупинки транспортного – і не тільки залізничного – сполучення з окупованою територією. Воно буде діяти до тих пір, поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва", - заявив Порошенко.

І РНБО таке рішення ухвалив: з 13:00 15 березня секретар РНБО Олександр Турчинов пообіцяв перекрити для переміщення вантажів усі автомобільні та залізничні шляхи сполучення з окупованою територією. Правда, сенс від такого рішення можна побачити тільки політичний: українські підприємства, які працювали в Л/ДНР, вже і так відтиснуті Захарченко і Плотницьким, постачати для них сировину з України і отримувати назад готову продукцію стало неможливим. Відповідно, необхідність у переміщенні вантажів просто відпала. Але узаконивши на папері торговельну блокаду, президент лише приборкав "гарячі" голови, мовляв, вимагали припинення торгівлі – отримуйте. На ділі ж нічого не змінилося.

Більш того, Порошенко скористався старим перевіреним прийомом: не можеш перемогти протест – очоль його. Президент запропонував ветеранам добробатів, які й починали блокаду, спільно з Нацполіцією і Нацгвардією контролювати виконання рішення РНБО. "Уряд вже передбачив створення мобільних контрольних груп. До них ми пропонуємо підключити громадськість. Чесні, порядні, несудимі і неозброєні люди, які хочуть боротися з контрабандою, отримають цю можливість. У першу чергу, до таких груп слід залучати учасників бойових дій. І ці групи повинні забезпечувати ефективний контроль за дотриманням і виконанням рішення РНБО", - пояснив президент.

Але і зміст такого контролю виглядає вельми сумнівним, адже мова йде про вантажоперевезення в промислових масштабах, а не парочці фур в обхід блокпостів. Навряд чи в Україні знайдуться відчайдушні бізнесмени, які без дозволу того ж СБУ або Нацполіції відправлять залізницею в ОРДЛО десятки вагонів, наприклад, з рудою. А, значить, активісти блокади на своїх редутах просто занудьгують.

Тим не менш активісти блокади не сумують і за інерцією продовжують знімати політичні вершки з проекту "блокада Донбасу". Наприклад, у Сумах під облрадою почалася безстрокова акція протесту з вимогою підтримати блокаду. Проти чого протестувати, якщо торгова ізоляція і так вже введена на офіційному рівні, не зовсім ясно. Але активісти запевняють, що Порошенко може і передумати. Крім того, учасників блокади не влаштовує тимчасовий характер заборони на вантажоперевезення до повернення бойовиками підприємств під українську юрисдикцію. "Ну, повернуть. А далі що? Знову торгуємо, а інші воюють?" – обурюється нардеп Семен Семенченко.

Оплата рахунків

Свого роздратування від дій організаторів блокади президент не приховує. Більш того, Порошенко наголошує, що рішення РНБО продиктовано більшою мірою збереженням порядку в країні, який міг би порушитися, якби "політикани продовжували розхитувати ситуацію". "Те, що дії наших блокадників влетять Україні в копієчку, очевидно. У яку саме, покаже калькуляція. І ці рахунки ми виставимо не тільки самопроголошеним "республіканців", але і "Самопомочі", "Батьківщині" та іншим організаторам, і промоутерам блокади", - сказав президент.

Як саме будуть "оплачувати рахунки" Тимошенко і Садовий, "Апострофу" пояснив політолог Андрій Золотарьов. "Ну, в якій формі у нас в політиці виставляють рахунки? Намагатимуться підірвати ресурсну базу цих політичних сил, посилити інформаційний тиск, називаючи цих політиків джерелом проблеми, ну і створити їм труднощі", - розповів Золотарьов.

Труднощі вже почали підбиратися до лідера "Самопомочі" Андрія Садового. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що меру Львова можуть вручити підозру про вчинення злочину. Причина – пожежа на звалищі "Збиранка" у травні минулого року в результаті якого загинули люди. "Стоїть питання про недбалість службових посадових осіб Львівської міської ради, які призвели до такого стану. Сім'ї загиблих у праві запитати, хто з посадових осіб Львівської міськради за це відповідає. Саме зараз досудове слідство обласної прокуратури встановлює цього "хто". Я не можу виключати, що їм може бути і мер", - сказав Луценко.

Економічні наслідки

Але якщо Садового, Тимошенко та інших активістів блокади можуть спіткати політичні та іміджеві втрати, то Україну чекають цілком реальні економічні. Порошенко вже доручив міністру фінансів Олександру Данилюку підрахувати, скільки саме країна втратить від економічної ізоляції Донбасу.

За оцінками прем'єра Володимира Гройсмана, Україна втратить від блокади до кінця року близько 3,5 мільярдів доларів валютної виручки від збуту продукції ГМК, яка з окупованих територій йшла на експорт. Зменшення припливу валюти в країну потягне за собою і девальвацію гривні. Експерти прогнозують, що до кінця року за 1 долар будуть давати 30-32 гривні.

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, для того, щоб точно підрахувати економічні втрати від блокади, необхідно розуміти, як довго вона триватиме.

"Економічні втрати точно будуть, але для того, щоб оцінити їхні масштаби, потрібно розуміти, як довго буде зберігатися блокада: кілька тижнів, місяців або навіть років, - пояснює "Апострофу" експерт. – Але якщо порівнювати з доблокадним станом і після рішення РНБО й припускати, що блокада триватиме до кінця 2017 року, то ситуація бачиться наступна: ВВП не покаже зростання в 3%, як це собі уявляв Кабмін, а буде знаходитися в зоні або нульового зростання, або взагалі негативного зростання".

Директор "Украналітцентра Олександр Охріменко бачить ситуацію з ВВП ще більш песимістичною. "Падіння може бути близько 5% і навіть більше", - упевнений Охріменко.

Також Устенко додав, що державний бюджет недоотримає коштів в обсязі до 1,5 мільярда доларів. "Це означає, що дефіцит держбюджету збільшиться до 4,5% ВВП замість 3%, як прогнозували КМУ і Рада. Ще один економічний наслідок - це яким чином буде фондуватися збільшений дефіцит бюджету. У тому випадку, якщо він буде фондуватися за рахунок монетизації, тобто за рахунок звичайного друкування грошей, то витримати параметри інфляції в межах 8,2%, як це закладено в бюджеті, не вдасться. Інфляція перетне позначку в 10% і буде перебувати в двозначній зоні. Якщо це буде не монетизація, а уряд вирішить виходити на зовнішні ринки запозичення капіталу, доведеться позичати під більш високі відсотки, ніж це було раніше, - зазначає Устенко. – Ще один удар по українській економіці в тому, що з територій квазіреспублик ми отримували товари, які орієнтувалися на експорт. Зараз ми їх не будемо отримувати, а це вже удар по торговому балансу України. З одного боку, ми зменшимо експорт, а з іншого нам буде необхідно збільшити імпорт, адже вугілля доведеться закуповувати за кордоном".

"А російське вугілля дорожче і за валюту, - додає Охріменко. – Плюс можуть бути якісь заборони з боку РФ, Росія щось придумає, я впевнений в цьому. Але найприкріше в тому, що зараз на ринках спостерігається зростання попиту на металургійну продукцію. Це ж самий момент, щоб продавати український метал, а ми бачимо зворотну тенденцію".

Схеми

Рішення розірвати торгові зв'язки з Л/ДНР ще не означає, що в реальності вантажних перевезень через лінію дотику не буде. Так, РНБО залишило "вікно" для переміщення гуманітарних вантажів, а з досвіду РФ ми знаємо, що в "гуманітарний" вантаж можна впихнути все що завгодно: від макаронів до боєприпасів.

За словами екс-міністра економіки України Віктора Суслова, вугілля з Донбасу продовжить йти в Україну. "По-перше, офіційний імпорт російського вугілля збільшився за останні півтора місяця, а по-друге, вже багато експертів про це сказали, та інформацію поширили ЗМІ про те, що вивіз вугілля з Донбасу в бік Росії також збільшується і досягає сотень вагонів в день. Тому майже немає сумнівів, що Україна через територію Росії продовжує купувати донецьке вугілля тільки за значно вищою ціною", - розповів "Апострофу" Суслов.

Колишній член НКРЕКП Андрій Герус говорить і про інші можливі схеми: "Це може бути або невраховане вугілля, або вугілля з підробленими документами, у яких джерело його походження буде змінено", - пояснив "Апострофу" експерт.

У будь-якому разі поки "торгівля на крові" буде залишатися лише політичним гаслом, за допомогою якого одні політики намагаються відсунути від влади інших, прибуткові схеми будуть процвітати. "Блокада або щось інше, привід завжди знайдеться", - резюмував Золотарьов.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням