RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заборона абортів: навіщо мізки українців беруть на абордаж

Законопроект Голубова - елемент політтехнології з відвернення уваги суспільства від більш насущних проблем, вважають експерти

Законопроект Голубова - елемент політтехнології з відвернення уваги суспільства від більш насущних проблем, вважають експерти В Україні мають намір обмежити право жінок на аборт. Фото: phl.ua

В Україні можуть обмежити право жінок на аборт. Відповідний законопроект днями був зареєстрований в стінах парламенту. Законодавці впевнені, що право жінки на передчасне переривання вагітності вступає в конфлікт з правами чоловіків на батьківство і дитини на життя. Що пропонують нардепи, і чи не є нова законодавча ініціатива черговою політтехнологією для відволікання уваги суспільства розбирався "Апостроф".

Закон

Законопроект 6239 "Про обмеження щодо проведення операцій штучного переривання вагітності (абортів)" вже встиг розколоти соцмережі і суспільство на два протиборчі табори. Противники законопроекту стверджують, що на питання робити або не робити аборт кожна жінка повинна відповісти для себе сама, і держава не має права втручатися в приватне життя. Прихильники ініціативи опонують: право жінки на аборт насправді ніяке ні право, і аборт можна дозволити тільки у виняткових випадках. Перелік виняткових випадків, а їх всього три, викладено в тексті законопроекту. Так, аборт можна проводити до 22 тижнів вагітності, якщо це загрожує життю жінки, є медичні показання патології плоду, несумісні з життям дитини після народження і, якщо зачаття дитини сталося в результаті зґвалтування.

Показання до аборту повинні бути затверджені спеціальною експертною комісією, але вже в цій нормі видно слабке місце законопроекту, адже якщо згвалтована жінка захоче перервати свою небажану вагітність, то факт зґвалтування їй доведеться якось підтвердити, наприклад, довідкою з Нацполіціі про відкриття кримінальної справи за фактом злочину. Але далеко не всі жінки звертаються в поліцію і можуть надати таку довідку медикам.

Зараз згідно з чинним цивільним кодексом, для того, щоб перервати вагітність до 12 тижнів, нічого, окрім бажання самої жінки не потрібно. По суті цю норму автор законопроекту нардеп від БПП Дмитро Голубов і пропонує скасувати. Крім того, закон дозволяє зробити аборт і протягом другого триместру: від 12 до 22 тижнів вагітності, але тільки за показаннями лікарів, в разі зачаття в результаті зґвалтування або якщо вік вагітної жінки менше 15 або більше 45 років.

Аргументів на користь своєї ініціативи Голубов називає кілька. На думку нардепа, ліберальна політика України щодо абортів побічно стимулює той сегмент кримінального бізнесу, який "полює" на стовбурові клітини. Нібито "чорні" бізнесмени проводять агітацію за проведення абортів, щоб потім зібрати біоматеріал. Крім того, аборти є однією з причин скорочення населення в Україні, а це, як вважає Голубов, "підриває основи державності". Нарешті в якості аргументу парламентарій наводить позицію церкви, яка розглядає аборт як гріх дітовбивства.

"За" але "проти"

Моральні аспекти обмеження права жінок на аборт залишимо за межами цього матеріалу, адже дискусія про те, чи має вагітна таке право, почалася не вчора. За словами експертів, опитаних "Апострофом", з практичної точки зору законопроект проти абортів не принесе ніякої користі державі. Навпаки, країна отримає додатково кілька тисяч дітей сиріт, а смертність не впаде, а збільшиться.

"Ефект від такого демографічного врегулювання буде дорівнювати, в кращому випадку, нулю, а в гіршому випадку породить нові, важкокеровані мінуси в соціальній політиці України, - пояснює "Апострофу" експерт з прав дітей Людмила Волинець. - По-перше, буде розвиватися так званий "абортний туризм". Громадянки України, щоб зробити аборт виїжджатимуть в Молдову або інші сусідні держави. По-друге, виросте кількість кримінальних абортів. Якщо будуть кримінальні аборти, значить будуть засуджені матері і виросте кількість сиріт. Також загостриться проблема з народжуваністю за межами медичних установ. Ми і так практично кожен день в новинах чуємо інформацію про те, що дитину викинули, а таких випадків стане ще більше. Кримінальні аборти будуть давати інвалідизацію дітей і в результаті такої демографічної ініціативи у нас буде не 168 тисяч дітей з інвалідністю, а набагато більше. Це спричинить додаткові бюджетні витрати. а якщо до цього додати той факт, що наша країна знаходиться в економічній скруті, держава буде нездатна виховувати тих дітей, які будуть народжені в результаті незапланованої вагітності і небажаного материнства ".

Не підтримують законопроект 6239 і в профільному парламентському комітеті. Як розповіла "Апострофу" член комітету нардеп Ірина Сисоєва, підвищувати народжуваність в країні необхідно іншими методами. "У сфері охорони здоров'я є питання набагато важливіші, які ми як парламент зобов'язані вирішити. Наприклад, в Україні щороку збільшується смертність як матерів, так і їхніх дітей. Тому замість таких "блискучих" ініціатив кам'яного віку, було б актуальніше сформувати державні програми щодо захисту материнства і дитинства та збільшувати фінансування для одиноких матерів, створюючи умови для того, щоб жінки хотіли і могли народжувати дітей. Ось що необхідно робити в нашій країні ", - запевняє Сисоєва.

Однак для створення програм із захисту материнства потрібно бюджетне фінансування, в той же час для того, щоб одним голосуванням в сесійній залі заборонити аборти, грошей не потрібно. У пояснювальній записці до законопроекту зазначається: "реалізація положень даного законопроекту не потребує додаткових витрат з Державного бюджету".

Ми чесно намагалися знайти не популістів, а людей з експертного середовища, які підтримали б ініціативу заборони абортів. І знайшли. В "Інституті педіатрії, акушерства та гінекології" НАН України. Дійсно, де ж ще як не в цій установі можуть бути проти абортів, але ... замдиректора інституту, професор Тетяна Татарчук в коментарі "Апострофу" зазначила, що проти абортів вона виступає тільки як приватна особа, а як вчений і фахівець прекрасно розуміє, що цього не можна допустити.

"Адже це не просто популізм - це шкідництво, засноване на безграмотності, - обурюється експерт. - Люди просто будуть їздити в іншу країну, наприклад, в Білорусь, шукати кримінальні способи і підпільні шляхи вирішення. У нас від кримінального аборту щороку в країні і так вмирає як мінімум одна жінка. Це при тому, що аборти зараз дозволені абсолютно легально, проводяться в нормальних умовах, професійними лікарями і все одно знаходяться такі люди, що шукають кримінальні шляхи і гинуть. Потрібно говорити про контрацепцію, раціональну репродуктивну поведінку, про бажання жінки народжувати дітей і мотивувати її до цього. Людину ніколи не можна змусити любити або не любити дітей ".

Інформаційна завіса

Ініціатива заборонити аборти далеко не перша в українському парламенті. Схожий законопроект вже намагалися протягнути в 2013 році свободівці Олександр Сич, Руслан Зелік і Руслан Марцінків. Проти штучного переривання вагітності в 2015 році виступав і скандальний радикал Ігор Мосійчук. Але підтримки в парламенті ці ідеї не знайшли, відповідно наївно було б вважати, що рішення Ради в 2017 році буде принципово іншим.

За словами експертів, законопроект Голубова - елемент політтехнології з відвернення уваги суспільства від більш насущних проблем. "Це така обманка. Як літаки випускають теплові пастки, подібна ініціатива - інформаційна пастка. Тут потрібно ще враховувати специфіку фігури Голубова: досить спірну, тому не виключено, що він виконує роль постановника помилкових цілей", - говорить "Апострофу" політолог Андрій Золотарьов.

Експерт пояснив, від яких саме тем покликаний відвернути увагу законопроект 6239. "З набагато більшим азартом будуть обговорювати тему абортів, ніж введення абонентської плати за користування газовими мережами або те, що швидше за все підуть на розморожування ринку землі, оскільки виникає тупикова ситуація з урахуванням перспективи програшу Росії в суді Лондона. Якщо апеляція буде відхилена, до кінця року країна повинна буде виплатити 3 мільярди доларів Російської Федерації, а це ставить країну на межу дефолту. Всі ці теми безумовно резонансні і якось треба відвернути від них увагу ", - резюмував Золотарьов.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу