RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята, традиції та прикмети

На Покрову існує багато традицій і заборон

На Покрову існує багато традицій і заборон Фото: УНІАН

Щороку 14 жовтня православні віряни відзначають одне з найважливіших свят - Покрова Пресвятої Богородиці. В Україні в цей день також відзначають два державних свята - День українського козацтва та День захисника України.

Історія свята

Свято було встановлено на Русі у другій половині XII століття. Причиною для святкування стало Господнє диво 910 року, опис якого зберігся в житії святого Андрія Константинопольського.

У цей день місцеві християни зібралися під Влахернською церквою та молили Богородицю захистити місто від навали ворогів.

Під час служби Святий Андрій побачив над своєю головою диво: Богородиця з'явилася в оточенні ангелів та святих пророків, вона зняла зі своєї голови омофор і вкрила ним людей в храмі на знак того, що бере їх під свою опіку. Незабаром Константинополь був звільнений, а його жителі врятовані.

Шанування Покрови українськими козаками

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорізьких козаків. Вони будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.

Саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїм хуторам. На Запорізькій Січі залишалася тільки постійну заставу з січовиків. Тоді основними були церковні вихідні, тому і склалося козацьке свято на Покрову.

Першу церкву в честь Покрови запорожці побудували в 1659 році на Чортомлицькій Січі, а за час існування Січі було збудовано 13 церков Покрови Богородиці.

Коли в XVII-XVIII століттях з'явилося "козацьке (українське) бароко", художники почали малювати новий вид ікони, яка отримала назву "Козацька Покрова". На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщували українських гетьманів, старшину і відомих козаків.

У серпні 1999 року тодішній президент України Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня українського козацтва в день свята Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника України

День захисника України був офіційно встановлений як державне свято 14 жовтня 2014 року указом президента Петра Порошенка, яким був скасований указ про святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого.

З 2015 року День захисника України визначено як святковий вихідний.

Традиції та заборони

Традиційно в цей день віряни ходять до церкви, ставлять свічки та моляться Богородиці. Після відвідин храму люди намагаються якомога більше часу провести з родиною. Це свято проводять у чистоті, тому напередодні потрібно прибрати удома. На Покрову заборонено важку фізичну працю та виконання домашніх обов'язків. Під заборону потрапляють лихослів'я і погані вчинки.

Незаміжні дівчата 14 жовтня відвідують храм, і просять у Божої Матері успішного заміжжя. Вони ставлять свічку і примовляють: "Покрий землю сніжком, а мене, красиву - женишком".

До настання Покрови потрібно закінчити всі польові роботи. В цей час часто випадає перший сніг, тому цей день був пов'язаний з приходом зими.

Вважається, що 14 жовтня потрібно допомагати літнім або самотнім жінкам. Оскільки добро, зроблене в цей день іншим людям, обов'язково буде повертатися до вас протягом всього року.

Прикмети на Покрову

  • Яка погода на Покрову - така і взимку буде;
  • Сніг випав на Покрову - Дмитрієв день (8 листопада) теж сніговий буде;
  • Якщо снігу у цей день немає, то вже до грудня не випаде;
  • Яка дівчина раніше за всіх в храмі у цей день свічку Богородиці поставить, та найшвидше заміж вийде;
  • Весілля на Покрову - до міцного шлюбу;
  • На Покрову сильний вітер дме - багато буде наречених.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто