RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перше питання Зеленського: що не так з довічною посадкою корупціонерів

Дар'я Каленюк вважає, що опитування - це лише популізм

Дар'я Каленюк вважає, що опитування - це лише популізм Фото: Getty images

На початку тижня президент Володимир Зеленський анонсував в один день з місцевими виборами проведення всенародного опитування українців. Перше питання, яке озвучив глава держави, звучить так: чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах? Чи потрібна в дійсності Україні така міра покарання для корупціонерів і як вона вплине на боротьбу з хабарництвом - на ці питання "Апострофу" відповіла виконавчий директор, співзасновник Центру протидії корупції Дар'я Каленюк.

По-перше, я вважаю, що це не лише популізм - тут ще й спостерігається порушення закону. Такого роду опитування, яке передбачене жодним виборчим законом, і проводиться в день голосування, є прихованою агітацією. Опитування не має ніякої юридичної сили, але немає і закону, який передбачав би право президента або його Офісу проводити подібні опитування під час виборів. Я вважаю, що це прихована агітація політичної сили влади.

По-друге, сама суть питання про довічне ув'язнення для корупціонерів - це виключно популізм, який не корелюється взагалі з реальними діями президента. Судді повинні ухвалювати рішення про позбавлення або непозбавлення волі і різновиди покарання для корупціонерів. А якщо ми подивимося на наших суддів, то саме президент нічого не робить з Окружним адміністративним судом Києва (ОАСК, - "Апостроф"). Це приклад топ-корупціонерів у мантіях, яких викрило НАБУ, але яких покриває Офіс президента, незважаючи на обіцянку президента ще рік тому ліквідувати ОАСК. Але ОАСК не ліквідований, а це може зробити тільки президент. Тобто про яке довічне позбавлення волі для корупціонерів може йти мова, коли у нас довічно корупціонери в мантіях очолюють суди. Я не можу цього зрозуміти.

І по-третє, з нашим Кримінальним кодексом все в порядку. У нас достатня міра покарання, просто треба виконувати Кримінальний кодекс і Кримінальний процесуальний кодекс. Виконувати його повинні судді, прокуратура, слідчі. На жаль, у нас правоохоронні органи і судді зазвичай ставлять палки в колеса щодо розслідування топ-корупції. Наприклад, справа про приватизацію "ПриватБанку", яку зараз передано в НАБУ. У цій справі без експертизи СБУ не можна підрахувати збитки. Всі знають, що Коломойський вкрав 5 мільярдів доларів, але без цього папірця, без експертизи, не можна передати справу до суду і притягнути винних до відповідальності. А папірець не видає досі не реформована СБУ.

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова вже більше півроку на своїй посаді, але ми не бачимо прогресу з розслідування справ, які знаходяться у віданні Офісу генпрокурора. Більш того, оскільки у нас сьогодні немає глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, то саме генеральний прокурор безпосередньо несе відповідальність про притягнення топ-корупціонерів. Саме вона ухвалює рішення, наприклад, дозволяти оприлюднювати повідомлення про підозру депутатам чи ні, знімати певні імунітети з чиновників чи ні. Тому я не бачу ніякої конструктивної логіки у питанні президента, крім прихованої агітації.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу