RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Смертність зашкалює: як в "ЛДНР" лікують від "корони"

У ОРДЛО ніхто навіть не думає над боротьбою з епідемією

У ОРДЛО ніхто навіть не думає над боротьбою з епідемією Автомобіль швидкої допомоги в Донецьку Фото: Getty images

Ситуація з коронавірусом в ОРДЛО стає катастрофічною. Влада квазі-республік приховують справжні масштаби епідемії, ускладнюючи і без того жахливе становище населення на окупованих територіях. Про те, чому в Луганську і Донецьку лікарні переповнені під зав'язку, а також про те, як "Л-ДНР" виявилися абсолютно безпорадними хоч якось захистити населення, розбирався "Апостроф".

Про те, що на окупованих територіях назріває катастрофа, стало зрозуміло ще навесні. Військова модель управління псевдореспублік розрахована на утримання захопленої території і не передбачає будь-яких реальних додаткових соціальних гарантій. У тому числі про медицину там забули як про явище. Проте, "статистику" захворюваності там ведуть. Втім, схоже, що дані беруть зі стелі. Згідно з заявою "Міністерства охорони здоров'я ЛНР", на території ОРЛО виявлено всього 1290 випадків зараження COVID-19, а так зване "Міністерство охорони здоров'я ДНР" заявляє про 5058 заражених.

Ніякої можливості перевірити "міністерську" інформацію немає. Для того, щоб об'єктивно оцінити ступінь загрози, необхідно масово проводити тестування населення. А цього там не відбувається в принципі. Проте, "Апостроф" має в своєму розпорядженні факти, які свідчать про те, що насправді відбувається на окупованих територіях.

Луганськ. Переповнені лікарні і відмова в госпіталізації

Уже у вересні в Луганській міській багатопрофільній лікарні №7 пацієнти були змушені лежати в коридорі. Поруч, на сходовому майданчику, стоять 5 осіб. На відео чітко чутно, як один з них постійно кашляє, але ніхто не звертає на це уваги.

Через переповненість лікарень луганські доктори почали відмовляти в госпіталізації. Обурена жінка виклала відео, на якому вона вимагає від медперсоналу покласти на стаціонар її батька, який захворів на важку форму пневмонії. За словами автора відео, у чоловіка - двостороння пневмонія і труднощі з диханням. "110 осіб на 40 ліжках, куди його?", - відповідає доктор. Також впадає в очі брак персоналу - прийомом хворих займаються хірург, медбрат і гінеколог.

В цей же час Луганську в поліклініку №12 вибудовуються величезні живі черги на прийом до лікарів. У соціальних мережах відзначають, що подібні черги спостерігаються практично у всіх містах на окупованих територіях.

Черга в поліклініку, Луганськ

За повідомленнями Telegram-каналів, які висвітлюють життя на окупованих територіях, найгірша ситуація в ОРЛО спостерігається в Кришталевому (колишній Красний Луч), Брянці та Кадіївці (колишній Стаханов). Дійшло до того, що влада недореспублік планує повністю закривати міста на в'їзд і виїзд. Раніше подібним чином на карантин закрили селище Слов'яносербськ.

Донецьк. Лікарі без захисту, пацієнти - без ліків і води

У Донецьку, після того як в інфекційних лікарнях закінчилися місця, місцева влада перепрофілювала для потреб хворих COVID-19 пологовий будинок і радісно відзвітувала про це в офіційних релізах. Ось тільки наступного дня лікарі відмовилися виходити на роботу, через те що у них немає захисних костюмів. На відео чутно, як медпрацівниця аргументує свою відмову: "По-перше, я їжджу сюди майже з Горлівки, мені 350 рублів - один день (128 грн - "Апостроф"), а по-друге, нах**й воно мені треба?", - задається питанням жінка.

У цілому, в лікарні скаржаться не лише на дефіцит захисних костюмів, а й на брак персоналу: багато співробітників колишнього пологового будинку відмовилося працювати в таких умовах і написали заяву на звільнення. Привезених захисних костюмів вистачить максимум на добу, не вистачає ліків і навіть води - лікарі докуповують все за свої гроші.

"Ми отримуємо антибіотики, які взагалі недоречні тут", - коментує ситуацію лікар.

Також співробітники пологового будинку скаржаться, що їх ніхто не навчав, як треба лікувати пацієнтів від коронавірусу.

Тим часом один з Telegram-каналів повідомив, що так звані "влади" вирішили виписувати з лікарні людей без проведення ПЛР-тесту, підкріпивши своє повідомлення копією "документа".


Алчевськ. Швидка не приїде

До слова, в інших містах ситуація - не краще. В окупованому Алчевську також скаржаться на брак місць в лікарнях.

Ми зв'язалися з жителем Алчевську, щоб дізнатися про ситуацію в місті. За словами нашого співрозмовника, ситуація в місті складається критична.

"Більше двохсот людей по лікарнях з "пневмонією", огороджені простирадлом, більше сотні лікуються вдома. Жителів попереджають - якщо захворіли, то лежить вдома, пийте таблетки, лікарі до вас не прийдуть. Ліків немає, антибіотики закінчуються", - поділився з журналістом "Апострофу" співрозмовник.

Кадіївська катастрофа

"Апостроф" поспілкувався і з жителем окупованої Кадіївки. За словами нашого співрозмовника, багато жителів з симптомами ГРВІ не хочуть звертатися за допомогою в поліклініку через величезні черги, побоюючись підхопити в черзі коронавірус. Наш співрозмовник, добре обізнаний про роботу компаній, що надають ритуальні послуги, зазначає, що в місті - висока смертність.

"Народ мре як мухи, похоронщики не встигають ховати, зараз людей помирає в п'ять раз більше ніж зазвичай", - розповів журналісту Апострофа співрозмовник.

Причин у такій високій смертності багато. Але одна з найголовніших - це те, що в ОРДЛО ніхто не займається медициною і не думає про потреби місцевого населення. Звідси брак ліжок, кваліфікованого персоналу, устаткування, ліків, і, як результат - висока смертність і епідемія, над якою повністю втрачено контроль.

Виходу немає?

Очевидно, що непідконтрольні території Луганської та Донецької областей виявилися в патовій ситуації, адже єдиною силою, здатною надати хоч якусь допомогу у вигляді ліків, персоналу та обладнання була і залишається Росія. Ось тільки РФ займає 4 місце за кількістю хворих у світі, щодня фіксуючи понад 10 тисяч хворих. Навряд чи з такою важкою ситуацією там будуть згадувати про свої "недореспубліки", адже ні політичної, ні економічної доцільності для Росії в цьому немає.

Як показує соціологія, росіянам давно набридла тема Донбасу. А вкладати матеріальні, фінансові та людські ресурси в окуповані території в умовах аналогічних внутрішніх проблем Росія не буде - своя сорочка ближче до тіла. Тим більше, що пенсіонери, які масово вмирають на окупованих Росією територіях від коронавірусу, не зможуть проголосувати за Путіна або сходити на референдум.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга