RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пандемія суїцидів: коронавірус знайшов ще один спосіб вбивати людей

Хвороба погано впливає на психологічний стан інфікованого

Хвороба погано впливає на психологічний стан інфікованого Фото: pixabay

В Україні в останні місяці почастішали випадки самогубств серед людей з підтвердженим діагнозом COVID-19. При цьому місцем для того, щоб звести рахунки з життям, хворі вибирають саме лікувальні заклади. Як виявляється, сумна статистика проявляється не тільки в Україні, але і по всьому світу. Чи впливає хвороба на психологічний стан людини та чи може стати причиною складного рішення - дізнавався "Апостроф".

Пандемія самогубств в Україні

Буквально за місяць, з 21 вересня по 20 жовтня, в столичних лікарнях з інтервалами в один день життя самогубством покінчили 4 людини.

Перші два випадки сталися в Київській міській клінічній лікарні №4 в Солом'янському районі столиці, яка є опорною для лікування хворих COVID-19. Там 21 і 22 вересня двоє чоловіків, 68-ми та 42-х років, наклали на себе руки, вистрибнувши з вікна. Медики повідомили, що обидва пацієнта були хворі на коронавірус.

"Другий день поспіль з вікна другого поверху Київської лікарні №4, яка зосереджена на лікуванні COVID-19, вистрибують люди. На жаль, не дивлячись на спроби реанімувати постраждалих - обидва померли", - писали на сторінці "Київ Оперативний" в Facebook.

19 жовтня через вікно інфекційного відділення Олександрівської лікарні в Києві, опорної для лікування хворих на коронавірус, викинулася 60-річна жінка. Пацієнтка випала з вікна 4-го поверху, від отриманих травм вона померла в реанімації близько 7 ранку. У лікарні жінка лікувалася від COVID-19.

Вже наступного дня, 20 жовтня, в Оболонському районі Києва чоловік, інфікований коронавірусом, скоїв суїцид, вистрибнувши з вікна медустанови. Трагедія сталася в клінічній міській лікарні №8 по вулиці Кондратюка.

За даними ЗМІ, за фактом останніх двох випадків в поліції відкрили кримінальні провадження у ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство) з поміткою "самогубство".

Але не тільки пацієнти лікарень здійснюють самогубства. 9 жовтня в Дніпрі був знайдений застреленим 45-річний медик лікарні імені Мечникова і офіцер запасу. При ньому був виявлений пістолет.

За попередніми даними, чоловік застрелився з травматичної зброї, а причиною такого вчинку стало захворювання на коронавірус.

А ще раніше, 14 вересня в Харкові випав з вікна відомий дитячий педіатр Олег Басілайшвілі. Незадовго до смерті він переніс COVID-19 і перебіг хвороби було важким.

Ситуація у світі

Точних даних про те, чи впливає COVID-19 на зростання кількості самогубств, немає ні в Україні, ні в світі. Фахівці стверджують, що поки пройшло не так багато часу, щоб давати якісь конкретні цифри. Але в той же час в різних країнах відзначають збільшення звернень на гарячі лінії для самогубців.

За даними фахівців з Центру по контролю і профілактиці захворювань США, обсяг звернень в Америці збільшився у вісім разів. А нью-йоркська фірма Talkspace, що надає онлайн-терапію, повідомляє, що під час пандемії кількість відеосеансів збільшилася на 250%. Число пацієнтів з тяжкою тривожністю збільшилася на 40%, що є безпрецедентним стрибком за дев'ять років роботи фірми.

А благодійна гаряча лінія Гонконгу відзначає збільшення числа звернень серед молодих людей.

Трохи цифр за кількістю самогубств представили в Японії, початковий підрахунок в цій країні в серпні дав 1849 випадків, що на 15,3% більше, ніж за той же період минулого року.

Навесні в Італії прокотилася хвиля самогубств серед лікарів. Тоді країна була однією з лідерів за приростом хворих і смертей за добу.

Під час пандемії коронавірусу збільшилася кількість суїцидівФото: pixabay

Вплив COVID-19 на психіку

Раніше в Оксфордському університеті вже публікували матеріал про те, що коронавірус дійсно може стати причиною зростання суїцидів у світі. Вчені провели дослідження, які доводять, що пандемія коронавірусу має глибокі психологічні та соціальні наслідки, які можуть зберігатися ще довгий час після хвороби.

Підвищений ризик суїциду розвивається у важкохворих на коронавірус. Стрес від звістки про діагноз СOVID-19, страх заразити інших, госпіталізація, симптоми, перебування в реанімації, а також можливі економічні труднощі і втрата доходу можуть призвести до розвитку депресії.

На думку дослідників, коронавірус викликає загибель нейронів в корі головного мозку. Причому навіть у тих, хто переніс хворобу легко і навіть безсимптомно. Причиною смерті нейронів є низький рівень насичення крові киснем, що шкодить мозку. А атрофія деяких областей головного мозку може призвести до таких небезпечних захворювань, як хвороби Альцгеймера, Паркінсона і шизофренії.

Відома українська лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська також відзначала, що пацієнти з COVID-19, змучені хворобою, все частіше намагаються відмовитися від виснажливого лікування і думають про смерть.

"Це виснажливе захворювання. Люди знімають маски, щоб померти. Дуже часто хворих не залишають суїцидальні думки", - сказала Голубовська.

Вона каже, що це пов'язано не тільки з тривалістю хвороби, але і з нестачею кисню і дією вірусу на організм. Лікарські препарати, які вводять хворим, теж можуть викликати психотичні стани. У таких випадках людина під дією афекту може прийняти рішення попрощатися з життям. Особливо це небезпечно для молодих людей.

Втім, за даними Держстату, в період з січня по вересень 2020 року в Україні наклали на себе руки 4236 осіб. За аналогічний період в 2019 році - 4433. Тобто говорити про стрімке зростання бажаючих покінчити з життям поки не доводиться.

Але, заперечувати, що сам вірус, як і пандемія по всьому світу не впливає на психологічний стан, теж не можна. При цьому психологи виділяють вплив як медикаментів, які приймають для лікування, так і загальне нагнітання ситуації.

"Коронавірус лікується препаратами, велика частина яких, мають побічні ефекти, які проявляються в депресивному стані, зниженні настрою, підвищенні тривожності, аж до суїцидальних думок. Крім того, жорсткий карантин викликав дуже серйозні психічні зміни у маси людей. Зараз йде високий ріст захворюваності, який лякає людей з групи ризику, а це збільшило псіхотизацію. Постійні антирекорди, можливість введення нового жорсткого карантину, все це підвищує тривожність у людей", - сказала в коментарі "Апострофу" старший науковий співробітник лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України Тетяна Белавіна.

На психологічний стан хворого на COVID-19 можуть впливати лікиФото: pixabay

Те, що сам вірус може впливати на психологічний стан хворого згоден і віце-президент Української Асоціації психоаналізу Володимир Мамко. Однак психолог додає, що проблема активізується також через масове нагнітання, коли COVID зробили чимось на зразок страшного культу.

"Навколо коронавірусуа складається певна міфологічна атмосфера. Цей вірус стає культуральною матрицею, навколо якого склалася навіть якась ідеологія. Ми зараз чуємо від маси експертів, в тому числі і медиків, що цей вірус неймовірно загадковий. І виходить така картинка, що коронавірус - це щось на кшталт могутньої сили, що і з розуму зводить, і призводить до самогубств. Він став культом якимось", - сказав психолог у коментарі "Апострофу".

Перш за все це впливає на людей з серйозними розладами психіки - психотиків. Самі по собі вони часто не є небезпечними, і можуть прожити нормальне життя, але подібна істерія навколо пандемії дає поштовх для небезпечних проявів психічної нестабільності.

"Так, не можна однозначно сказати, що до самогубств в цьому випадку вдаються тільки психотики, але у нас є великі підстави припускати, що в більшості випадків ми маємо справу саме з душевнохворими людьми", - зазначив Мамко.

Як говорила Белавіна, повний весняний локдаун в Україні відзначився на психологічному стані українців, і його дія триває досі. А це означає, що наслідки ми будемо спостерігати ще довго.

"Ніхто до кінця ще не знає наслідків коронавірусу. Але з того, що видно вже зараз, це підвищення тривожності, зміни в психіці з подальшим депресивним станом. Зміни наступають, а якщо враховувати, що у нас псіхотравмоване суспільство цілим рядом маніпуляцій, а тепер ще і пандемією, то витримати таке можуть тільки найсильніші", - сказала психолог.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця