RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми не можемо тотально закрити Україну на карантин - лікар-інфекціоніст

Євгенія Менжуліна про зростання захворюваності COVID-19

Євгенія Менжуліна про зростання захворюваності COVID-19 Євгенія Менжуліна Фото: ukranews.com

Лікар-інфекціоніст ЄВГЕНІЯ МЕНЖУЛІНА в ефірі Апостроф Live пояснила, чому введення тотального карантину в Україні не зупинить ріст захворюваності на коронавірус та як місцеві вибори могли вплинути на поширення COVID-19.

- Чи варто чекати на подальші коронавірусні спалахи саме через вибори?

- На жаль, тут не тільки вибори мають тенденцію до збільшення захворюваності. Це взагалі загальна тенденція вірусної інфекції. І в нас буде більше хворих не лише за рахунок COVID-19, ще треба не забувати про грип, про інші парагрипозні та ті інфекції, які до нас приходять восени та взимку.

Слід не забувати, що життя не стоїть на місці. Ми не можемо тотально закрити на карантин усіх і усадити їх по домівках. Є й інші аспекти: люди ходять, їздять на роботу. Але захворюваність буде, і вона прогнозована.

- Минулого тижня було більше 7 тисяч випадків за добу. Були прогнози, що через те, що люди не дотримуються протиепідемічних заходів, після 25 жовтня кількість зросте до десяти тисяч. Які ваші думки з цього приводу?

- Я не можу сказати, що буде 10 тисяч або 15. Я знаю лише одне – хворі люди будуть, захворюваність розповсюджується. На жаль, і тяжкі форми будуть. Тут вже не в прогнозі справа, а в тому, наскільки свідомо люди підходять до того, щоб все ж таки носити маски, мити руки і уберігати себе та своїх близьких. І за можливості не відвідувати місця, де є великі скупчення людей тощо.

Але люди чомусь це не чують і продовжують демонстративно не надягати маски, не убезпечувати себе. Що ж тут можна ще зробити?

- Ви, як лікар, як можете оцінити протиепідемічні заходи на виборчих дільницях 25 жовтня?

- Наскільки я дивилась на новини, фотографії у Facebook та відгуки моїх знайомих, на кожній дільниці по-різному. На одниз ділянках ніхто нічого не дотримувався, на інших все було, як і заплановано, з дотриманням дистанції, з провітрюванням кабінок. Іноді взагалі ніхто з маскою не сидів.

Це ж людський фактор, це можна зрозуміти. Було очікувано, що карантину не будуть дотримуватися стовідсотково на всіх виборчих дільницях по всій країні.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу