RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дим vs аерозоль: знати ворога в обличчя.

Темою онлайн-конференції Open Science стала причина пов’язаних із курінням захворювань – сигаретний дим. Науковці та експерти визначили найбільш шкідливі його компоненти та способи зменшення їхнього впливу на здоров’я курців й оточуючих. Про підсумки цього заходу йдеться в матеріалі видання Obozrevatel . Пропонуємо увазі читачів текст цієї публікації.

У світі курить 1,3 мільярда людей, що становить майже 17% населення. Такий масштаб вважається епідемією, а у 2020 році ВООЗ навіть назвала куріння другим номером у переліку глобальних проблем у сфері здоров’я. Тому вже багато років експерти шукають шляхи вирішення проблеми.

На початку боротьби з курінням вважалося, що джерелом шкоди є нікотин – речовина у листях тютюну, що викликає залежність. Однак у результаті численних досліджень було встановлено, що основні ризики несуть шкідливі хімічні сполуки сигаретного диму.

На конференції доктор Маркус Нордлунд, керівник із наукової та медичної діяльності R&D центру, пояснив, що сигаретний дим містить тверді часточки та краплі рідини, а також 7000 шкідливих хімічних речовин, серед яких свинець, арсен тощо. Його вже було визнано шкідливим або потенційно небезпечним організаціями охорони здоров'я. "Ці часточки й хімічні речовини вивільнюються під час горіння в результаті впливу високих температур", ­– зазначив експерт.

Відкриття джерела шкоди для курців та розуміння природи залежності (необхідність отримання нікотину для тих курців, які не можуть або не планують позбуватись звички) дало поштовх розвитку інновацій, що дозволяють знизити ризики. Так на ринку з'явилися альтернативи, що виключають утворення диму: електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну. Вони зберігають ритуал, містять нікотин, щоб задовольнити хімічну залежність, але замість диму виділяють аерозоль.

Різниця між димом та аерозолем – у температурі нагрівання. Аерозоль утворюється шляхом випаровування при нижчих температурах: в середньому, 300 градусів за Цельсієм у порівнянні з 600-850 градусами у сигареті. Аерозоль – це суспензія дрібних твердих часточок або крапель рідини в газі (зазвичай, у повітрі). Склад аерозолю може бути дуже різним. Прикладами природних аерозолів є хмари, туман, пил, лісові ексудати та гейзерна пара. У інноваційних альтернативах основними компонентами аерозолю є вода та гліцерин.

Доктор Том МакГрат у своєму виступі зазначив, що разом із підвищенням температури тютюну збільшується й рівень шкідливих та потенційно шкідливих речовин. "Виключаючи горіння, ми значно знижуємо загальний рівень шкідливих компонентів", – сказав експерт.

Окремою темою обговорення стала якість повітря у приміщенні та, як результат, проблема пасивного куріння. За результатами порівняльного дослідження впливу сигаретного диму та аерозолю на якість повітря, куріння сигарет у тестовому приміщенні призвело до помітного зростання концентрації шкідливих компонентів та перевищення гігієнічних нормативів якості повітря, встановлених для країн Європейського союзу. А при використанні СНТ концентрація більшості компонентів не відрізнялася від їх фонових значень, а ті концентрації, які дещо збільшувалися, були в рамках нормативів. Загалом було перевірено 18 компонентів повітря.

"Дослідження показують, що хоча системи для нагрівання тютюну і не виключають ризики, вони не впливають негативно на якість повітря у приміщенні",зазначила доктор Катерін Гужон, менеджер з хімічних досліджень.

Щодо пасивного куріння, від наслідків якого помирає кожен 8 у загальній статистиці смертності від куріння, дослідження використання альтернативних продуктів у середині приміщення під час заходів показало, що жодного ефекту не було виявлено. Низький рівень впливу було виявлено лише коли курці та некурці приходили на захід разом. "Таким чином, використання систем для нагрівання тютюну не вплинуло на людей у таких умовах"підсумувала модератор конференції, кандидат наук Жизель Бейкер.

Наукові докази свідчать про те, що інноваційні продукти для курців, які виключають горіння, можуть мати позитивний вплив на поліпшення громадського здоров'я. Саме тому, влітку 2020 року Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) опублікувало висновок щодо однієї з таких систем. Пристрій отримав класифікацію тютюнового виробу з модифікованим ризиком (ТВМР). Рішення не означає, що система є повністю безпечним продуктом. Однак, може стати менш шкідливою альтернативою для курців, ніж продовження куріння.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію