RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли хворий на коронавірус може вважатися видужалим - три важливі умови

Повторні тести здавати тепер не потрібно

Повторні тести здавати тепер не потрібно Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Міністерство охорони здоров'я України вчергове змінило критерії, за якими завершується амбулаторне лікування хворого на коронавірус. Тепер не потрібно проводити додатково ІФА або ПЛР-тестування, якщо після 10 днів з моменту захворювання протягом 3 днів немає симптомів хвороби. Але в Україні є маса людей, які після 14 днів продовжують отримувати позитивні тести на COVID. "Апостроф" з'ясовував, чи може інфікований вважатися здоровим, навіть якщо ПЛР-тест позитивний.

Коли особа, що перехворіла на COVID, вважається не заразною

Нові стандарти МОЗ запровадив у кінці жовтня. За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, амбулаторне лікування завершується при наявності одного з трьох критеріїв:

- Відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом трьох днів, починаючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження. При цьому не потрібно проводити додатково ІФА або ПЛР-тестування;

- Відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом трьох днів, починаючи з 10 дня з дати забору матеріалу при позитивному ПЛР-дослідженні. Також не потрібно повторно проводити дослідження;

- Відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання за умови отримання одного негативного результату методом ПЛР.

Він також додав, що всі ці критерії є рівноцінними.

Як в інших країнах

Оскільки українська влада орієнтується на протоколи лікування в інших європейських країнах і США, а також рекомендації ВООЗ, там терміни завершення лікування хворих на коронавірус аналогічні.

Наприклад, у посібнику Центру з контролю та профілактики захворювань США щодо інфекції SARS-CoV-2 сказано, що для пацієнтів, у яких відсутній серйозний імунодефіцит і у яких не було симптомів протягом всієї інфекції, запобіжні заходи, пов'язані з передачею інфекції, можуть бути скасовані не менш ніж через 10 днів з дати їхнього першого позитивного вірусного діагностичного тесту.

Пацієнти із захворюванням легкого та середнього ступеня тяжкості, у яких відсутній серйозний імунодефіцит, можуть завершити лікування не менше ніж через 10 днів з моменту появи перших симптомів. Крім того, повинно пройти не менше 24 годин з моменту останньої лихоманки без використання жарознижуючих препаратів. А ось для більш важких пацієнтів термін лікування збільшується до 20 днів.

У звіті Європейського центру профілактики та контролю захворюваності йдеться про те, що людина залишається переносником приблизно протягом 10 днів після появи симптомів (якщо вони взагалі проявляються), що відповідає приблизно двом тижням після початку інфекції.

У зв'язку з цим, хворий може вважатися незаразним щонайменше через 10 днів після появи симптомів та через три дні після одужання. А якщо симптомів не було зовсім, потрібні два поспіль негативних ПЛР-тесту з паузою щонайменше у 24 години.

Позитивний тест за два тижні

Дійсно, випадків, коли хворий на коронавірус, не маючи симптомів, за 14 днів здає ПЛР-тест і він виявляється позитивним, доволі багато.

Але інфекціоністи пояснюють цей факт досить просто. Лікар Сергій Крамарєв в коментарі "Апострофу" стверджує, що на сьогодні вже доведено, що до 8-10 дня після хвороби вірусу в організмі вже практично немає, а ПЛР-тест фіксує неживий вірус.

"Ось ті позитивні ПЛР-тести, можуть знаходити вірус і за три тижні, і навіть за місяць. Це пояснюється тим, що в слизових оболонках залишаються клітини, в яких був вірус. Ці клітини поступово відмирають, вірусу вже немає, але уламки вірусу у цих відмираючих клітинах ще залишаються. Фактично ПЛР фіксує неживий вірус", - пояснює він, додавши, що, виходячи зі світових досліджень хворий на коронавірус вже на 10 день вважається незаразним, навіть якщо отримує позитивний тест.

Це підтверджує і інфекціоніст Віталій Євтушенко. Проте фахівець рекомендує все ж не відвідувати місця, де є люди з групи ризику, хоча б в перші дні після двох тижнів лікування.

"Вважається, що після двох тижнів від перших симптомів, ймовірність зараження є дуже низькою. Навіть якщо якийсь вірус залишився, він вже не настільки життєздатний, і виділяється не в такій кількості, щоб заразити інших. Можливо в перші дні після одужання ще не варто з'являтися в місцях, де є люди з групи ризику: немовлята, онкохворі або люди похилого віку. Але на роботу виходити можна, якщо немає ніяких проявів симптомів, проте в масці та з дотриманням всіх профілактичних заходів", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу