RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Один лікар на 120 ліжок: як Україна програє війну з COVID-19

У країні спостерігається гостра нестача медиків

У країні спостерігається гостра нестача медиків Фото: УНІАН

Статистика захворюваності на коронавірус в Україні продовжує зростати. Наприклад, за добу, 10 листопада, захворіли 10611 осіб. І хоча інфекційних ліжок в цілому по країні поки ще досить (станом на 8 листопада заповненість була на рівні 62%), медичного персоналу, який би обслуговував хворих на цих ліжках, не вистачає катастрофічно. Чи буде кому лікувати українців, коли захворюваність досягне піку, розбирався "Апостроф".

Божевільне навантаження

"Дефіцит кадрів - проблема, яка була у нас щороку, і вона навіть не пов'язана з COVID-19", - говорить "Апострофу" глава Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергій Кубанський.

Так, за даними Міністерства охорони здоров'я, станом на 1 січня 2020 року, в країні не вистачало 33 707 лікарів і ще 35 тисяч фахівців середнього медичного персоналу: медсестри, лаборанти, фельдшери.

Безумовно, пандемія внесла свої корективи в цю статистику. За словами Кубанського, з початком весняного локдауну, багато медичних співробітники елементарно не змогли доїхати до місць роботи.

"Особливо це стосується середнього медичного персоналу, який в більшості своїй проживає в передмісті. Коли ця проблема загострилася, досить багато медиків середньої ланки були змушені звільнитися. Крім того, до пандемії у нас в сфері охорони здоров'я близько 23% медичних працівників були передпенсійного та пенсійного віку . Вони потрапили до групи ризику і також вирішували звільнитися, - пояснює Кубанський. - Крім того, велика кількість закладів охорони здоров'я під час локдауну, не могли повноцінно працювати, оскільки працювали тільки лікарні, які беруть пацієнтів з коронавірусом, а планова медична допомога не надавалася. Тому медики не могли довгий час простоювати та пішли в інші сфери діяльності".

Комплекс цих факторів загострив проблему дефіциту медпрацівників в системі охорони здоров'я і, очевидно, що зараз нестача лікарів значно перевищує цифру 33 707. Але скільки саме медиків не вистачає станом на листопад, сказати складно, оскільки підсумкову статистику МОЗ збирає в кінці року. Проте, за оцінками чиновників, ситуація виглядає песимістично.

"Ситуація з кадрами найскладніша. Медики, по-перше, хворіють", - запевняв "Апостроф" глава Держспоживслужби в Києві Олег Рубан.

"А якщо лікар захворів, то його просто нікому замінити, особливо, на специфічних спеціальностях. Наприклад, фахівці, які роблять діаліз. Це складна маніпуляція і її не можна освоїти за тиждень", - пояснює "Апострофу" епідеміолог Катерина Сояк.

"А, по-друге лікарі звільняються, - додає Рубан. - Тільки в Києві за півроку звільнилося 7 тисяч медиків, і ця тенденція не припиняється".

За оцінками голови постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту Київської міської ради Олега Гелевея, з початку пандемії в столиці звільнилися від 20 до 25% медиків.

"Причина - низька зарплата", - підкреслив Гелевей.

"Я, наприклад, за липень місяць на руки отримала 12 000 гривень", - каже "Апострофу" лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк.

Лікар у відділенні інтерсивної терапіїФото: УНІАН

Якщо проаналізувати вакансії на сайтах оголошень про роботу, то, наприклад, простим автомийником в столиці можна заробляти від 12 до 16 тисяч гривень - і це без ризику для здоров'я, якому щодня піддають себе медики.

Втім варто відзначити, що пандемія коронавірусу загострила проблему дефіциту кадрів не лише в Україні, але й в усьому світі. Наприклад, в сусідній Польщі не вистачає майже 70 тисяч лікарів - польські медики виїжджають працювати до Німеччини та Великої Британії на більш високі зарплати. Однак днями польський Сейм запропонував змінити законодавство, аби за спрощеною процедурою залучати до роботи медиків з-за кордону. Якщо закон буде прийнятий, то нескладно здогадатися, де захочуть працювати українські лікарі.

Такий стан справ призведе до того, що за хворими просто нікому буде доглядати.

"Бракує лікарів, медсестер, а пацієнти - всі важкі, вимагають догляду, а тому навантаження божевільне", - скаржиться Вознюк.

На вихідних краще не хворіти

Під час вихідних ситуація загострюється критично. Як розповів "Апострофу" Віктор - родич одного з пацієнтів, померлого від коронавірусу, в п'ятницю, 6 листопада, його близьку людину у важкому стані госпіталізували до київської лікарні.

"А на вихідних його стан значно погіршився. Але на все відділення ковідних хворих був тільки один черговий лікар, і за всі вихідні практично ніхто не підходив. Ми забили на сполох, але врятувати його вже не вдалося, і він помер в ніч на понеділок", - зазначив Віктор.

І така ситуація, на жаль, не виняток з правил.

"Зважаючи на відсутність лікарів, на вихідних іноді залишається 1 черговий лікар на 3 відділення, на 120 ліжок", - додає Ольга Вознюк.

Але що ж робить уряд? Як в Кабміні мають намір покривати дефіцит медичних кадрів, який, очевидно, буде тільки зростати?

Фото: pixabay.com

Чи є у вас план?

У МОЗ придумали два варіанти. Перший - укладати контракти з медиками, які добровільно погоджуються допомагати хворим на коронавірус.

"Такий контракт передбачає відправку до закладів охорони здоров'я, в тому числі і на території інших адміністративно-територіальних одиниць, де спостерігається погіршення епідемічної ситуації", - пояснював головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

При цьому, за контрактниками збережеться основне місце роботи, середня заробітна плата, а трудовий стаж перериватися не буде. Ну, і звичайно ж, добровольці отримають право на 300% надбавку.

Однак закони математики ніхто не відміняв, адже від перестановки медиків місцями їхня кількість залишиться незмінною.

"Навіть якщо в столиці ми відчуваємо дефіцит кадрів, то в регіонах ситуація набагато складніша, - запевняє Сергій Кубанський. - Наприклад, є районна лікарня, де працюють два анестезіолога. Якщо один з них захворів, а другий звільнився, або вони разом захворіли, то знайти людину за контрактом з іншої медустанови досить складно. тобто, брати фахівців просто ніде. принаймні, в Києві мені не відомі випадки укладення таких контрактів".

"Не розумію, звідки візьмуться фахівці, - додає Катерина Сояк. - І без цього, всі медики, які практикують в Україні, вже десь працюють. Який сенс пропонувати їм контракт? У них і так вже є контракти. Про які контракти взагалі може йти мова, якщо у всіх дуже низькі заробітні плати".

А ось підвищення зарплат медикам, це, як раз і є другий пункт в плані влади, щодо покриття дефіциту медпрацівників, адже чим більше лікарі почнуть отримувати, тим менше у них буде бажання кинути все та звільнитися.

"За планом МОЗ, у 2021 році мінімальна заробітна плата лікаря повинна бути 20-25 тисяч гривень, медичної сестри - 15 тисяч гривень, молодшого медичного персоналу - до 10-12 тисяч гривень", - обіцяв в жовтні з трибуни ВР президент Володимир Зеленський.

Однак, в тій же Польщі, зарплата молодого фахівця стартує з позначки в 1200-1400 євро, і це, не рахуючи доплат за чергування та непоганий соціальний пакет. Таким чином, якщо уряд і парламент терміново не придумають нові стимули для українських медиків, цю битву за лікарів, а значить і війну з COVID-19, Україна програє.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу