RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зараз українці, як тільки бачать 37,2, кажуть, що задихаються і у них повний набір коронавірусу - лікар-пульмонолог

Світлана Гук відповідає на актуальні питання по COVID-19

Світлана Гук відповідає на актуальні питання по COVID-19 Світлана Гук Фото: Апостроф

Лікар-пульмонолог СВІТЛАНА ГУК в ефірі Апостроф Live розповіла, як коронавірус змінив життя людства, наскільки небезпечні нові мутації коронавірусу, як боротися з новими вірусами, які можуть передаватися від тварин до людей, чому при COVID-19 людина втрачає нюх і смак, та відповіла на багато інших запитань.

- Нам зараз кажуть про карантин вихідного дня. Якщо його таки введуть, чим це полегшить перебіг пандемії в країні?

- Будь-які обмежувальні заходи насамперед направлені на те, щоб зменшити кількість захворювань в одиницю часу. Тобто всю захворюваність зменшити не вийде, тому що повітряно-крапельні інфекції – це інфекції, від яких майже неможливо сховатися.

Єдина мета – це зменшити навантаження на медичну систему, щоб в одиницю часу захворювала менша кількість людей. Якщо є ще такі заходи, які не призведуть до економічного колапсу, то треба їх застосовувати, щоб якось намагатися стримати ту ситуацію, що склалася.

- Стосовно того, що зараз заклади закриті з 22 до 8 ранку. Не усі заклади можна проконтролювати, деякі просто вимикають світло. Це теж може вплинути на зменшення захворюваності?

- Все може вплинути.

- Але чому ми бачимо, що цифри так чи інакше зростають?

- Цифри зростають, тому що є епідеміологічний процес. Є дійсно недотримання, є якісь моделі, які не спрацювали. З урахуванням нашого населення та епідеміологічного процесу як такого, пік був спрогнозований трошки зарано. Ті заходи, коли люди ще боялися і були готові щось робити з тим карантином, тоді вичерпали терпець.

Зараз ми маємо психологічний спротив молодих працюючих людей. Але кожна особа, яка вдягнула чи не вдягнула маску, може вплинути на цей процес. Дійсно, це не буде у якомусь світовому масштабі, але ж світ складається з крапельок. Кожен має робити те, що може. Життя складається з того, що ти сьогодні зробиш, і від того світ буде кращий чи гірший.

- Ви, як пульмонолог, з березня чимало стикалися з хворими на коронавірус. Чи в усіх були позитивні тести, чи, можливо, у вас був хворий, який отримав негативний тест, а потім робили другий тест і він був позитивним?

- Звичайно, я мала спілкування із хворими на коронавірус. Дійсно, небагато в нас було випадків, коли я бачила клінічну характерну картину, але ПЛР був негативним. Взагалі у багатьох країнах ПЛР робиться двічі на етапі діагностики. Те, що на етапі одужання багато хто відмовляється від тестів - це так. Але на етапі діагностики в Ізраїлі, наприклад, роблять два тести з невеликою різницею у часі. Це прописано у них в протоколі.

Взагалі ковід навіть в медичній класифікації хвороб ділиться на лабораторно підтверджений – він має свій код – і лабораторно непідтверджений, який теж має свій код. Якщо людина має всю клінічну картину, має дихальну недостатність і має негативний ПЛР, ми просимо або переробити тест, або робимо тест на антитіла. Тут треба зауважити, що антитіла з’являються не у всіх, а якщо з’являються, то десь на 5-7 день хвороби.

- Тобто якщо людина безсимптомно перехворіла, в неї може не бути антитіл? Якщо вона здає тест, і в неї немає антитіл, це не означає, що людина не перехворіла?

- Так. Тест на антитіла не використовується для діагностики у світі. Він має дуже маленький спектр використання. У таких випадках, коли і клінічна картина була невиразною, і ПЛР-тест негативний, тоді можуть прийти сумнівні антитіла. Але якщо пацієнт хворіє безсимптомно, то швидше за все, імунна відповідь буде слабкою.

- Якщо в родині хтось захворів, навіть якщо людина ізолюється, то вона користується кухнею, ванною, туалетом. Як правильно облаштувати самоізоляцію, щоб не поставити під загрозу близьких, адже інколи сім’ї живуть у однокімнатних квартирах?

- Якщо казати вже про повну ізоляцію, то це інфекційний блок, до якого є свої вимоги. Вдома ви таке влаштувати не зможете, ви зможете тільки зменшити вірогідність зараження або зменшити вірусне навантаження, вірусну вражаючу дозу. Для цього людина, якщо є така можливість, знаходиться в окремій кімнаті. Вона не бере собі їжу, її приносять, а потім забирають. У той час, коли близькі приходять допомогти з якимись справами, то і пацієнт вдягає маску, і ті, хто допомагає. У туалеті ви вже нічого не зробите. Можливо, будете обробляти ручки. Але в людини, яка хворіє, має бути відкрите вікно. У приміщеннях, які провітрюються, згідно усіх досліджень, вірогідність спіймати вірус у достатній кількості суттєво знижується.

- Вже є постанова Кабінету Міністрів про скасування планових операцій. Що робити іншим пацієнтам та чи не буде колапсу, коли лікарні будуть переповненими, а люди помиратимуть просто на вулиці?

- У нашій лікарні зараз є ковідне відділення, ковідний корпус. І є корпус, який зараз приймає пацієнтів із політравмою з усього правого берега. Саме тому скасували планові операції, які можна відтермінувати. Але ургентні хворі, якщо в людини є загроза життю, або через травму, або через якесь хронічне захворювання, або вона має гостру хірургічну проблему - то їй ніхто не відмовить у допомозі.

Мова про те, що ургентні втручання, які рятують життя, продовжують проводитися. І треба, щоб залишалися нековідні відділення, бо життя продовжується, інші негаразди трапляються. Якщо все віддати під коронавірус, то ми не впораємося по інших фронтах.

- Чи має держави стратегію виходу з цієї ситуації, що склалася? Наприклад, у Луцьку один з поверхів пологового будинку віддали під ковідних хворих. Хоча самі лікарі та медсестри виступали проти цього.

- З кожного регіону, з кожної лікарні вимагають ковідні місця, бо дійсно в кожній категорії пацієнтів є ті, хто захворів. Породіллі, вагітні теж можуть мати коронавірус і мають десь отримати медичну допомогу. Проблема в тому, що коли будувалися ці лікарні, не було передбачено жодної можливості розділити потоки пацієнтів.

Лікарні дуже застарілі, немає можливості організувати різні входи для пацієнтів, для ковідпозитивних та ковіднегативних. Немає якогось проміжного блоку, де були б пацієнти з диференціальною діагностикою, коли ми ще не знаємо, чи є хвороба.

ЛікарняФото: УНІАН

Наприклад, у лікарню надходить породілля, у якої два дні температура, і почалась вже родова діяльність – куди її класти? Має бути блок, у якому проводиться диференціальна діагностика.

З приводу ПЛР-тестів: дійсно, є хибно-негативні і хибно-позитивні. Будь-який діагноз може ставитися легко, але буває, що лікарі ламають голови, і диференціальна діагностика протікає важко. Не завжди діагноз лежить на поверхні, тому для нас, лікарів, то є проблема.

- Диференціальний діагноз означає, що людина може бути хвора не лише на ковід, а й на грип чи мати щось з нирками?

- Абсолютно правильно. У мене зараз був пацієнт у телефонному супроводі. Коли він зробив аналіз сечі, то терміново пішов до урології. Зараз так всі націлені на ковід, тому є свої причини. Але життя триває, і є багато інших причин. Зараз ще є грип, і супутні захворювання можуть давати схожу клініку, а пацієнти описують вам клініку ковіду. Всі, як тільки бачать 37,2, знають, що вони задихаються, у них все уже є. І лікар тут має зберігати холодний розум.

- У Данії масово знищать 17 млн норок, заражених мутованим коронавірусом, щоб врятувати людство. Цей коронавірус, наскільки мені відомо, теж пішов від тварини. Чи правильно, що зараз людство намагається себе так убезпечити, вбиваючи тварин? Чи може мутований вірус з тварини перейти на людину?

- Те, що може, ми знаємо вже як факт. Чи правильно ми робимо? В даному випадку я не можу сказати, що то був за вірус. Але є загальне відчуття, що ми ще багато дров наламаємо. Світ злякався, світ трошки зупинився і розуміє, що від таких процесів він геть незахищений, незважаючи на те, що дуже і дуже розвинений.

Я думаю, що це не перша і не остання ситуація і з тваринами, і з вірусами, і з епідемією. Взагалі, це вже дуже філософське питання про рух людства у своєму розвитку. Але слово "мутація" не дорівнює "смертельний вірус". Вони можуть бути корисними, як у тварин, так і в людей, і у вірусів. Вони можуть бути нейтральними. Можливо, коли трошечки вляжеться хвиля, хтось почне думати про те, що змінювати, щоб зменшити вірогідність такої наруги над природою, що так усе відбувається.

Тварин шкода, я думаю, ще не одну таку акцію доведеться робити. Частина з них точно буде даремною, але це страх. Розумієте, паніка і страх не народжують жодного раціонального рішення.

- Можливо, питання в тому що цей вірус страшніший? Коли була віспа, то після винайдення вакцини вона зникла взагалі. Чим цей коронавірус відрізняється від віспи?

- Можливо, у питанні стабільності генетичного матеріалу. Коронавірус має в собі приблизно 30 тисяч нуклеотидів, тобто послідовність 30 тисяч ланцюжків. Кожну заміну можна називати мутацією. Вони відбуваються повсякчас. Навіть в організмі людини, до якої потрапив вірус, при реплікації відбуваються ці спонтанні мутації. Але найчастіше вони не призводять до життєздатної гілки цього вірусу.

Фото: pixabay.com

Але за теорією вірогідності є такі мутації, які можуть призвести до того, що вірус матиме більш агресивні властивості і можливість переходити від тварини до людини. Це не виключено, і це вже є як факт. Але чи виграє світ від того, що все буде знищувати і всього боятися? Рішення лежить десь в іншій площині.

- Є люди, у яких після одужання всі рецептори ще не запрацювали. Наприклад, людина з'їла лимон, через 20 хвилин вона почала відчувати його смак. Чи можемо ми говорити, що це не смак і нюх вимикаються, а реакції, які відбуваються саме у мозку? Чи може так само, як нюх і смак, зникнути, наприклад, зір і слух, якщо це все у мозку?

- Це дійсно, найімовірніше, ураження мозкових структур. Тому що якщо рецептор не працює, то він не працює. А втім, інтенсивність подразнення має значення. Навіть больовий поріг у кожного різний. Це ж не говорить про те, що рецептор не працює. Чутливість як у мозкового центру, як аналізатора, так і у рецептора, як провідника, мають свій поріг. Можливо, тут іде мова про те, що знижується і провідність, і чутливість мозкових центрів, яка на сьогоднішній день вважається функціональною. З часом це відновлюється.

Той факт про те, наскільки сильні подразники, говорить про те, що ця функція не безповоротна. Вона з часом відновиться.

Що стосується зору і слуху: таких досліджень я не читала.

- Але ж якщо ми говоримо про мутацію, може щось подібне бути? За це ж теж мозок відповідає.

- Може бути будь-що. Можна фантазувати на будь-яку тему: втрата рухливості рук, очей, м’язів. Специфічність вірусу, яку систему він буде атакувати, залежить від того, як він мутує, і яких властивостей набере внаслідок цієї мутації.

- Коли тільки з’явився цей коронавірус та почав ширитися, був міф, що курці менше хворіють на коронавірус. Це правда? Чи були якісь дослідження в лабораторіях, яким ви довіряєте?

- Тут мова не про лабораторії, а дослідження, які мають статистично достовірну кількість спостережень. У цьому випадку таких досліджень не було. Звідки з’являється інформація, і чому вона підхоплюється - мені важко сказати. Мабуть, забагато в нас курців. Добре, що про алкоголь ще нічого не сказали.

- Зараз ввели штрафи за відсутність захисної маски. Чи це спрацює, як ви вважаєте?

- Трошки, можливо. Але не для великої кількості суспільства. І я не думаю, що буде дійсно легко притягнути людину до відповідальності та стягнути той штраф. Ті, хто дуже залякувані з будь-якого приводу, може і будуть носити.

Те, що зараз відбувається, важко для всіх. Але треба розуміти, що воно не мине за півроку чи за рік. Буде щось нове. Життя показує, що все буде йти іншим шляхом, і є такі речі, які відпадуть. А є речі, які мають залишитися нашою новою культурою. Сидіти вдома, коли хворієш, наприклад. Ми завжди про це казали, але мало хто робив. Ми всі приходили на роботу, бо хто її за вас зробить? Нехай краще хтось зробить, ніж ви заразите всіх інших. Ми можемо з цієї негативної ситуації взяти якісь позитивні звички та ввести їх в життя. Можливо, це нас убезпечить в подальшому.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів