RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Музей Революції Гідності взяли в заручники - директор про обшуки СБУ

Дії силовиків представники музею вважають політично мотивованими

Дії силовиків представники музею вважають політично мотивованими Ігор Пошивайло Фото: УНІАН

Вранці 19 листопада силовики провели обшуки в приміщеннях національного музею Революції Гідності та вилучили документацію. Обшуки пов’язані з тим, що чиновників меморіального комплексу підозрюють у розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об’єкта. Водночас директор музею Ігор Пошивайло вважає ці заходи політично скерованими діями, про що він розповів у ефірі Апостроф Live.

— Як ваші справи, що ви вже дізналися? З якими документами до вас прийшла СБУ та чим вони аргументують проведення обшуку?

— Слідче управління Нацполіції та СБУ прийшли з обшуками до мене на квартиру та у два офіси Національного музею Революції Гідності, відповідно до ухвали Голосіївського райсуду щодо кримінального провадження, яке стосується будівництва меморіалу героїв Небесної сотні.

Ми про це кримінальне провадження дізналися лише сьогодні. Для нас це дивина. Суть полягає у тому, що начебто не були надані необхідні документи. Хоча до музею, зокрема, ніхто не звертався ані усно, ані письмово щодо цієї документації. Виходить, що музею не дали побудувати меморіал. А зараз нас звинувачують у тому, що він недобудований.

— Я так розумію, також ідеться про 111 млн гривень, які нібито зникли?

— 111 млн не зникли. Вони оплачені в цілком законний спосіб товариству “Україна-Реставрація”. Це компанія, яка виграла тендер. Вони оплачені, як вони могли зникнути? Відповідальність за їх використання якраз несе генеральний підрядник. Готовність побудувати меморіал була повна вже наприкінці 2018 року. Уже після того, як були перераховані кошти, ділянка була заарештована. Реалізувати закуплені матеріали вже не було можливості.

— Якщо ще у 2018 році заарештували земельну ділянку, на яку у вас були права та гроші, те, що відбувається сьогодні, — наслідок тієї справи? Чи ви це не пов’язуєте?

— Так. Тут взаємозв’язок є. Арешт на ділянку то накладали, то знімали кілька разів. Генеральна прокуратура теж свого часу зазначала певні терміни, коли вона завершить усі необхідні слідчі дії та дозволить будівництво музею. Існує проектно-кошторисна документація, яка пройшла державну експертизу, на підставі якої якраз і перераховувалися кошти. Існує план-графік робіт, терміни.

Меморіал мали відкрити в лютому 2019 року. Зрештою, у 2019 році на ділянку знову був накладений арешт, який чинний до сьогодні. Це все якраз унеможливлює будівництво, робить музей заручником, не дає можливості реалізувати цей проєкт.

— Що сьогодні під час обшуку вилучало СБУ? Вони казали, що вони шукають? Куди ще, крім кабінетів, вони зазирали?

— В моїй квартирі слідчі обшукали всі кімнати, нічого не знайшли. Вилучили якраз не документи, а носій інформації. Мій приватний, на якому я зберігаю свій архів. У музеї вилучили тендерну документацію, яка пов’язана з угодою із генеральним підрядником.

— Ви для себе особисто цю справу з чим пов’язуєте? СБУ просто перевіряє, куди пішли гроші чи це політично-мотивовані й кимось керовані дії?

— Я думаю, що це більш політично скеровані дії. Ми вже більше двох років регулярно звертаємося до Генеральної прокуратури, до ДБР, до Офісу генпрокурора, Кабінету Міністрів. Ми постійно їм описуємо цю ситуацію, зокрема, з грошима, які перераховані на аванс, заарештованою ділянкою, коштами, які потрібні на утримання матеріалів.

Дивно, що за два роки наших звертань і прохань вирішити ситуацію, оскільки ми є заручниками, та не можемо вирішити її самостійно, саме цього тижня напередодні суботи було вчинено такий захід. Це вилучення документації, яку ми надали б за письмовим зверненням.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто