RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не даю концентратори кисню в лікарню, вони там стають одноразовими - волонтер

Кому постачає кисень благодійний фонд "Свої"

Кому постачає кисень благодійний фонд "Свої" Леся Литвинова Фото: facebook.com

Відомий волонтер ЛЕСЯ ЛИТВИНОВА є співзасновником благодійного фонду "Свої", який займається постачанням кисню для хворих на коронавірус. В ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV Леся розповіла, кому організація "Свої" постачає кисень і чому держава провалила підготовку до епідемії.

- Ваш фонд постачає кисень в лікарні. І, я так розумію, ваша робота триває 24/7.

- Трохи не так. У лікарні кисень ми не даємо, за рідкісними винятками. Вибачте, але у держави було достатньо часу для того, щоб забезпечити киснем централізовано. Ми не зможемо покрити потреби всіх лікарень, як би ми не старалися. Ми більше націлені на тих пацієнтів, які або чекають на госпіталізацію і не можуть обходитися без кисню, або з якихось причин не можуть бути госпіталізовані.

Є, наприклад, хворі з психіатричними діагнозами. Є хворі з супутніми захворюваннями, які потребують масштабного догляду, який не можуть забезпечити в опорних лікарнях по ковіду. Є ті пацієнти, у яких вірус вилікуваний, але вони на якийсь час залишилися киснезалежними, і лікарня не може їх тримати далі у себе, тому що їм потрібно тримати важких хворих. Здебільшого ми даємо кисень цим пацієнтам. Ось сьогодні прийшла чергова поставка кисневих концентраторів. Тому найближчі пару днів я дихатиму, умовно кажучи, спокійно.

- До вас зверталися лікарі і лікарні? Вони просили про допомогу? Що ви знаєте про ситуацію в лікарнях?

- Дивіться, лікарі до нас звертаються в двох випадках. Або це лікарі, які просять про пацієнтів, які перебувають під їх наглядом удома, а таких досить багато, або лікарі в лікарнях, у яких не вистачає кисню, і у яких лежать важкі пацієнти. Ми кожен раз пояснюємо, що на конкретного пацієнта - так, на лікарню, вибачте - ні.

Є ще одна причина, чому я не хочу давати концентратори в лікарню. Це обслуговування концентраторів. Централізований кисень - це одна історія. Кисневий концентратор, який власне ми закуповуємо і даємо - це зовсім інша історія. Це апарати, які вимагають заміни фільтрів і обслуговування. Їх не можна експлуатувати на великій кількості пацієнтів, не змінюючи фільтри. Усередині просто створюється нормальна вірусне навантаження і легко підхопити інфекцію, не кажучи вже про те, що повітряні фільтри банально забиваються, не пропускаючи повітря. В умовах лікарні апарати перетворюються на одноразові. Там повинно вирішуватися по-іншому.

- Чи велика зараз черга на апарати, і чи всім встигаєте допомогти?

- Не всім. Ми намагаємося черг не допускати. Ті люди, яким ми даємо кисень, знають, що як тільки вони навчилися тримати сатурацию стабільно в мінімальних допустимих цифрах, одразу повертають апарат. Тому що потрібно наступному. За цей час я один раз зіткнулася з дуже неприємним вибором, коли у мене був один концентратор і два пацієнта. Мені довелося, на жаль, дати концентратор тому пацієнтові, у якого були шанси вижити, і відмовити тому, у якого навіть з концентратором шансів не було. Там йшлося про полегшення життя. Оскільки фонд від початку займається паліативом, для мене це було дуже болюче рішення.

- Як би ви могли описати підготовку держави до другої хвилі коронавірусу?

- Оскільки ми припускаємо, що ми люди пристойні і матюкатися не можна - то я промовчу.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр