RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На обмін полоненими, який ми хочемо до 24 грудня, готується близько 100 осіб - Олексій Арестович

Останнє слово в питанні обміну полоненими за Москвою

Останнє слово в питанні обміну полоненими за Москвою Олексій Арестович Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Обмін полоненими між Україною і Росією може відбутися до 24 грудня. Україна вже направила тій стороні відповідний список осіб, яких хоче повернути. Це список з чотирьох категорій, у першій з яких близько 100 українців. Всього Україна вважає утримуваними близько 250 осіб, включаючи кримських татар і наших громадян, які утримуються безпосередньо у РФ. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів радник делегації з інформаційної політики у Тристоронній контактній групі ОЛЕКСІЙ АРЕСТОВИЧ.

- Леонід Кравчук сказав, що в списку на обмін полоненими 11 людей. Я чув інформацію, що людей більше, а списків, насправді, чотири. Скільки людей у нас на обмін зараз готуються?

- На обмін готуються близько 100 осіб.

- Чому чотири списки?

- Чотири категорії, а список один. Леонід Кравчук найімовірніше казав за першу чергу. Є різні схеми обміну, про які ми дискутуємо з російською стороною.

Взагалі, якщо казати про всіх людей, яких ми вважаємо утримуваними, включаючи кримських татар і наших громадян, які утримуються в самій РФ, то їхня кількість становить близько 250 осіб. Точні цифри ми не називаємо, тому що параметри і категорії, за якими ми визначаємо цих людей, постійно змінюються. До того ж накопичується інформація і засобами спецслужб. Тому це не так просто.

На обмін, який ми пропонуємо провести до 24 грудня, зараз готується біля 100 осіб. Це насамперед військовослужбовці Збройних сил України та співробітники спецслужб, які потрапили в полон при виконанні бойового завдання.

- Нам є кого міняти наразі?

- Так, і та сторона зацікавлена. Це можна сказати і про їх полонених. Це їхні військовослужбовці або агентура, або співробітники спецслужб. Це достатньо паритетний обмін. Ми, зокрема, наполягаємо на тому, щоб саме військовослужбовців обміняти, тому що ми знаємо практику, коли хапають просто цивільних людей. Їх підводять під статтю так званих "законів" - державна зрада або тероризм – і пропонують на обмін. Хочемо, щоб ця практика припинилася. Тому йде запекла боротьба щодо конкретних людей із конкретними прізвищами.

- Я так розумію, таких людей в наших списках немає?

- Так, звичайно.

- Ви говорили про обмін до новорічних свят. Наскільки реально це, якщо у відсотках говорити?

- Якщо казати у відсотках, то я думаю 15-20%. Це все російська тактика. Вони можуть тягнути до останнього часу і лише за одну добу все вирішити. Це дуже схоже на їхній стиль. Але є приємна новина, яка полягає в тому, що на російську сторону збільшено тиск ОБСЄ, Франції і Німеччини. Минулого тижня були відповідні заяви МЗС Франції та Німеччини. Телефонували, як я розумію, і Меркель, і пан Макрон до Володимира Володимировича. Загалом настрій такий, ми бачимо це під час засідань.

Зокрема, напередодні було засідання гуманітарної підгрупи, де ми намагалися поставити питання про полонених також. Вони усунулися від обговорення цього питання. Залишилися технічні деталі КПВВ "Щастя" і "Золоте". Але, тим не менш, ми знаємо, що відбувається, і надія все ж таки залишається.

Надія є попри їх заяви в пресі, що обміну не буде, поки ми не виконаємо їхні політичні умови тощо. Це звичайний російський шантаж. Гра, в яку вони давно грають – злий слідчий, добрий слідчий. Ми її добре знаємо, відповідно, вже спокійно працюємо над поверненням наших людей.

- Наступна зустріч з політичних та безпекових питань запланована на 24-25 листопада. Є якийсь план, що там мають обговорити?

- Так план спільних кроків буде обговорюватися на політичній групі. На гуманітарній – питання роботи КПВВ, повернення полонених і пошук осіб, які зникли безвісти. Намічене також питання виплати пенсій, соціальних нарахувань. Також мова про безпековий механізм, який буде дозволяти припиняти обстріли, якщо буде порушуватися режим припинення вогню. Тобто та сама повістка.

Ну і, звісно, ми будемо наполягати на трьох речах: відкриття КПВВ, зустріч в Нормандському форматі на найвищому рівні, яка мала б підбити підсумок зустрічі у Парижі, і обмін полоненими до 24 грудня.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів