RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніякого "українського кандидата" на вакцину проти COVID-19 не існує - МОЗ

При цьому міністр Максим Степанов заявив, що відбулася доклінічна фаза випробувань препарату

При цьому міністр Максим Степанов заявив, що відбулася доклінічна фаза випробувань препарату Фото: Getty images

МОЗ нічого не знає про проведення будь-яких випробувань "українського кандидата" на вакцину проти COVID-19. Це випливає з офіційної відповіді міністерства на відповідний запит редакції "Апострофа". Зауважимо, що про розробку української вакцини проти коронавіруса раніше голосно заявляли міністр охорони здоров'я Максим Степанов і, нібито, розробник цього препарату, іноземний громадянин Михайло Фаворов. Інформацію про це розповсюдив і Офіс президента. Але якщо в МОЗ нічого не знають про випробування української вакцини, то хто тоді робить цей препарат і для кого призначені 150 млн грн бюджетних коштів, які планується виділити на цю розробку?

Насправді редакція адресувала запит відразу в три інстанції - Офіс президента України, СБУ та Міністерство охорони здоров'я. Редакцію цікавили, насамперед, заяви про "про українського кандидата" на вакцину в контексті безпеки країни, адже, судячи із заяви офіційних осіб, до його розробки був підключений іноземний громадянин. А з відкритих джерел і власних джерел редакції стало відомо про його певні зв'язки з країною-агресором.

Але окрім цього "Апостроф" поцікавився, а чи є які-небудь офіційні дані про проведення випробувань "українського кандидата"? Адже міністр Степанов свого часу на сайті МОЗ прямо заявив, що доклінічна фаза, нібито, відбулася. Особливо нас це питання цікавило в контексті ще однієї заяви Степанова - про те, що під "українського кандидата" на вакцину збираються виділити 150 млн грн.

І ось яку офіційну відповідь від МОЗ отримала редакція: "Наразі, за інформацією Державного підприємства "Державний експертний центр МОЗ України" (далі - Центр), що є уповноваженою Міністерством охорони здоров'я України спеціалізованою експертною організацією у сфері доклінічного вивчення, клінічних випробувань та державної реєстрації лікарських засобів (в тому числі медичних імунобіологічних препаратів) і відноситься до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України, інформація про проведення доклінічних та клінічних досліджень "українського кандидата на вакцину", до Центру не надходила".

Таким чином, виникає закономірне питання: а під що Максим Степанов збирається виділяти 150 мільйонів державних гривень, якщо ніяких офіційних даних у його ж відомства - про випробування вакцини немає?

І як тоді розуміти заяви Степанова про "українського кандидата на вакцину" - це звичайнісінькій популізм (подібний до абсолютно непідтвердженої заяви про необхідність "локдауну вихідного дня"), або спроба "прилаштувати" державні 150 млн?

Тим більше, що, як передбачається, підуть вони компаніям "Діапроф-Мед" (українській) та "ДіаПреп" (іноземній, власник Фаворов), тим самим, куди вже пішли 1,2 млрд грн на ІФА-тести , про неефективність яких постійно заявляють фахівці?

І як бути з тим, що у проведенні доклінічної фази досліджень "українського кандидата на вакцину", фактично, переконали президента, інакше звідки б взялася відповідна новина на його офіційному сайті?

Думається, відповідь на це питання в компетенції, швидше за все, відповідних органів, на адресу яких, нагадаємо, редакція також направляла запити. Що ж, почекаємо офіційної відповіді від Офісу президента та СБУ.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ