RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спочатку по підприємцях вдарили Крим і Донбас, а тепер ще й карантин - заступник директора ринку "7 кілометр"

Ірина Ткач розповіла про згубний вплив карантину вихідного дня на ринок "7 кілометр"

Ірина Ткач розповіла про згубний вплив карантину вихідного дня на ринок "7 кілометр" Ірина Ткач Фото: youtube.com

У неділю, 22 листопада, в Одесі на знаменитому ринку "Сьомий кілометр" підприємці влаштували бунт проти карантину вихідного дня в Україні. Про те, як працює ринок в умовах карантину, в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла заступник директора ТОВ "Промтоварний ринок 7 кілометр" ІРИНА ТКАЧ.

- У неділю власники бізнесу на ринку і продавці протестували і перекрили трасу. Скажіть, будь ласка, вас хтось почув?

- Ми сумніваємося, що наших підприємців почули. Уже о 5-й ранку сьогодні було розблоковано всі в'їзди і навіть було заведено кримінальну справу. Наскільки я знаю, 30 осіб зараз знаходяться у відділенні поліції. Решта, я так розумію, роз'їхалися.

Люди незадоволені, сьогодні зранку ринок працює, але всі ходять і обговорюють цю тему - невже всі стояли даремно. Нам дуже складно як адміністрації щось відповісти на цей рахунок, тому що ми тільки виконуємо, ми не можемо коментувати рішення влади. Але для наших підприємців дуже складно виконати карантин вихідного дня. Справа в тому, що раніше наш ринок був виключно оптовим і ми торгували з усією Україною. Тобто всі найбільші мережі нашої країни і невеликі магазини по всій країні закуповувалися у наших підприємців, які возили товар безпосередньо з різних країн і постачали його вже по всій Україні. Потім ми втратили Крим, втратили схід України. Це було великим ударом для підприємців.

Як тільки почався карантин взагалі у всьому світі і нашій країні зокрема, ми позбулися своїх покупців з Молдови та Білорусі. Фактично ринок з оптово-роздрібного став роздрібно-оптовим. Зрозуміло, будь-який роздріб може бути проданий тільки в суботу або неділю. У нас 15 тисяч тисяч підприємців, тобто 15 тисяч магазинів, а людей працює 60 тисяч тільки на ринку. Це як місто Ізмаїл. Відповідно, уявіть собі, що всі ці покупці діляться на оптовиків і на роздріб. Ось цей роздріб заробляє хоч якісь гроші в цей складний період карантину виключно в суботу та неділю. Тобто велика кількість підприємців позбулася хоч якогось доходу.

- Тобто субота та неділя - це ті дні, коли прості одесити могли б приїхати і скупитися, бо з понеділка по п'ятницю вони працюють. І цей заробіток ви втратили?

- Звісно. Справа в тому, що це не тільки покупці з Одеси, це люди з Херсона, Миколаєва та взагалі з усієї України. Я вчора всю ніч як адміністратор відповідала на гнівні листи людей, які писали, що спеціально приїхали, оселилися в готелі, а ми не працюємо. Тут проблема і наших підприємців, і відвідувачів. Тобто нам навіть нема чого відповісти всім тим, хто приїхав на два дні до Одеси для того, щоб тут скупитися.

- Відповісти їм насправді ви не можете, хіба що показати відео з міністром охорони здоров'я. Минулого тижня нардепи ухвалили постанову про те, щоб Кабмін завчасно попереджав підприємців і населення про те, що будуть вводитися певні обмеження. Чи стане вам легше, якщо за два тижні Кабмін попередить вас про те, що все знову закриється?

- Підприємцям легше не стане однозначно. Насправді, зручно хоча б знати про це заздалегідь - це необхідно. Але справа в тому, що в їх роботі це нічим не допоможе.

Що ми зробили на даний момент? Ми як адміністрація ринку зробили п'ятницю робочим днем. Вся Україна вже 30 років знає, що на ринку "7 кілометр" п'ятниця - це вихідний. З сьогоднішнього дня п'ятниця буде робочою, але це не врятує наших підприємців, якщо у них торгівля відбувається тільки в суботу і неділю. Так, вони виходять в інші дні, але це нічого не окупає, навіть оренду.

- У вас також були вибори мера в Одесі, переміг діючий міський голова. Взагалі вибори якось вплинули на ситуацію?

- Вибори ніяк не вплинули, тому що наш ринок знаходиться в Одеській області, а не в місті. Наша адреса - Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард. Ми знаходимося на кордоні Одеси та Овідіопольського району. Зараз це вже буде Одеський район, а Овідіопольський район буде скасований.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів