RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні вже зараз потрібен сильний локдаун, інакше буде параліч - лікар-імунолог

Багато хто просить допомогти з госпіталізацією

Багато хто просить допомогти з госпіталізацією Федір Лапій Фото: facebook.com

Карантин вихідного дня в Україні не допоможе уникнути колапсу в лікарнях. Уже зараз тяжкохворі шикуються в чергу на госпіталізацію і просять допомогти їм. А якщо буде 30 тисяч інфікованих коронавірусом на добу, про які говорив глава МОЗ Максим Степанов - виникне параліч медичної системи. Тому вже зараз необхідно вводити короткостроковий жорсткий локдаун. Але за його дотриманням повинні стежити ретельніше. Про етм в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів лікар-імунолог ФЕДІР ЛАПІЙ.

— Міністр охорони здоров’я Максим Степанов говорить про те, що 30 тисяч хворих за добу — це межа для нашої медичної системи. Як вважаєте ви? Можливо ця межа трохи нижча або вища?

До мене й до моїх колег постійно щодня і протягом дня звертаються друзі, знайомі, колеги з проханням допомогти з госпіталізацією. При тому це не ситуація, як із президентом — 37,2, і він був доставлений у пересічну лікарню "Феофанія" для пересічного українця. Я, звичайно, жартую. Просто мова йде про важкохворих, які дійсно потребують госпіталізації. І, судячи з усього, вже можна сказати, що система у колапсі, бо тим, хто потребує госпіталізації, дуже важко про неї домовитися.

— То можливо уже зараз потрібно вводити локдаун, а карантин вихідного дня неефективний?

— Я схиляюся більше до того, що зараз потрібно вводити короткотерміновий, але сильний локдаун для того, щоби не увійти в піке, з якого ми просто не вийдемо. 30 тисяч — це вже буде параліч, це колапс.

— Під час локдауну, якщо ми його дійсно введемо, що потрібно робити нашій медицині для того, щоби вона після нього продовжувала жити?

— Я тут не говорив би про медицину, бо локдаун цей використовується для того, щоби система могла підготуватися.

— Як саме підготуватися?

— Коли ми говорили про введення локдауну навесні, знаючи, що влітку буде зниження кількості випадків, і говорили про необхідність не просто збільшення кількості ліжок, а доступу до кисню. Бо не ліжка лікують, а підведений кисень та кисневі концентратори. З цим не дуже впоралася влада. Тобто є проблема: ми можемо збільшувати кількість ліжок, та якщо до них не підведений кисень, то ці ліжка — як потьомкінське село.

Зараз ми говоримо про те, щоб втримати хоча б існуючий рівень кількості хворих, щоби він не зростав і не дійшов до 30 тисяч. Але тут питання не до медиків. Тут питання до тих, хто повинен карати за недотримання карантинних заходів. Ми бачимо приклади Італії, Франції, Німеччини, Австрії, коли поліція займає основну позицію, влада не займається популізмом перед місцевими виборами, а жорстко реагує на порушення дотримання карантинних заходів. Штрафує бари, кафе, ресторани "Велюр" тощо, незалежно від приналежності.

— Пан Степанов говорить про те, що ефект карантину вихідного дня ми побачимо десь за два тижні. Варто нам взагалі сподіватися на такий розвиток подій?

— Жоден карантинний захід і карантин вихідного дня не буде ефективним, якщо не буде працювати система покарання. Ми не Сінгапур. Ми навіть не німці з австрійцями, які виконують рекомендацію уряду. Ми українці. І в даному випадку тут потрібно розуміти, що ми можемо прийняти найкращі карантинні заходи з погляду теорії їх ефективності, але при відсутності їх виконання й контролю за дотриманням, від них буде допомога — як мертвому припарка. Але такі жорсткі реакції будуть не на користь популярності чинної влади.

— Була інформація від МОЗ, що 80% людей переносять коронавірус у легкій формі. Чи відповідає це дійсності, за вашим досвідом роботи?

— Я не можу спиратися на свій досвід. Він у даному випадку не є презентативним. Але є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що близько 20% людей переносять хворобу легко або без симптомів. І тут рано ще робити висновки по Україні, бо є поняття чутливості системи епідемнагляду. Те, що ми з вами маємо близько 12–15 тисяч випадків на добу — це лабораторно підтверджені випадки. Але й лабораторна служба теж має певний поріг, певний пік, за межами якого вони неспроможні будуть робити лабораторні обстеження. Ми можемо до 30 тисяч навіть і не дійти через неспроможність лабораторної служби.

Ми прекрасно розуміємо, що далеко не всі випадки COVID-19 потрапляють у статистику І як робити якісь висновки про те, який відсоток українців хворіє легко чи важко? Ми можемо довго спекулювати й дискутувати про те, що 80 % хворіє легко, але лікарні вже забиті. І треба мати блат, щоби свого родича, друга, колегу госпіталізувати до лікарні, де є кисень.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів