RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Фіктивний" Косюк: куди поділися 700 мільйонів "курячих" гривень

Щодо компанії Косюка йде розслідування про відмивання понад 700 млн грн

Щодо компанії Косюка йде розслідування про відмивання понад 700 млн грн Юрій Косюк Фото: Latifundist.com

Однією з найбільш обговорюваних тем в українському інформпросторі останнім часом є багатомільярдна діра в бюджеті і тотальна відсутність коштів на казначейських рахунках. При цьому - нульові перспективи отримати гроші від зарубіжних партнерів найближчим часом. При цьому - тотальне недофінансування медицини в умовах епідемії коронавірусу. І все це на тлі незрозуміло чим мотивованого "локдауна вихідного дня", який, без сумнівів, завдасть серйозного удару по сегменту малого та середнього бізнесу в Україні.

Тим часом великих олігархів, таких, наприклад, як власник МХП Юрій Косюк, фінансова криза і епідемія мовби й не торкнулися - вони демонструють дивовижний запас міцності, освоюють нові ринки (на кшталт продажу шаурми) і навіть знаходять можливість витрачати гроші на розвагу своїх співробітників. Як же це у них виходить?

Минулого тижня в одній з лікарень Київської області помер від COVID-19 літній пацієнт, який поступився свій кисень синові. Випадки браку такої, здавалося б, елементарної речі, як кисень, не поодинокі - соцмережі рясніють оголошеннями з проханням знайти кисень або кисневий концентратор, оскільки в лікарнях їх елементарно немає. Тому що немає на них грошей.

А ось інша сторона нинішньої дійсності - протести невеликих підприємців і працівників торгових точок і підприємств, що вилітають в трубу через "локдаун вихідного дня" . І на цьому тлі популістські обіцянки влади виділити їм "з панського плеча" одноразові 8 тис грн, немов би це дійсно може допомогти більш, ніж на тиждень другий. При цьому абсолютно не зрозуміло, звідки при повністю порожній скарбниці уряд збирається взяти гроші на ці виплати. Надрукувати? Тоді - "здрастуй, інфляція", яка моментально з'їсть цю жалюгідну допомогу.

Зате хто продовжує відчувати себе дуже навіть непогано, так це наближені до влади олігархи. Такі, наприклад, широко популярний власник холдингу МХП Юрій Косюк. Він і раніше дивував українців - отримував мільярдні дотації у держави (навіть президент дивувався - а за що, власне?), а потім виявлялося, що у нього то яхту знайшли під Ніццою, то вертоліт, то - виплату шалених дивідендів акціонерам. Непогано відчуває він себе і зараз - відкриває нові магазини, заклади харчування, витрачає гроші з одного боку - на розваги, або як називають в МХП - "благополуччя" співробітників, для чого ввів на своїх підприємствах відповідну посаду, з іншого - мало не стеження за ними. Загалом, всіляко демонструє "міцність" свого бізнесу в умовах, коли багатьом іншим підприємцям доводиться їх бізнес закривати.

Але, справа в тому, що, якщо копнути глибше, виявляється, що, наприклад, у випадку з МХП вся ця "міцність" може будуватися на "митних" схемах, які (як вважає прокуратура) базуються на порушенні закону. У всякому разі, такий висновок можна зробити, вивчивши судові рішення, де згадується розслідування кримінального провадження, пов'язаного з компаніями Косюка. І де фігурують просто грандіозні суми, які, без сумніву, могли б частково перекрити дірку на кореспондентських рахунках в казначействі.

Наприклад, судячи з тексту рішення Печерського районного суду м.Києва, оприлюдненого ще рік назад (від 21.11.2019), відомо, що прокуратурою здійснюється процесуальний нагляд в розслідуванні кримінального провадження №12018100060003659 (розпочато в 2018 році). Із внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань далі цитуємо: "за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, відносно можливих фактів легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом ЗАТ "Миронівський хлібопродукт" (код ЄДРПОУ 25412361)" .

Вказана в судовому рішенні і точна інкримінована сума цих самих "доходів": "З матеріалів клопотання слід, що протягом 1 півріччя 2019 ЗАТ "Миронівський хлібопродукт", з метою продажу податкового кредиту і можливого переказу коштів в невраховану готівку, здійснило фінансові операції пов'язані з реалізацією м'ясної продукції і субпродуктів курятини 37 суб'єктам господарювання з ознаками фіктивності на суму 733 млн грн".

Фрагмент скріншота рішення Печерського райсуду м.Києва

А ви говорите - грошей у держави немає. Ось же вони, більше 700 млн грн, які в умовах епідемії могли б стати істотною підмогою дирявому українському бюджету. Якби, звичайно, наші правоохоронці активізувались, і змогли б оперативно довести факт нелегального походження цих грошей. І зуміли б витребувати їх на користь держави. На жаль, судячи з усього, розраховувати на швидке вирішення цього питання поки не варто. У всякому разі, в одному з останніх рішень суду по цій справі мова йде про те, що розслідування може затягтися до червня 2021 року.

Не цілком зрозумілі і перспективи розслідування по компаніям Косюка іншого органу - Антимонопольного комітету України. Нагадаємо, в минулому році і початку нинішнього АМКУ кілька разів згадував компанії Косюка в контексті зловживання монопольним становищем.

Остання така згадка прозвучала з боку глави АМКУ Ольги Піщанської у вересні нинішнього року.

"У 2019 ми завершили дослідження ринку, за результатами якого було відкрито дві справи за ознаками зловживання МХП монопольним становищем на ринку первинної реалізації м'яса курячого. І мова йде про цілу групу компаній. Перша справа стосувалася обмежувальної торгової політики "Миронівський хлібопродукт" щодо дистриб'юторів, партнерів і субдістрібьюторов. Друга справа - встановлення непомірно високих цін на курятину, що могло призвести до наслідування іншими учасниками ринку цінової поведінки домінуючого суб'єкта і, як наслідок - загального, необґрунтованого зростання цін на м'ясо куряче для споживачів. На сьогоднішній день ці дві справи об'єднані і вони активно розслідуються. Ми збираємо і аналізуємо докази. на підставі відповідей на спрямовані нами вимоги будемо готувати подання про попередні висновки і виносити рішення", - зазначила глава відомства в вересневому інтерв'ю.

Сумно, але, як і в випадку з розслідуванням прокуратури, тут дуже складно щось зрозуміти про терміни винесення рішення. Хоча багатомільйонний штраф монополісту (а це звичайна річ в подібного роду справах) також, безсумнівно, зараз міг би стати в нагоді бюджету.

У цілому можна констатувати, що хоча увага у державних органів до діяльності компаній Косюка і є, вона якась дуже вже млява. Ось, наприклад, більше року тому президент заявляв про те, що підприємства олігарха явно не потребують державних дотацій. І добре б перевірити, чому їх виділили.

"У 2017-2018 роках одному з найбільших агрохолдингів України "Миронівський хлібопродукт" з держбюджету було виділено майже 2,5 млрд грн дотацій, так це називається. Насправді, він не потребує державної підтримки, тому що у нього є надприбутки і він щорічно виплачує величезні дивіденди своїм акціонерам... Я хотів би звернутися до наших правоохоронних органів, до антикорупційних органів - а давайте перевіримо, якщо у нас є така інформація, суму цієї бюджетної допомоги і суму дивідендів, і порівняємо - може, і однакові суми отримаємо. Дуже цікава статистика", - цитує Зеленського видання "Економічна правда".

Писало про це і наше видання, детально досліджуючи, коли і скільки грошей держава виділяла Косюку.

Ось, наприклад, один з епізодів по 2017 році: "У 2017 році з держбюджету України було виділено 1,91 млрд грн на дотації аграрним підприємствам. При цьому птахівникам пішла половина зазначеної суми. А серед птахівників найбільша частка (42%) дісталася "Миронівському хлібопродукту" - 809 млн грн, які були розподілені серед компаній, що входять до агрохолдингу ПрАТ "Миронівська птахофабрика", СТОВ "Старинська птахофабрика", ПрАТ "Оріль-Лідер" і ДП "Перемога нова".

Зверталися до цієї теми й інші ЗМІ, акцентуючи, що порушення при виділенні коштів холдингу Косюка зафіксовані Рахунковою палатою.

"У 2018 року майже 40% обсягу державної підтримки агропромислового комплексу, що було виділено за двома бюджетними програмами, отримали чотири пов'язані між собою підприємства всупереч нормам закону "Про державну підтримку сільського господарства", - цитує повідомлення Рахункової палати БізнесЦензор.

Однак потім ця тема з порядку денного наших органів влади немов би випарувалася.

Виникає абсурдна ситуація: влада знає про величезну нестачу бюджетних коштів, знає, що на закордонну допомогу розраховувати нема чого, і знає, що прямо у неї під носом діють люди, які (на думку правоохоронців) можуть бути замішані в обмані держави на сотні мільйонів гривень. І при цьому практично не робить реальних кроків, щоб таких "підприємців" зобов'язати ці гроші повернути. Чи можна в такому разі говорити про професіоналізм у глави наших владних структур, питання, мабуть, риторичне.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу