RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фонить чи не фонить: чому заклацали лічильники в Чорнобильській зоні

Що ж екоактивісти зафіксували в Чорнобилі

Що ж екоактивісти зафіксували в Чорнобилі Фото: Getty images

У Чорнобильській зоні відчуження та біля неї активісти зафіксували великі скачки радіаційного забруднення. За даними спостережень, радіаційний фон стрибав в сотні, а то і в тисячі разів майже на всіх вимірювальних постах в зоні відчуження. Повідомлення викликало серйозні хвилювання серед українців. Але все виявилося куди банальніше, і виною тому - відсутність комунікації з боку Держагентства з управління зоною відчуження. Що сталося - читайте в поясненні "Апострофа".

Що виявили активісти

Громадська організація Save Dnipro на своїй сторінці в Facebook опублікувала показники рівня радіації, які вимірювалися протягом 17-25 листопада. За словами екоактивістів, цифри були просто фантастичними.

Так, 17 і 18 листопада на станції моніторингу у нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 різко підскочили показники радіаційного забруднення. Зокрема, 17 листопада о 18:08 рівень радіоактивного забруднення склав 124 000 нЗв/год. Нормою для цієї забрудненої місцевості є 210 нЗв/год, тобто рівень був перевищений майже в 600 разів.

18 листопада в 11:45 на сусідній станції "Відвідний канал" був зафіксований показник 62 400 нЗв/год, тобто майже в 300 разів вище звичайного значення.

Активісти звертають увагу на те, що як раз 18 листопада до нового сховища СВЯП-2 вперше було перевантажено відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з Чорнобильської АЕС для тривалого зберігання (до 100 років).

Суспільство також наводить дані про те, що радіаційний фон стрибав в сотні, а то і в тисячі разів майже на всіх вимірювальних постах в зоні відчуження. Зокрема, пост моніторингу в колишньому селі Стечанка 17 листопада о 10:55 зафіксував показник в: 117 000 нЗв/год.

Перевищення рівня радіаційного забруднення було зафіксовано також поза зоною відчуження. Наприклад, в селі Горностайпіль Вишгородського району, де проживає понад тисячу осіб, 17 листопада о 11:00 радіаційне забруднення досягло надзвичайних 87 620 нЗв/год, при стандартних для місцевості 70-100 нЗв/год.

19 листопада фіксувалися перевищення до 3 500 нЗв/год на станціях моніторингу Залісся, Запілля і Черевач, які розташовані недалеко від Чорнобиля. А в середу, 25 листопада, радіаційне забруднення фіксувалося на інших станціях моніторингу.

Активісти звернули увагу, що станції моніторингу знаходяться біля доріг, а перевищення фіксувалися по черзі (з різницею приблизно годину). На їхню думку, це може свідчити про те, що щось транспортувалося в зону і підвищувало радіаційний фон в цих місцях.

Однак посилаючись на думки фахівців в сфері радіаційної безпеки, організація висловила припущення, що з Чорнобильської зони могли щось вивозити, а не навпаки, ввозити туди. Наприклад, радіаційно небезпечний метал або дерево.

"Згідно з даними державних постів моніторингу в зоні відчуження, прямо зараз відбуваються процеси, які, швидше за все, вкрай негативно впливають на навколишнє середовище і людей, що знаходяться в зоні впливу", - написали активісти.

Звичайно, це викликало хвилю обурення, особливо серед людей, що живуть поблизу. Але все виявилося не настільки катастрофічним, а навіть цілком передбачуваною ситуацією, принаймні, так інформацію надало Держагентство з управління зоною відчуження.

Пояснення Держагентства

Як тільки інформація була опублікована активістами і рознеслася по українським ЗМІ, в установі пообіцяли перевірити датчики, які зафіксували перевищення контрольних рівнів радіації. Через кілька годин Держагентство повідомило, що радіаційний фон в зоні відчуження в межах норми.

Там також пояснили, що радіаційний фон в зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану, в яку входять датчики вимірювання. Датчики розмістили на території всієї зони, проммайданчика ЧАЕС і в Славутичі.

З 17 листопада фахівці провели метрологічну перевірку датчиків вимірювання в ближній зоні: ВОС-3, ВРП-750, Копачі, Нафтобаза, Пожежне депо, Озеро для охолодження, СВЯП-2 і Чорнобиль-2. Згідно з методикою метрологічної повірки, зазначені датчики опромінювалися стандартним джерелом високої потужності. Проведення цих робіт призвело до підвищення ПЕД на 1,5-2 години.

У прес-службі також додали, що з 19 листопада датчики працюють в звичайному режимі.

Пізніше Держагентство повідомило, що рівень радіації в Чорнобильській зоні знаходиться в межах допустимих рівнів.

Повідомлення відомства заспокоїло українців, хоча багато хто висловив свою обурення тим, що про такі роботи можна було повідомляти заздалегідь, і не викликати паніку у населення.

"Молодці, оперативно відреагували! Але ж можна було якось раніше попередити про заплановану метрологічну повірку або відключити від системи на час робіт, щоб не наганяти паніку?", - пише Віктор Глухий під постом Держагентства в Facebook.

"А чому раніше не перевіряли? Чи за двадцять з гаком років це була перша перевірка? Чи раніше такі стрибки ніхто не помічав?", "А чому ви даєте пояснення, тільки тоді, коли пішла хвиля в інтернеті, а не заздалегідь?", "Звичайно, молодці, що оперативно відреагували. Але краще б заздалегідь попередили", - пишуть інші користувачі мережі.

Втім, у деяких з'явилися сумніви в достовірності викладеної інформації з боку Держагентства. У повідомленні активістів сказано, що перевищенні рівня радіації фіксувалося 19 листопада, а потім і 25 листопада. А агентство вказує, що з 19 листопада датчики працюють в звичайному режимі.

"Але скачки були і після 19-го числа, аж до сьогоднішнього дня. У журналістів є скріншоти. Прокоментуйте будь ласка - чому? Якщо з Ваших слів перевірка датчиків вже закінчена", - задалася питанням Марія Лелека.

Питання Марії залишився без відповіді з боку відомства. І що ж насправді сталося в Чорнобилі, поки залишається до кінця невідомим.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК