RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Tоп-чиновників українського ОПК підозрюють у розкраданні держкоштів

Що покаже розслідування проти керівників оборонних підприємств

Що покаже розслідування проти керівників оборонних підприємств Апостроф / Колаж

НАБУ домовилося про співпрацю з новим керівництвом "Укроборонпрому", де встановлено збитків на суму понад 88,5 млн грн. У розкраданні близько 50 млн з цієї суми підозрюють екс-керівника "Спецтехноекспорту" Павла Барбула, який через спільний бізнес, зазначають ЗМІ, може бути пов'язаний із щойно звільненим головою Державного космічного агентства України Володимиром Усовим та колишнім колегою з "Укроборонпрому" Денисом Гураком. За дивним збігом обставин ці особи, судячи з усього, далекі від необхідної експертизи, очолюють стратегічні установи оборонного сектору України. Детальне вивчення їх діяльності по відповідних посадах цілком може привести слідство до виявлення причин появи проблем українського ОПК. Чи дасть об’єктивні результати розслідування силовиків? Детальніше - у нашому матеріалі.

16 листопада 2020 року Уряд звільнив Володимира Усова з посади голови Державного космічного агентства України, яку він займав з кінця 2019-го. І як би там наразі Усов не виправдовувався, це зовсім не дивно, якщо враховувати результати його перебування на цій посаді.

Результати діяльності Усова у ДКАУ

За 9 місяців 2020-го очолювана ним галузь випустила майже удвічі менше продукції, ніж у минулому році. Збільшилася кредиторська та дебіторська заборгованості. Крім того, порівняно з показником на 01.01.2020 року заборгованість до бюджету (недоїмка) збільшилась в чотири рази. Усову також не вдалося ліквідувати заборгованість по заробітній платі.

Підприємства та установи космічної галузі України з січня по вересень 2020 року збільшили чистий збиток до 1,038 млрд гривень. Це в 23 рази більше, ніж за підсумками дев'яти місяців минулого року.

Те, що Усов на посаді голови Держкосмосу людина випадкова та навіть небезпечна для галузі, багатьом авторитетним експертам було очевидно від самого початку. З інтерв’ю та офіційних заяв Усова сміялася вся країна. Він і сам зізнавався, що "нічого толком не вміє".

Бізнеси Усова

До того ж, ще до призначення Усова у Держкосмос стало відомо, що його бізнес може бути причетний до розкраданнч державних коштів: одна з його компаній - "Гутенбергз" - є фігурантом кримінальної справи ДБР про закупівлю безкоштовних підручників на понад 24 млн грн.

Ще трохи пізніше виявилося, що інший сумнівний стартап Усова - компанія з 3D-друку Kwambio - у грудні 2017-го отримала $500 тис. інвестицій від венчурного фонду Impulse VC, головним інвестором якого є російський мільярдер Роман Абрамович. При цьому, як писали ЗМІ, IMPULSE VC також пов'язують з Роскосмосом. Зазвичай фонд інвестує в проекти, які, як відзначають журналісти, дають РФ можливість "обійти американців".

Журналісти LB про стартап Kwambio, представляючи голову ДКАУ, писали так: "Послугами його компанії користуються Coca-Cola, General Electric, Cristian Dior і окремо - NASA". Але ... на офіційному сайті NASA інформація про таке партнерство відсутня. Схожа ситуація і з General Electric. Також, за нашою інформацію, перелічені міжнародні компанії не фігурують ані у податкових звітах, ані в фінансових деклараціях "Квамбіо". Цю обставину можна розцінювати як елемент шахрайства компаній Усова з метою створити собі позитивний імідж як солідної комерційної та інноваційній структурі.

До того ж, в інтерв’ю Роману Скрипіну 17.06.20 Усов зізнався, що компанія "Квамбіо" ніколи не співпрацювала ані з Ілоном Маском, ані з NASA. "Більше всього про Ілона Маска писали, але з Ілоном Маском ми там взагалі формально договорів не мали і не працювали. Це так новини написали, що "Квамбіо" з Ілоном Маском працював. Ми не працюємо з Tesla. NASA офіційно у Kwambio теж нічого не замовляло", - розповів Усов.

Партнери з "Укроборонпрому"

Крім того, у грудні 2018-го компанія Усова "Квамбіо" заснувала біотехнологічну компанію "Адам Корп", серед співзасновників якої у різний час значилися й інші колишні чиновники. Один із них - колишній заступник генерального директора із зовнішньоекономічної діяльності "Укроборонпрому" Денис Гурак. Пропрацювавши в "Укроборонпрому" 4 роки (2014-2018), у своїй декларації після звільнення Гурак вказав володіння 16,66% частки в "Адам Корп" (83 333,34 грн).

У державній компанії "Укроборонпром" Денис Гурак займався, зокрема, питаннями реформування галузі. Наприклад, працював над тендером на міжнародний аудит держконцерну "Укроборонпром" загальною вартістю 130 млн грн. Коли тендер скасували, він допомагав складати кваліфікаційні вимоги до учасників, щоб в 2018-м провести новий конкурс. За найдорожчий подряд зі стратегічного консультування боролися кілька іноземних компаній. Одна з них - некомерційна організація The Potomac Foundation - в своїй тендерній пропозиції оцінила послуги в $1 млн 985 тис. Однак тоді тендер так і "завис". Гурак же продовжував наполягати на необхідності проведення аудиту, але вже як старший науковий співробітник The Potomac Foundation. Втім, в квітні 2019-го президента Potomac Foundation Філіпа Карбер в числі інших міжнародних експертів запросили до складу наглядової ради "Укроборонпрому".

Ще один учасник "Адам Корп", колишній керівник "Спецтехноекспорту" (2015-18рр.) Павло Барбул, який прийшов до "Укроборонпрому" водночас із Гураком у 2014-му. Нагадаємо, "Спецтехноекспорт" спеціалізується на імпорті та експорті закордонним партнерам України розроблених вітчизняними фахівцями зброї, техніки та сучасних оборонних технологій.

До речі, Барбул, як і Усов, є уродженцем Одеси. І, так само, як Усов, Барбула підозрюють у розкраданні бюджетних коштів - у розмірі понад 50 млн грн. Тож не дивно, що сам Барбул не афішує свою причетність до "Адам Корп", який спонсується Гураком і компанією "Квамбіо", яка, в свою чергу, спонсується з РФ.Так, під постом у Facebook, де Денис Гурак з Володимиром Усовим радіють спільним успіхам, Барбул скромно пише "Goog job". До речі, Гурак і Барбул водночас не лише прийшли в "Оборонпром" - звільнили їх також майже синхронно, з різницею в один місяць. Тож залишається запитанням - хто та навіщо привів Барбула, Гурака та Усова на керівні посади в галузь ОПК?

Що відомо про Барбула?

Як писали ЗМІ, за даними слідства, керівництво "Спецтехноекспорту" у 2009 році уклало договір з іноземною компанією по супроводу одного з зовнішньоекономічних контрактів. Згідно з контрактом, "Спецтехноекспорт" повинен був поставити Міністерству оборони Індії продукцію "Заводу 410 ЦА". До супроводу контракту була залучена компанія-посередник з Об'єднаних Арабських Еміратів. Вона повинна була від імені та в інтересах "Спецтехноекспорту" укласти та виконати контракт. Однак компанія-посередник, отримавши в 2015 році (вже від Барбула) $2 млн 225 тис., ніяких послуг для держпідприємства не надала.

У березні 2019-го Павла Барбула взяли під варту та призначили заставу у розмірі 2 млн грн. Але через кілька днів застава була внесена, і його, як і інших підозрюваних, випустили з Лук’янівського СІЗО.

Невідомо, чи причетні до цього Гурак і Барбул, але Держкосмосу на чолі з Усовим були передані два підприємства "Укроборонпрому" - Державне науково-дослідне підприємство "Конекс" і Тернопільське державне науково-технічне підприємство "Промінь".

Втім, у листопаді 2020-го НАБУ та державний концерн "Укроборонпром" домовилися про співпрацю у сфері запобігання і протидії корупції та обмін інформацією. Наразі відомо, що у межах розслідування корупції в ОПК детективи НАБУ скерували до суду понад 10 обвинувальних актів стосовно 30 обвинувачених, серед яких зокрема й посадовці Міністерства оборони України, підприємства "СпецТехноЕкспорт", ДП "Львівський бронетанковий завод", заводу "Авіакон". Загальна сума встановлених збитків у цих справах — понад 88,5 млн грн.

Отже, чекаємо на нові подробиці від слідства.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів