RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Можливо, цей вірус ще й переможе - вчений з США про боротьбу з COVID-19

Війну з коронавірусом ще не завершено

Війну з коронавірусом ще не завершено Роберт Куллахан Фото: amazon.com

Пандемія COVID-19 стала наслідком недбальства у поводженні з цим вірусом, яке було допущене в Китаї. Крім того, людство втратило можливість більш ефективно використовувати вже відомі препарати, які могли б допомогти на початковій стадії захворювання. Про це "Апострофу" розповів РОБЕРТ КУЛЛАХАН (Robert J. Coullahan), американський військовий ветеран, який 9 років був учасником розробок та тестувань американського озброєння на полігоні у Редстоунському арсеналі, штат Алабама. Куллахан - автор книги про пандемію COVID-19 "Три секунди до опівночі", яку він написав разом із відомим американським експертом з питань біологічної зброї Стівеном Хатфіллом та одним із керівників Медичного центру Університету Вандербілта Джоном Волшем-молодшим. Деякі його поради, стосовно реальної ефективності примусових заходів у боротьбі із розповсюдженням COVID-19 актуальні і для України.

- Селін Гунде, яку називають майбутньою радницею Джо Байдена щодо COVID-19, заявила в інтерв'ю журналу Science, що Байден виступає за обов'язковий масковий режим, але людей стимулюватимуть носити маски лише "пряниками" і ніколи "кнутами". Як ви ставитеся до такої ідеї?

- Я прихильник добре обґрунтованої з наукової точки зору політики, і вважаю важливими рекомендації щодо використання масок, як й інших гігієнічних засобів. Але це не означає, що має бути безапеляційна вимога носити маски. Це має бути "наполеглива рекомендація". А драконівський примус руйнує довіру населення і воно не так уже охоче виконують необхідні рекомендації в подальшому. Наказовий тон зараз завдає шкоди і розділяє людей, особливо в країнах, де індивідуальні свободи є найвищою цінністю. Громадяни значно краще розуміють особисті ризики ніж ЗМІ або чиновники. Довіра до медіа зараз взагалі дуже мала, вони сприймаються як якісь мультики в кращому випадку.

- Реклама багатьох препаратів і вакцин з недоведеною ефективністю проти COVID-19 скидається більше на маркетинговий хайп, при чому до нього долучаються навіть чиновники. Ви могли б прокоментувати це?

- Я не сказав би, що реклама усіх лікувальних засобів чи вакцин є маркетинговим хайпом. Є засоби, які допомагають на ранніх стадіях хвороби, є ті, що діють у важких випадках. Ми, наприклад, втратили можливість використовувати перевірені препарати такі як гідроксихлорохін на ранніх стадіях COVID-19. Не знаю, чи це сталося через групи з особливим інтересом, які інвестували в нові антивірусні препарати, чи просто політичні критикани не давали ходу справі, але таку помилку пробачити не можна. Визначати, чи є кращим в клінічному плані ремдесивір – не моя сфера компетенції, я менеджер з надзвичайних ситуацій. Скажу лише, що арсенал антивірусних препаратів і вакцин росте і розширюється і це допоможе в довгостроковій перспективі.

- З вакциною чи без неї, нам доведеться навчитися жити в нинішній ситуації. Що варто змінити у нашому світі?

- Варто готуватися до більшої кількості спалахів коронавірусу з практичної точки зору. Ми маємо бути впевнені, що швидкий процес вивчення та розробки у Operation Warp Speed (приватно-державна фірма, яка, серед іншого, займається розробкою вакцини від COVID-19 у США, - "Апостроф") і в лабораторіях в Європі є частиною одного ланцюга: підготовка - зберігання на складах - доставка до кожної країни. Не можна впадати в інституційну й урядову амнезію кожні 3-4 роки і зрештою стати самовпевненими, як це уже сталося зараз. Цій війні ще далеко до завершення. Можливо, вірус ще й переможе.

- Свою книжку "За три секунди до опівночі" ви написали разом з експертом із біологічної зброї Стівеном Хатфіллом. Певно, ви обговорювали це питання, і я його вам поставлю – чи вважаєте ви, що COVID-19 був розроблений штучно?

- Містер Хатфілл зараз працює в програмі, яка має першочергове значення і обмежений доступ, і не дає коментарів журналістам чи незалежним дослідникам. Але, думаю, аби він міг з вами поговорити, він би не обговорював здогади про походження COVID-19. Він би вам сказав, що зараз просто замало даних для чіткої відповіді.

Створена спеціально чи виникла випадково – хто знає напевно – ця пандемія є важливою демонстрацію недбальства у поводженні, інформуванні і дотриманні заходів безпеки щодо цього вірусу із високою здатністю до поширення.

Світ має винести своє власне судження, а моя особиста думка, - Китай проявив величезне недбальство. Таким чином він завдав шкоди прогресу всього людства, завдавши економічних збитків, які відкинули нас і вас на кілька десятиліть назад, а також створив для всього світу ситуацію невизначеності, від якої ми всі потерпаємо. Відповідальності і чесності – цього було найменше в даній ситуації. І проблема досі не розв'язана. Нам доведеться винести ще багато уроків колосального значення.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств