RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий локдаун буде розумніший і з системами захисту - нардеп "Слуги народу"

Юрій Камельчук про інтелектуальний карантин

Юрій Камельчук про інтелектуальний карантин Юрій Камельчук Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Днями лідер фракції "Слуга народу" Давід Арахамія заявив, що в Україні планується введення інтелектуального карантину. Що ж це може означати на практиці і які обмеження будуть запроваджені? На ці питання в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV відповів народний депутат від фракції "Слуга народу" ЮРІЙ КАМЕЛЬЧУК.

- Чому цей майбутній локдаун охрестили інтелектуальним? Що означає ця назва?

- Насправді, можна трохи пожартувати з цього питання. Я згоден, що всі ці назви трохи плутають людей, і не зрозуміло, про що йдеться. Ці назви не характеризують якісь види алгоритмів чи про що йде мова.

Але, якщо по-серйозному, то цей локдаун буде більш розумніший і торкнеться тільки тих місць, де існують найсерйозніші проблеми. І буде створюватися система захисту. Власне кажучи, убезпечення людей від поширення зараження за допомогою якихось спеціальних алгоритмів стосовно того, де люди будуть проходити. Можливо, вони будуть проходити якусь додаткову дезінфекцію, чи їх будуть перевіряти додатково. Хтось буде це контролювати.

Я сподіваюся, що це нарешті буде, тому що це те, чого я в достатній кількості не побачив за весь період карантину в Україні, хоча й говорилося дуже багато.

В медичній системі зрушення все ж таки були: кількість ліжок збільшилася, маски можна купити де завгодно. А от з тим, щоб люди брали на себе відповідальність, чи їх хтось контролював і відповідно якось реагував - цього я не побачив.

- Під час цього карантину буде працювати громадський транспорт?

- Немає поки що рішення. Але мені здається, що будуть якісь додаткові обмеження, бо інакше це не має змісту. Так було б логічно, тому що навіщо закривати, якщо люди будуть пересуватися із такою ж інтенсивністю.

- Є вже точні терміни, коли локдаун розпочнеться і коли закінчиться? Це цікавить насамперед підприємців.

- Насправді я не маю додаткової інформації. Все поки що на рівні обговорень чи навіть чуток з того, що є зливи інформації з попередніх рішень та напрацювань на якихось нарадах. Але, напевно, іде мова до 15 січня – це найскладніший період. А з якого числа почнеться – хтось каже 20 грудня, хтось каже 21, хтось каже 25 грудня. Взагалі я противник того, щоб це робити, але я мушу озвучувати ту інформацію, яку я чую, і ті обговорення, які відбуваються.

- Які ще деталі ви знаєте? Що можете людям розказати, що могло б бути їм цікаво.

- Наскільки я знаю, ніхто не збирається закривати повітряні шляхи і люди зможуть вилітати за кордон. Тобто новорічний відпочинок може вдатися тим, хто це планує.

Всередині в Україні може бути приблизно те саме закриття, яке було із самого початку. Можливо навіть, що правоохоронні органи матимуть не більше повноважень, а більше роботи з тим, що їх можуть відправляти для перевірки тих чи інших підприємств – працюють вони чи ні.

Я знаю, що, незважаючи на карантин вихідного дня, ресторани і в столиці, і в інших містах працювали, не побоюючись якихось штрафних санкцій. Та й люди там ходили відпочивати. Значить, цей момент суспільного договору не спрацьовує.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто