RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна може піти на жорсткий карантин з 24 грудня: скільки буде тривати і що закриють

Жорсткі обмеження можуть ввести на три тижні.

Жорсткі обмеження можуть ввести на три тижні. Фото: slovoidilo.ua

В Україні продовжує зростати захворюваність на коронавірус, встановлюючи нові антирекорди. Незважаючи на те, що в Міністерстві охорони здоров'я запевняють про достатнє тестування на COVID-19 і наявність місць у лікарнях, лікарі кажуть, що ситуація на місцях набагато гірша. Більше того, в самому відомстві визнають, що при зростанні захворюваності до рівня 20-30 тис. нових хворих на добу медичній системі загрожує колапс. "Апостроф" розбирався, коли можуть ввести жорсткий карантин і які обмеження будуть діяти.

Джерела "Апострофа" в Кабінеті міністрів повідомляли, що жорсткий карантин готуються ввести на всій території України в кінці наступного місяця. У неділю, 29 листопада, народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Дубинський навіть назвав ймовірні терміни локдауну.

"Кабмін планує ввести повний локдаун з 24 грудня по 15 січня", - написав він, уточнивши в коментарях, що такі дати вказано в документі, який розгляне уряд, на цей час передбачається зупинка транспорту.

Напередодні глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що уряд розглядає варіант "інтелектуального локдауну" в Україні, який дозволить не вводити ті ж жорсткі обмеження, що і навесні, по всій країні.

За його словами, ймовірність жорстких обмежень 90%, але вони можуть бути скориговані в регіонах у залежності від епідеміологічної ситуації. Також нардеп підкреслив, що в період свят наприкінці грудня - початку січня буде доцільно зупинити громадський транспорт.

Яка ситуація з коронавірусом в Україні зараз

Станом на неділю, 29 листопада, в Україні зафіксовано 722 679 випадків коронавірусу за весь час пандемії, видужало - 339 378 осіб, летальних випадків - 12 213, проведено ПЛР-тестів - 4 502 482.

Завантаженість лікарень за останні 5 днів становить 47,5% ліжок, у Києві - 53,8%. Високий рівень завантаженості ліжок спостерігається в Миколаївській - 65,6%, Кіровоградській - 65,1%, Полтавській - 64% і Запорізькій - 60,3% областях.

Найвищі показники захворюваності на COVID-19 за 14 днів зафіксували в Сумській (971,4 на 100 тис. населення), Черкаській (803,2), Київській (701,7), Запорізькій (694,5) та Чернігівській (678,8) областях. У Києві показник становить 620,5, а середній по Україні - 490,5 на 100 тис. населення.

Що таке локдаун

Локдаун - жорстка форма карантину, яка обмежує вільне пересування людей як у державі, так і за її межі. У таких умовах функціонувати можуть лише ті організації, які надають необхідні основні послуги і товари (лікарні, аптеки, продуктові магазини і т. ін.).

Локдаун вже вводився навесні 2020 року, коли не працював громадський транспорт, були лімітовані можливості пересування людей між містами, не працювали школи, установи, а чимале число українців ізолювалися вдома.

Що передбачає повний локдаун

- обмеження вільного пересування і соціальних контактів громадян;

- закриття практично всіх підприємств, установ і організацій, в тому числі освітніх, розважальних, спортивних, закладів громадського харчування (можуть працювати тільки на доставку або продавати їжу на винос) і т. ін.;

- переведення співробітників підприємств, організацій і установ максимально на роботу в онлайн-режимі;

- закриття кордонів, припинення міжнародного і міжміського сполучення, а також роботи громадського транспорту в межах населених пунктів.

Якщо жорсткий карантин введуть раніше

Якщо влада в грудні введе жорсткий карантин, який може затягнутися і на час новорічних свят, навчальні заклади будуть працювати в звичайному режимі. Школи та садочки під час локдауну закривати не будуть, заявив член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, народний депутат від "Слуги народу" Роман Грищук виданню "Телеграф".

За його словами, школи і дошкільні навчальні заклади працюватимуть навіть під час жорсткого карантину. Грищук підкреслив, що Міністерство освіти і науки рекомендує школам і садкам йти на карантин, якщо в групі або класі є випадки зараження COVID-19. На питання, як локдаун вплине на навчання студентів, народний депутат нагадав, що виші України ще раніше перейшли на дистанційний режим роботи.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні