RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Локдаун в Україні: що відомо про дати, обмеження та наслідки

Введення жорсткого карантину неминуче - питання лише в датах та тривалості

Введення жорсткого карантину неминуче - питання лише в датах та тривалості Порожні вулиці Києва під час весняного локдауна Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Україна стоїть на порозі запровадження нового локдауну. Верховна Рада, Кабінет Міністрів і Офіс президента називають різні дати, але майже все зводиться до того, що українці проведуть новорічні свята в умовах жорстких обмежень. Все, що відомо про наближення карантину на даний момент - читайте в матеріалі "Апострофа".

Коли введуть локдаун

Варіантів, насправді, кілька. І хоча після наради Володимира Зеленського з представниками ОП, Кабміну і РНБО в понеділок, 30 листопада, прес-секретар президента Юлія Мендель заявила, що точна дата введення локдауну в Україні ще не визначена, в ЗМІ вже озвучили можливі варіанти.

- з 23 грудня по 15 січня. За даними сайту "Сегодня", саме такий варіант розглядався на зустрічі ОП, Кабміну і РНБО. Насправді, такий варіант звучав і раніше, і пояснювався тим, що це допоможе обмежити масові гуляння на період новорічних та різдвяних свят. Таку ж інформацію кілька днів тому озвучував і народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський.

- з 20 грудня по 10 січня. Введення більш раннього карантину розглядалося на випадок, якщо буде великий ріст інфікованих COVID-19 - 20 тис на добу і більше.

- з 7 по 20 грудня. Прихильником якнайшвидшого введення карантину є глава МВС Арсен Аваков: "Моя точка зору стоїть за радикальний локдаун, негайно, протягом не менше трьох тижнів. І дай Бог, щоб ми виходили до Нового року з локдауну в гарному настрої і з хорошими цифрами", - заявляв міністр .

- з 2 по 24 січня. Відносно нова ідея, яку, за даними видання ZN.UA, на нараді відстоював міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Відомо, що консультації влади щодо дат та умов карантину будуть продовжуватися. Деякі подробиці можуть з'явиться вже 2 грудня після чергового засідання Кабінету Міністрів. У будь-якому випадку про початок локдауну уряд повинен повідомити не раніше, ніж за 7-10 до його введення.

У той же час секретар РНБО Олександр Данилов заявив, що жорсткий карантин точно буде, але зараз вирішується в якому місяці він буде введений. "Локдаун в Україні точно буде. Зараз одне питання - коли: в грудні або з 2 січня. Йде дискусія з фахівцями з цього питання. Те, що локдаун буде - 100%", - сказав він.

Що таке локдаун

Локдаун - жорстка форма карантину, яка обмежує вільне пересування людей як в державі, так і за його межі. В таких умовах функціонувати можуть лише ті організації, які надають необхідні основні послуги і товари (лікарні, аптеки, продуктові магазини і т. д.).

Локдаун вже вводився навесні 2020 року, коли не працював громадський транспорт, були лімітовані можливості пересування людей між містами, не працювали школи, установи, а чимала кількість українців ізолювалися вдома.

Що передбачає повний локдаун:

- обмеження вільного пересування і соціальних контактів громадян;

- закриття практично всіх підприємств, установ і організацій, в тому числі освітніх, розважальних, спортивних, закладів громадського харчування (можуть працювати тільки на доставку або продавати їжу на винос), тощо;

- перехід співробітників підприємств, організацій і установ максимально на роботу в онлайн-режимі;

- закриття кордонів, припинення міжнародного і міжміського сполучення, а також роботи громадського транспорту в межах населених пунктів.

Вокзал, закритий на час карантину, КиївФото: Апостроф / Александр Гончаров

Українців знову закриють по домівках?

Швидше за все ні, але спробують максимально обмежити мобільність населення. Тобто виходити на вулицю гуляти вам ніхто забороняти не буде, але можуть заборонити масові зібрання більш ніж, наприклад, 8 осіб.

Закриють кафе, бари, ресторани, непродовольчі ринки, ТРЦ та інше. В такому випадку у людей буде менше можливостей розгулятися.

Чи закриють транспорт

Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявляє, що ні. Принаймні, він буде на цьому наполягати.

"Навіть у тих країнах, які вводили деякі обмеження щодо функціонування різних галузей, транспорт залишався працювати. Це артерія, в першу чергу, для економіки. Інакше важко підтримувати ділову активність. Я буду наполягати, щоб транспорт залишався робочим", - сказав міністр, зазначивши, що право користуватися транспортом повинні мати тільки працівники критичної інфраструктури.

Правда, чи будуть знову вводиться спеціальні перепустки для проїзду в громадському транспорті, як це було навесні та чи буде кимось контролюватися мета поїздки українців в громадському транспорті, поки невідомо.

Проти закриття громадського транспорту виступає і міністр охорони здоров'я Степанов, а мер Києва Віталій Кличко буде окремо просити Кабмін не закривати столичне метро. А глава Держспоживслужби Києва Олег Рубан пропонує все ж обмежити роботу підземки та встановити певні години роботи вранці та ввечері.

Стосовно внутрішньообласного та міжміського сполучення, незважаючи на заклик глави МВС Авакова закрити ці перевезення, Криклій виступає проти. Те ж стосується і внутрішніх та міжнародних перельотів.

Що зі школами та садочками

З цього приводу уряд поки не висував ніяких вимог. А у Верховній Раді вважають, що незважаючи на плани влади ввести жорсткий карантин, навчальні заклади працюватимуть за звичайним графіком.

"Школи та дошкільні навчальні заклади працюватимуть навіть під час локдауну. Їхня робота буде проходити в штатному режимі з плановими канікулами. Є рекомендації Міносвіти - йти на карантин, якщо в групі або навчальному закладі є випадки зараження COVID-19", - заявив член комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, народний депутат Роман Грищук.

ШколаФото: УНІАН

Із вишами, за словами нардепа, все простіше, вони здебільшого і так працюють дистанційно.

При цьому Олег Рубан повідомив, що Київ готовий закрити школи та садки на період локдауну.

Наслідки для України

Поза всяким сумнівом, введення локдауну є дуже важливим для порятунку життя та здоров'я українців, але для економіки країни це може стати катастрофою, про що й говорив головний санлікар України Віктор Ляшко. "За розрахунками Мінфіну і Мінекономіки, його введення в Україні може привести до краху економіки", - заявив він.

Народний депутат від фракції "Голос" Соломія Бобровська в ефірі програми Апостроф Live заявила, що виступає проти повного локдауна, оскільки у більшості людей після весняного карантину та доволі економічно складного року в цілому, просто не залишилося мінімальної фінансової подушки безпеки.

"Це може виявитися дуже страшним локдауном, гірше, ніж навесні. Як на мене, це фатально. Ми просто не встанемо - ні в плані бюджетних ресурсів, ні в плані бізнесу. А бізнес - це ті перші люди, до яких ми йшли навесні за підтримкою та допомогою в медичній системі", - вважає нардеп.

За прогнозами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгора Кияна, за оптимістичним сценарієм, економіка скоротиться на 20%, а за песимістичним - на 40%. Але в той же час економіст впевнений, що бізнес зможе дуже швидко піднятися, якщо влада не буде продовжувати закручувати гайки підприємцям. Якщо уряд продовжить віддалятися від людей та бізнесу, це може посилити невдоволення владою і привести до політичної кризи.

"І в такому випадку швидше країну доб'є не економічна криза, а політична. Тоді від нас відвернуться всі наші внутрішні та зовнішні партнери, бізнес перестане працювати на економіку, піде в тінь, і просто зникне довіра до влади", - пояснив Киян.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу