RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зимовий локдаун буде страшнішим і гіршим, ніж навесні, у людей вже немає економічної подушки - Соломія Бобровська

Нардеп Голосу категорично проти тотального карантину

Нардеп Голосу категорично проти тотального карантину Соломія Бобровська Фото: УНІАН

Чи не найголовніше питання, яке наразі цікавить українців - коли буде введено локдаун і на яких умовах. Але Кабмін продовжує тягнути з рішенням. Народний депутат від фракції "Голос" СОЛОМІЯ БОБРОВСЬКА в ефірі програми Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV рішуче засудила зволікання уряду у цьому вкрай важливому питанні. Також вона розповіла, коли Верховна Рада зможе ухвалити Держбюджет-2021.

- Чому ми досі не маємо від уряду якоїсь остаточної реакції ані по термінах, ані по заходах локдауну. І чи буде цей інтелектуальний карантин?

- Я вважаю, що не буде ніяких розумінь від уряду - буде лише буквально за сім днів, так як Верховна Рада поставила їх у рамки. За останні 9 місяців, на жаль, горизонт планування уряду не сягає більше, ніж 1 тиждень, або 27 годин, коли вони примудрилися запровадити карантин вихідного дня буквально в четвер. А в суботу закрили заклади, які втратили фактично до 40% свого обороту за останній місяць.

Тому я особисто не вірю ані як політик, ані як громадянка, яка теж чекає і не розуміє, коли цей локдаун відбудеться і початкового плану дій від уряду. Те, що ми чуємо у Верховній Раді або на погоджувальних зустрічах з урядом – це якась частина шизофренії. Тобто є офіційні дані, які прем’єр, наприклад, доповідає, а є інші речі.

Я постійно перебуваю на місцях і спілкуюся з лікарнями. Тому це якесь відірване відчуття реальності Печерських пагорбів від того, що відбувається в Україні, на жаль. Мені дуже прикро. І я, чесно кажучи, не розумію, як можна ухвалювати будь-які рішення без погодження не те що політичних, а просто господарських моментів разом із мерами, а тепер уже із головами ОТГ, які безпосередньо ці рішення виконують і бачать стан в тих областях і містах, де вони працюють.

Тому в мене настрій теж дуже песимістичний, на жаль. Будемо мати в п’ятницю годину запитань до уряду, будемо чекати прем’єра. Я думаю, знову буде відповідати Степанов. Далі будемо продовжувати дискусію, що далі буде з локдауном, чи він буде. Тому що комунікація, яка була зі сторони уряду, фактично завела всіх людей в кут, коли ми бачимо, що фактично локдауну не може не бути. Хоча ніхто не розуміє ані його термінів, ані обмежень: чи буде ходити транспорт, чи зупинять залізницю, чи знову зупинять літаки?

Це може виявитися дуже страшним локдауном, гіршим, ніж навесні. Як на мене, це фатально. Ми просто не встанемо - ані в плані бюджетних ресурсів, ані в плані бізнесових. Бізнес – це ті перші люди, до яких ми йшли навесні за підтримкою і допомогою у медичній системі.

- Кличко заявив, що буде наполягати на роботі громадського транспорту в карантин. Чи потрібен нам карантин, якщо буде працювати громадський транспорт?

- Я насправді проти локдауну, тому я підтримую лише розумні обмеження. Я не підтримую жодних крайніх радикальних заходів, які хоче запровадити уряд. Ви достатньо праві, тут немає логіки. Якщо ми закриваємо країну на локдаун, тоді ми закриваємося всі. Тоді, безперечно, мова має йти і про громадський транспорт. Але, не забувайте, що крім лікарень є виробництва, які неможливо зупинити. Людям треба доїжджати. Я пам’ятаю, як навесні люди просто йшли трасами, аби дістатися на роботу. І це катастрофа, це гірше, ніж коронавірус і інфекційна хвороба, при всій повазі до бажання людей захиститися.

Я повернуся до своєї першої позиції – я категорично проти локдауну і вважаю, що ми маємо застосовувати заходи, можливо, жорсткіші, ніж для червоної зони, але це не має бути повний локдаун. Країна і сім’ї, які мали мінімальну економічну подушку, на сьогодні її вже не мають. А ми заходимо в зиму, в підвищення комунальних тарифів, закінчення року тощо. Це не ті речі, з якими варто експериментувати в Україні.

- Ваш колега по фракції Ярослав Железняк заявив, що цього тижня бюджет не розглянуть. Ви щось знаєте про це? Чому його не розглянуть цього тижня?

- Тут питання в термінах подачі. Має пройти ознайомлення з депутатами. До речі, йде мова про те, що Верховна Рада працюватиме декілька тижнів поспіль. В грудні буде змінено її календарний графік. Відповідно, за тиждень ми повернемося до питання бюджету.

З того, що я знаю, то минулої суботи справді була мова про те, щоб бюджет перенести на позачергову сесію після 6 грудня. Це не виключає, що ми зберемося окремо для бюджету, щоб повністю дотриматися регламенту. Але цього тижня, я сподіваюся, ми повернемося до відтермінування введення касових апаратів для підприємців. Це та річ, яка турбує абсолютно всіх. І це те, що ігнорує Верховна Рада останній місяць.

Ну і, безперечно, це конституційна криза, яка запалила всю Україну після місцевих виборів, про які всі забули. Місяць Рада до неї теж не повертається, але цього тижня, маю надію, що вона хоч якось почне розв’язувати це.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств