RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медицина в Україні на межі катастрофи, ціна порятунку 300 мільярдів - Олег Мусій

Якщо не підняти зарплату лікарям, то нікому буде лікувати українців

Мусій медицина фінасування Олег Мусій Фото: УНІАН

Грошей, які у проекті Держбюджету-2021 передбачені на медицину, категорично не вистачає для фінансування галузі. Необхідна сума для того, щоб розвивалася і функціонувала система охорони здоров’я – це близько 300 млрд, що майже вдвічі перевищує суму, яку обіцяють закласти на медицину. Якщо ж держава не забезпечить гідну зарплату лікарям - стартова сума має бути від еквіваленту 1 тисячі доларів для лікарів, 70% медичним сестрам і 50% санітаркам - то станеться кадрова медична катастрофа. І це спричинить катастрофу демографічну, оскільки нікому буде надавати меддопомогу людям. Про це в ефірі програми Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV заявив президент Всеукраїнського лікарського товариства, міністр охорони здоров’я у 2014 році ОЛЕГ МУСІЙ.

- 57 млрд гривень, яких не вистачає на фінансування медичної системи у 2021 році – це критична сума? Чи отримає МОЗ ці гроші?

- Сума 57 млрд – це буде подачка для того, щоб закрити ті дірки, які не будуть закриті загалом при 159 млрд, які обіцяють закласти в бюджеті на медицину.

Насправді необхідна сума для того, щоб розвивалася і функціонувала система охорони здоров’я – це близько 300 млрд. Це значить, що 5% ВВП – тільки на програму державних гарантій. Це вимоги закону "Про державні фінансові гарантії". І 2% - на всі інші заклади системи охорони здоров’я і все функціонування системи охорони здоров’я.

Саме тому критичною цифрою для того, щоб не відбувалася подальша руйнація, є не 57 млрд і навіть не 87 млрд, а реальна цифра становить близько 300 млрд грн. Якщо цієї цифри не буде, то станеться кадрова катастрофа. А потім станеться і катастрофа з тим, що нікому буде надавати медичну допомогу і, відповідно, зменшення кількості населення України.

Це відбувається, на превеликий жаль, протягом останніх 5 років особливо яскраво. Під виглядом псевдореформи нам щось таке запропонували, а потім не дали на це навіть грошей. Це є неприпустимо. Зараз має бути різко поставлене питання головою комітету і міністром охорони здоров’я. Богу дякувати, міністр займає хоча б промедичну позицію. Нарешті. Він відстоює і наполягає, але рішення, звісно, ухвалює Верховна Рада.

Мають бути виконані публічні обіцянки голови комітету Радуцького, який неодноразово заявляв про те, що він не допустить в 2021 році ухвалення бюджету, де буде менше 5% ВВП на програму медичних гарантій. От я хочу подивитися, як "Слуги народу" і Радуцький особисто, і Зеленський особисто, і відповідно їх уряд, який вони призначали, виконають обіцянки перед українською медициною. Цифра 159 млрд означає, що в 2021 році залишається бюджет минулого року. Насправді це свого роду маніпуляція про підвищення бюджету: ці 129 млрд 2020 року, плюс коронавірусний, який був окремим, дорівнюють цим 159 млрд. Тому будь-які байки про підвищення бюджетного фінансування на медицину у 2021 році – це профанація і брехня. Ось така реальна картина. Тому треба наполягати усім, зокрема і медикам.

- А чи потрібні нам будуть ті 57 млрд, якщо в нас буде кадрова катастрофа, про яку ви кажете?

- Якщо буде 300 млрд, то кадрової катастрофи в Україні не буде, бо медики залишаться працювати в системі охорони здоров’я. Якщо буде всього додано ще 57 млрд, то система залишиться такою ж. Це значить, що буде масовий відтік кадрів. Ми ж пандемії не позбулися, і в 2021 році вона не закінчиться повністю. Окрім того, є інші хвороби.

- Але ж ми знаємо, що частину грошей з ковідного фонду витратили не на медицину. Як контролювати це?

- 20 млрд все ж таки витратили на медицину. Вони виділені на медицину. Їх ще не використали, не закрили поставки. Наприклад, 100 апаратів ШВЛ, проплачених з цього фонду, вже надійшло у МОЗ. До кінця року буже 300 апаратів ШВЛ, тому ці 20 млрд буде використано, а все інше потрачено впусту.

Саме тому, щоб потім не можна було маніпулювати коронавірусним фондом, цей фонд закладають вже безпосередньо в бюджет МОЗ на 2021 рік. Щоб не було можливості звідти забрати на дороги або на будь-що.

Повторюю, розмови про те, що медичний бюджет збільшується - це маніпуляції і обман. Насправді нічого не збільшується. Кадри масово покидають систему охорони здоров’я. З цим треба щось негайно робити. Першим реальним кроком має бути збільшення зарплат, як обіцяв неодноразово президент Зеленський, як обіцяв неодноразово міністр охорони здоров’я.

- Якою має бути зарплата, щоб втримати людей, і щоб не було кадрової катастрофи?

- Має бути стартова сума від 1 тисячі доларів для лікарів. Відповідно, 70% від цієї суми – це медичним сестрам, і 50% - санітаркам, які працюють теж. Без них лікар сам не зможе нічого робити.

- Це ви про сімейних лікарів зараз говорите?

- Я кажу про лікарів загалом. Дуже погана диференціація між сімейним лікарем і лікарем вторинки породила великий внутрішній конфлікт. Лікар сімейний заробляє 15 чи 20 тисяч, а його колега, який виконує важчу роботу, отримує 5 тисяч гривень.

Як може співпрацювати один з іншим? Це неправильний крок по розрізненню фінансування зарплат. Має бути відповідна шкала. Старт зарплати має починатися з 1 тисячі доларів. Тоді можна уникнути кадрової кризи.

- Дуже багато говорять про те, що єдиний вихід з коронавірусної ситуації – це вакцинація. Нестача коштів у МОЗ може якось вплинути на отримання нами вакцини?

- На отримання вакцини насамперед вплине COVAX. Це та система, яка на 8 млн українців забезпечить нас вакцинами. Ця вакцина буде надана Україні безоплатно. Нею навесні, я сподіваюся, будуть вакциновані групи ризику. Для вакцинації груп ризику 8 млн доз, які планує Україна отримати, буде достатньо.

- Нам не потрібно буде докуповувати вакцину?

- Безумовно, вакцини на всіх не вистачить. Для того, щоб в Україні був так званий колективний імунітет, потрібно, щоб або перехворіли, або були щеплені близько 80-85% населення. Це має бути 35 мільйонів людей. Декілька мільйонів до того часу перехворіють, я думаю, а ще 30 млн доведеться щепити.

На 20 млн українців треба знайти кошти. При вартості вакцини у 20 доларів можна порахувати, скільки треба грошей. Це не є якісь критичні чи катастрофічні цифри. Тут гірше інше – всі країни стоять в черзі, і виробники вакцини можуть не встигати. Але я думаю, що за півроку–рік буде достатня кількість вакцини.

Єдине що, я б закликав тільки до безпечної вакцини, яка пройшла реєстрацію і всі стадії. Не так, як у нас є типу російська псевдовакцина чи українська з доктором Фаворовим. Ні, вона має пройти всі перевірки і бути безпечною для усіх. Тільки тоді її можна буде застосовувати.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто