RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українка з Криму: мені буде важко туди повернутися, тому що там дуже багато зрадників

Кримчанка Ольга розповіла, як живуть кримчани в окупації

Кримчанка Ольга розповіла, як живуть кримчани в окупації Проросійський мітинг в Криму Фото: Getty images

Мешканка Криму Ольга, яка виїхала з півострова після його окупації росіянами, розповіла в ефірі Апостроф TV про те, як зараз живуть українці в окупації. Зокрема, вона розповіла, з якими проблемами стикаються люди при перетині адмінкордону, що з водою в Криму. Також вона пояснила, чому їй буде важко повернутися на півострів після його фактичного повернення до складу України.

- Чи виникають зараз складності при перетині адмінкордону з Кримом? Яка там ситуація?

- Зараз ситуація в загальному така ж, як і зазвичай. Єдине, що зараз набагато менше людей перетинає адмінкордон в обидва боки. А якихось особливих умов немає.

Звичайно ж, наклала відбиток заборона російської влади в'їжджати жителям материкової України в Крим, якщо у вас там немає родичів першої лінії. Виходить, може приїхати тільки мати до дочки і дочка до мами. Або ж син до батька або матері - тільки по першій лінії.

Дивіться: В окупованому Криму пересохло стратегічне водосховище: з'явилися сумні фото

- Коли ви минулого разу були в Криму, то робили тести на коронавірус? Що у вас взагалі питали для того, щоб ви могли перетнути цей адмінкордон?

- По-перше, найголовніше, я повинна була при собі мати кримський паспорт. Якщо раніше ми мали можливість перетинати кордон в обидва боки тільки за нашим українським паспортом, то зараз у мене повинен бути кримський паспорт. Якщо у людини, що перетинає кордон в бік Криму, немає кримського паспорта, то вона стає в окрему чергу, її оформляють в іншому віконці. Оформляється штраф - 2000 рублів. І далі він може в'їжджати в Крим за українським паспортом.

- Штраф за український паспорт?

- Ні, штраф не за український паспорт. А за те, що я в'їжджаю в Крим без російського паспорта. Вони кажуть, що оскільки ви в'їжджаєте до Криму, у вас повинен бути російський паспорт. Природно, там є віконце Росспоживнагляду, який видає папірець, в якому написано, що я протягом трьох днів повинна зробити ПЛР-тест.

- Наскільки просто його там зробити?

- Ви знаєте, я робила на наступний день після прибуття до Криму в Сімферополі. Ми стояли в черзі близько години, було близько 30 людей. Загалом були дотримані, напевно, всі запобіжні заходи в цьому медцентрі. Я відкрила кабінет у медцентрі, і на наступний день туди прийшов результат. Електронною поштою.

- Ви отримали результат, що далі? Ви могли спокійно перебувати на території Криму? Ще якісь документи запитували у вас?

- Так, далі все спокійно. Я зробила тест по прибуттю, на наступний день прийшов негативний результат і все.

- Ще одне важливе питання в Криму - це питання води. Я так розумію, у вас там залишилася нерухомість. Що там зараз: є вода, немає води, вода за розкладом?

- Ви знаєте, так і є. То є вода, то немає води, тому що там, де жила я у батьків, це був третій поверх. Вода була практично завжди. Але дуже часто зранку вона була коричневого кольору. Потім десь, через півгодини користування, вона вже стікала і була більш-менш чиста.

- Тобто півгодини потрібно спускати воду?

- Так. До сусідки на п'ятому поверсі вода не доходила. У неї вода була тільки, коли був великий напір. Я спілкувалася зі своїми приятельками, подругами, які живуть в різних частинах Сімферополя. У когось вода строго за розкладом, у когось воду взагалі не відключають. Тут питання, кому як пощастило, хто де живе.

Читайте: "Побєдобєсіє" і російські туристи спричинили коронавірусну катастрофу в Криму - Борис Бабін

- Чи думали ви позбутися майна в Криму, наскільки це важко?

- Так, звичайно, ми подумували про це. Думали і раніше, і зараз. По-перше, щоб щось продати, це спочатку треба переоформити за російським законодавством. Це великі гроші і дуже довгий процес. По-друге, продати за ті гроші, які хотілося б, виходить не у багатьох.

- Чи плануєте ви повернутися до Криму, якщо він знову стане фактично українським? Якщо знову туди повернуться українські адміністрації, українські війська. Є у вас такі плани?

- Ви знаєте, я дуже хочу і бажаю всім серцем і душею, щоб сталося все те, про що ви сказали. Але мені дуже важко буде туди повернутися, тому що я знаю, що дуже багато людей там - зрадники.

- Ви не зможете з ними жити?

- Не зможу.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів