RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Карантин в Китаї був жахливий, але ефективний - професор з США про боротьбу з COVID

Чому людство виявилося не готовим до пандемії коронавірусу

Чому людство виявилося не готовим до пандемії коронавірусу Ілюстративне фото Фото: Getty images

Чому людство виявилося не готовим до пандемії, про яку попереджали ще в минулому десятилітті? Чому COVID-19 навряд чи стане звичайним грипом? Чому вчені зараз вважають за необхідне спочатку розробляти вакцини, а не ліки проти нового коронавіруса? На ці та інші питання "Апострофу" відповіла заслужений професор кафедри молекулярної біології Прістонського університету, автор підручників з вірусології ДЖЕЙН ФЛІНТ.

- Багато західних автори називають коронавірус "новою чумою". Ви з цим згодні?

- Взагалі-то ні. Тому що чуму спровокували бактерії, а зараз ми маємо справу з вірусом. Але якщо говорити в тому сенсі, що хвороба вразила багатьох, то так, я згодна.

- Якщо тоді порівняти цей вірус з "іспанським грипом", наприклад. Яка основна різниця між ними?

- Вони належать до абсолютно різних родин вірусів. Вони дуже схожі в тому, що, обидва дуже заразні й швидко поширюються. Однак "іспанка" в 1918-му вразила набагато більше саме молодого населення, ніж будь-який вірус до або після неї. А SARS-Cov-2 (саме він і є вірусом, тому що COVID-19 - це назва хвороби, яку він викликає) є більш небезпечним для людей похилого віку та тих, у кого ослаблена імунна система. Ми зараз бачимо все більше доказів того, що люди, які мають ослаблену першу лінію захисту імунної системи, особливо чутливі до вірусу.

- Але людство вже зустрічалося з коронавірусами та іншими вірусами, такими як SARS, MERS, Ебола. Чому ми не змогли захистити себе? Чому ми не зупинили "ковід" ще до пандемії?

- Якщо ми говоримо про сам штам вірусу SARS-Cov-2, то він був значно заразнішим ніж інші хвороби, які ви назвали. Такі заходи по захисту громадського здоров'я, як відстеження людей, дозволили взяти пандемію під контроль дуже швидко, і якщо порівнювати з кількістю людей, які померли на початку ХХ століття, то зараз їх буде менше (від коронавіруса поки що померли близько 1,5 млн, у той час як від "іспанки" - 17-50 млн, - "Апостроф"). Тому мені здається, що глобальна система охорони здоров'я в цей раз проявила себе дуже добре.

Але разом з тим, у багатьох європейських країнах до загрози поставилися менш серйозно, відстеження контактів інфікованих людей не вважали важливим. А скажімо, в США програма підготовки до пандемії була скасована через рішення нинішньої адміністрації президента. У багатьох випадках система була не готова в принципі, а тому ефективна відповідь на коронавірус була неможливою.

Якщо говорити конкретно про віруси, які ви згадали, то Ебола передавалася респіраторним шляхом, потрібен був дуже близький прямий контакт з інфікованою людиною. Тому вірус Ебола було набагато легше стримувати.

У випадках з SARS і MERS, хворих відстежували набагато ефективніше й набагато ефективніше впроваджували заходи громадської безпеки, наприклад, карантин. SARS, як ви знаєте, з'явився в Гонконзі. Все почалося з того, що одна людина поширила його на весь готель, в якому перебувала, і звідти люди розлетілися по різних країнах, розповсюджуючи хворобу. Але людей було інфіковано не дуже багато, їх швидко ідентифікували, і карантин швидко зупинив поширення хвороби.

Що стосується SARS-Cov-2, то Китай, наприклад, спочатку ввів надзвичайно жорсткий карантин. Так, це було жахливо, але ефективно. А до катастрофічної ситуації в США та інших країнах призвело, серед іншого, неефективне тестування.

Я живу в Нью-Джерсі - це поруч з Нью-Йорком, де спочатку був потужний спалах хвороби. Місцевий уряд видав список, чого не можна робити, закликав залишатися вдома, все було закрито. Це дало дуже швидкий ефект. Але тепер через послаблення контролю в багатьох інших штатах вірус швидко поширюється. Зараз кількість випадків більша, ніж було спочатку.

Нью-Джерсі під час карантинуФото: Getty images

- Посидівши на Amazon, я побачив, що на Заході було видано багато наукових праць та книг, які попереджали, що наступна пандемія станеться через коронавірус - вони датовані ще 2008 і 2014 роками. І ніхто не звернув на це уваги. Як думаєте, чому?

- Думаю, причина неготовності людства до цієї пандемії полягає в тому, що на це виділялося дуже мало ресурсів. І важко було відстежити все те, на що варто було б звернути увагу. Вірусологи, спираючись на досвід попередніх епідемій, припускали, що всі віруси передаються однаково і хвороба повинна сильно змінитися, щоб мати здатність легко передаватися від людини до людини.

Нинішній вірус схожий на SARS, але відрізняється від нього, тому складно було розробити відповідні тести, вакцину або противірусні засоби. Ви не можете приготувати ліки, які здатні попередити нову пандемію, можна тільки підготуватися та мінімізувати поширення. Але я не знаю, чи введемо ми в майбутньому такі протоколи.

- Експерти кажуть, що зрештою ми почнемо ставитися до коронавіруса як до туберкульозу. В Україні, наприклад, з туберкульозом найгірша ситуація в Європі, але це нікого не цікавить. Є ще така думка, що ми повинні дочекатися, коли вірус перейде в транзитну фазу і стане звичайною застудою. Ви як вважаєте?

- З приводу туберкульозу, то я думаю, що люди не турбуються, бо, на жаль, не знають, як і скільки людей інфікуються - те ж саме і в США.

Відносно транзитної фази, то я дуже скептично ставлюся до цієї ідеї. Вона передбачає, що вірус стане менш заразним - на рівні інших коронавірусів, які викликають застуду у людини. Але проблема в тому, що SARS-Cov-2 дуже відрізняється від своїх родичів в генетичному плані. Я не бачу ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 стає менш заразним. Можливо, вакцини допоможуть стримати поширення вірусу. Але поки не ясно, наскільки тривалим буде імунітет від вірусу.

І хоча дослідження показують, що антитіла до SARS-Cov-2 можуть зберігатися відносно довго і Т-клітини в цей час можуть захищати людину, на мою думку, на першому місці має бути захист від хвороби, а не попередження інфікування нею. Але попередження розвитку складних симптомів на пізніх стадіях важливо для зменшення рівня смертності.

- Вакцина сприяє виробленню імунітету до хвороби. Але люди, які захворіли COVID-19, ризикують підхопити його другий та навіть і в третій раз - в Україні вже є такий пацієнт. Так звідки ми можемо бути впевнені, що вакцина нас захистить?

- Ви знаєте, що зараз є три вакцини, у випробуваннях яких беруть участь багато людей. Ми бачимо ефективність до 95%.

Загалом, ми маємо дві імунні системи. Одна - та, яка була сформована під час випадкових наших захворювань і вона не є адресною. Але нам потрібна добре злагоджена імунна відповідь, нам потрібні антитіла і Т-клітини, які визначають частки специфічного вірусу і інфіковані цим вірусом клітини нашого тіла.

Можливо, будуть люди, на яких вакцина діятиме. Але для більшості ця вакцина буде ефективною. Ми очікуємо, що вона з'явиться до кінця цього року. Для старшого покоління і дітей вакцина стане доступною приблизно через рік.

Можливо, комусь знадобиться повторна вакцинація, але зараз дуже мало свідчень того, що вірус змінюється швидко. У його геномі дуже мало мутацій, коли він розмножується. Тому він змінюється не так швидко, як грип - все відбувається зовсім інакше.

Фото: Getty images

- Питання в тому, чому ми не розробляємо проти COVID-19 таблетки, ін'єкції?

- Маєте на увазі антивірусні препарати? Ну, по-перше, вони не можуть запобігти інфікуванню. По-друге, ми маємо набагато більший досвід в розробці вакцин. По-третє, щоб зробити вакцину, вам потрібно знати лише протеїн вірусу, який має розпізнати імунна система. Це дуже прямий підхід.

Щоб розробити антивірусний препарат, вам потрібно зрозуміти, якою буде його мета. Треба провести випробування, які доведуть ефективність впливу ваших ліків. І оскільки це ліки, то тестування на токсичність будуть значно дорожчими, ніж тестування вакцини. Після того, як тестування на тваринах доведе, що цей препарат нешкідливий, можна буде переходити до клінічних випробувань.

Звичайно, антивірусні препарати необхідні, тому що будуть люди, які не вакциновані, але процес триватиме довше, ніж розробка щеплень. Але крім того, треба створити контрольовану середу - моніторити населення та визначати, кому можуть знадобитися ліки ще до того, як ця людина захворіє. Це дійсно складне завдання. А коли у людини вже проявляються перші симптоми, вже може бути запізно приймати ліки, щоб вони мали максимальний ефект.

Читайте також: Вакцина від коронавірусу? Ми ділимо шкуру невбитого ведмедя - лікар-інфекціоніст

- Але зараз, на жаль, багато препаратів з існуючих протоколів лікування виявляються неефективними і люди вмирають або від самої хвороби, або від побічних ефектів від ліків. Але ви говорите, що дійсно ефективні ліки знайдуться не скоро і ця ситуація збережеться?

- Так, боюся, що так і буде. У деяких лабораторіях проводять дослідження на групах клітин. У багатьох країнах проходять дослідження, але препарати виявляються неефективними.

Взагалі, створення ліків від вірусу зараз часто політизований процес. Наприклад, Дональда Трампа переконали в тому, що є ефективні ліки і їх можна давати людям, хоч медичні випробування ще не були завершені. Це погана ситуація.

- Чому одні і ті ж заходи щодо запобігання поширення коронавірусу мають різний ефект в різних країнах?

- В Європі багато країн, які подібно до Китаю, Японії або Південній Кореї, були набагато ефективніше щодо стримування вірусу, ніж США. Вони більш ефективно ввели масковий режим, соціальне дистанціювання, закрили місця скупчення людей, наприклад тренувальні зали та церкви або значно обмежили їх роботу.

А в США деякі штати не запроваджували цих заходів, люди продовжували подорожувати, відзначати традиційні свята, як вони і звикли, зустрічаються з друзями і родичами - і ситуація тільки погіршується. Не знаю, як там ситуація в Україні. Ймовірно, краще, ніж в США?

- Взагалі ні. Ми зараз маємо багато випадків захворювань COVID-19, лікарні переповнені. Як ви вважаєте, що краще, повністю все закрити або ввести певні обмеження?

- В США ми робимо значну кількість тестів щодня, щоб ефективно відстежувати рівень захворюваності.

Ми починали з жорсткого локдауна, коли важко було вийти навіть на прогулянку. Потім поступово все відкривалося. Тепер у нас діє так звана система багаторівневої відповіді. Ми вимірюємо рівень інфікування та приймаємо рішення.

- Підсумовуючи нашу розмову, хочу задати питання - як нам навчитися жити в новому світі?

- У багатьох країнах зростатиме кількість працівників, які будуть працювати з дому, працювати віддалено. Дуже примітно, що під час жорсткого локдауну з березня по квітень зменшився трафік на дорогах. Тож ми використовуємо менше енергії, ми менше забруднюємо середу.

Ця пандемія примушує нас до більш щільного обміну інформацією між країнами, до того, щоб всіх забезпечити вакциною. Тому я сподіваюся, ми навчимося співпрацювати краще і не будемо такими розділеними, як були в останні роки.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця