RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий рік-2021 перед локдауном: де бюджетно відсвяткувати українцеві

На новорічні свята є куди з'їздити і відпочити недорого

На новорічні свята є куди з'їздити і відпочити недорого Фото: Getty images

Уряд вирішив трошки почекати з введенням локдауну, і на період новорічних і різдвяних свят жорсткого карантину не буде. У зв'язку з цим українці стали активніше шукати можливість відсвяткувати Новий рік та Різдво поза домівкою і навіть країни. Звичайно, на тлі фінансової нестабільності в 2020 році у багатьох немає можливості купити тури на дорогі курорти. Утім, є чимало варіантів, де можна повеселитися досить бюджетно. Детальніше - в матеріалі "Апострофу".

Гірськолижні курорти

Ніщо так не піднімає новорічний настрій як приголомшливий вид величних Карпат із засніженими соснами. Гірськолижні курорти стали улюбленим місцем проведення зимових канікул для безлічі українців і гостей з-за кордону.

Якщо ви любитель спуститися по крутому спуску на лижах чи сноуборді, можете сміливо їхати в Буковель, Славське або на Драгобрат. Тут є траси на будь-який смак - як для дітей і новачків, з можливістю найняти інструктора, так і для найдосвідченіших спортсменів. Тим паче, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко нещодавно заявляв, що навіть з введенням локдауну в Україні гірськолижним курортам можуть дозволити працювати, щоб люди поїхали з мегаполісів. А готелям дозволять забезпечувати людей сніданками.

Звичайно, не обов'язково обмежувати себе тільки лижними спусками, адже на місці пропонують орендувати квадроцикли та снігоходи. Незвичайним розвагою також буде можливість покататися в упряжці з сибірськими хаскі або покататися на сноутюбінгу - надувна подушка для катання на снігу.

А після активного відпочинку завжди можна розслабитися в лазні чи сауні, попаритися в оздоровчому чані або відвідати СПА-процедури. Ну і, звичайно, ресторани з місцевою кухнею, які також запропонують вам програму для святкування Нового року. Але тут не варто забувати про карантинні заборони, адже заклади працюють з обмеженнями навіть без локдауну.

Для більш спокійного відпочинку, коли просто хочеться подихати свіжим повітрям, насолодитися видами, випити трав'яного чаю або глінтвейну, більше підійдуть Яремче або Татарів в Івано-Франківській області. За умов гарної погоди тут хороші піші прогулянки на невеликі висоти, наприклад, маршрут від Яремче до Скель Довбуша та на гору Маковиця, який під силу пройти і дитині.

У селі Татарів відкриваються просто неймовірні види на гори, крім того, трохи проїхавшись на маршрутці в бік Буковелю, у туристів є можливість піднятися на полонину Хом'яків. До неї веде досить пологий маршрут через пейзажний ліс, а висота всього 1300 метрів, набір якої практично непомітний під час прогулянки. Від полонини можна піднятися на гору Хом'як і Синяк, але в зимову пору року без гіда краще не йти, так як є загроза сходження лавини.

Традиційно відпочинок в Буковелі обійдеться дорожче за все. Вартість номера в готелі в період новорічних свят стартує від 4 тис гривень на двох за дві ночі, і досягає 20 тис гривень. Денний SKI-пас для користування підйомниками - 830-1090 грн за один день. Прокат лижного спорядження від 300 грн на два дні.

Ціни в закладах на рівні європейських, обід на двох обійдеться в середньому в 30-40 дол (800 - 1100 грн). В основному в Буковелі досить дорогі заклади, але можна знайти і більш бюджетні.

Дві ночі на різдво на Драгобраті коштуватимуть від 3000 грн на період з 6 по 8 січня. Пообідати в ресторані на двох від 15 дол (400 грн). І варто пам'ятати, що магазинів на самому Драгобраті практично немає, і продукти там коштують набагато дорожче, ніж в селищі Ясіня, розташованому під горою. В Яремче на Різдво доба обійдеться від 400 грн за кімнату в приватній садибі на двох. Вартість харчування досить демократична, можна знайти колиби на будь-який смак і гаманець.

Гірськолижний схил в Драгобраті, УкраїнаФото: Getty images

Дістатися до курортів можна як власним автотранспортом, так і залізницею. До Яремче, Татарова і Буковелі ходять маршрутки від залізничного вокзалу в Івано-Франківську. До Славського ходять поїзди у напрямку до Ужгорода, або маршрутка зі Львова. А на Драгобрат найкраще потрапити через селище Ясіня, до якого також можна дістатися поїздом.

Глава Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв в коментарі "Апостроф" зазначив, що Карпати традиційно залишаються улюбленим місцем відпочинку для українців на Новий Рік. І цей період допоможе регіону хоч трохи оговтається після карантину та повені.

"Ми прогнозуємо, що в цьому році туристичний потік буде до півмільйона людей, у порівнянні з двома мільйонами рік тому. Після офіційних повідомлень, що локдауну на новорічні свята не буде, люди стали активніше бронювати номери в готелях, і особливо окремі будиночки. Для Карпат цей рік був найгіршим, карпатські області найбільше постраждали від коронавірусу. Крім того, були проблеми з повінню, що сильно зруйнувало інфраструктуру. Все це призвело до того, що карпатський турбізнес постраждав найбільше за весь період існування свого існування", - пояснив він.

Міський відпочинок

Якщо активності на природі вам не до душі, відмінно провести час можна і в місті. І в першу чергу українці згадують про Львів. Прикрашені новорічними вогниками вулички старого міста, старовинні костели, центральна ялинка і різдвяний ярмарок, на якій вас зігріють теплими напоями, різноманітними настоянками і нагодують домашньою ковбасою.

Після прогулянки вас чекає незліченна кількість кафе і ресторанів з різноманітною кухнею і незрівнянним львівською кавою. Єдине що, так це кількість людей, яке приїжджає на новорічні свята до Львова. Звичайно, під час карантину навряд чи місто буде настільки заповнене, як в попередні роки, але розраховувати на безлюдні вулиці точно не варто.

Як повідомив "Апострофу" мер міста Лева Андрій Садовий, цього року коронавірус вплинув на те, як саме буде проходити святкування. "Святкування буде особливим. Ні в якому разі ми не будемо підтримувати заходи, які будуть збирати велику кількість людей. Навіть Різдвяний ярмарок буде реформований. Буде багато локацій, де буде стояти по 2-3 невеликих будиночка. Звичайно, буде ялинка, винос Дідуха. Все буде, але з мінімальною кількістю людей. Просто пройтися і прогулятися - окей. Але збирати людей у великій кількості ми не будемо, тому що безпека на першому місці", - говорить градоначальник.

Розташуватися у Львові можна в хостелах від 500 грн на двох за дві ночі або готелях - від 1300 грн.

Ще один варіант міського туризму - Київ. У столиці України вас чекає головна ялинка країни на Софійській площі. Штучна ялинка 31 метр у висоту буде прикрашена в тематиці казкового лісу. Святкова атмосфера буде створена завдяки декораціям і фотозоні з кумедними мешканцями могутнього пня і з використанням ретро ламп і гірлянди, які нагадують зоряне небо.

Крім того, в столиці буде прокладений 8 км маршрут від Софійської площі до Контрактової, через Арку дружби народів, де буде розташована головна ялинка міста Київ. Протягом всього маршруту будуть розміщені різні світлові і арт-інсталяції новорічної та різдвяної тематики в рамках проекту "Парад культур".

Київ, Контрактова площаФото: Getty images

На жаль, через карантин робота різдвяних ярмарків буде обмежена, продавати дозволили тільки напої без фуд-кордів, також не передбачені концертні програми. А ось на ВДНГ відкривають новорічний парк "Зимова країна". Організатори створять окрему зону атракціонів під відкритим небом, буде працювати резиденція Санти, ярмарок з фуд-кордом, каток і навіть передбачено виступ артистів.

Знайти житло в Києві на новорічні свята не складе особливих труднощів. Місце в хостелі - 300 грн, в готелях від 1000 грн за два дні на двох.

А як на рахунок відвідати Чорне море взимку? Тільки уявіть зустріч Нового року в колі друзів на пляжі в Одесі. Дещо незвично, але вже точно запам'ятатися надовго. Звичайно, весь час проводити на пляжі необов'язково, в місті теж є де прогулятися і зігрітися ароматним глінтвейном або перекусити. Ночувати на пляжі теж не варто, готель в центрі Одеси обійдеться в 1500-2000 грн за дві доби.

Але не мегаполісами єдиними, каже Лієв. У великі міста в основному їдуть з найближчих райцентрів, а ось жителі бетонних джунглів вибирають відпочинок в селі.

"Третім за популярністю напрямком для відпочинку на новорічні свята, після Карпат і міського туризму, став сільський зелений туризм. Практично в кожній області є приватні садиби, яких по всій Україні вже більше 5 тисяч. Дуже цікавий вид відпочинку, де можна чудово відпочити разом з дітьми. Тому на Новий Рік цей напрямок теж буде користуватися попитом", - вважає туристичний експерт.

За кордон

Тут з найбільш дешевих і поширених варіантів залишаються Туреччина та Єгипет. Як розповів в коментарі "Апостроф" директор мережі турагентств "Поїхали з нами" Олег Кулик, в ці країни українці бронюють більше 80% від усіх турів.

При цьому відпочинок в цих двох країнах буде абсолютно різний. Справа в тому, що зима в Туреччині досить прохолодна, і звичного літнього відпочинку з пляжем і морем ви не зможете собі дозволити на Новий Рік. Зате сміливо можете вирушати на гірськолижні курорти, які знаходяться відразу в декількох регіонах Туреччини: Східної Анатолії (Паландокен і Сарикамиш), Південно-Східної Анатолії (Хазабаба), Центральної Анатолії (Ерджієс в Кайсері), Середземноморському регіоні (Сакликент і Давгаз), Мраморноморском регіоні (Улудаг).

Найбільш популярними і дорогими є курорти Паландокен і Ерджієс, туристи відзначають високий рівень сервісу, кількість і якість розваг. Більш бюджетні курорти - Улудаг, Сарикамиш, Карталкая. Але на кожному з курортів вас чекатимуть кафе і ресторани, дискотеки, СПА, сауни, лазні та інші види відпочинку розваг.

Найдешевші тури з Києва на двох стартують від 500 дол, в залежності від престижності курорту, типу готелю і харчування.

Єгипет, Червоне мореФото: Getty images

Єгипет же підійде тим, хто навіть взимку не може уявити себе без моря, але не так як в Одесі, а з повноцінною можливістю скупатися і позасмагати. Температура повітря в новорічний період в Єгипті досягає +25 градусів, а температура червоного моря має комфортні для купання +22 градуси.

Найбільш улюблені курорти українців - Хургада та Шарм-ель-Шейх. Вартість туру на двох на 6 ночей стартує від 660 дол. Але на відміну від Туреччини, для в'їзду в Єгипет вимагають представити негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, який зроблений не більш ніж за 72 години до вильоту.

І не варто переживати, що для турків і єгиптян Новий рік не є традиційним святом. Для туристів там поставлять і ялинку, і приготують святкову вечерю, а в деяких готелях готують і різні шоу-програми.

За словами Кулика, хоча і продаж турів впав на 50%, в порівнянні з минулим роком, українці все ж виїжджають за кордон. І, наприклад, в ті ж Туреччину і Єгипет чартери вже заповнені на найближчі два тижні. Але крім цих країни популярними також є Домінікана, ОАЕ, Танзанія і Мальдіви, каже директор мережі турагентств.

"Тур в Домінікану зараз набагато дешевше, ніж рік чи два тому. У нас туди літають чартери два рази в тиждень, і вже на найближчі два тижні місць практично не залишилося, завантаження дуже пристойне. Там хороші 4-х і 5-ти зіркові готелі з аll inclusive, до чого звик український турист в Туреччині або Єгипті. До того ж, там не потрібно здавати ПЛР-тест для виїзду в країну. Коштує це все від 1000 дол з людини. Наступними йдуть Арабські Емірати. Напрямок не найдорожчий, хоча Емірати бувають різними, але там дуже серйозно підійшли до питання тестування туристів. Крім того, що тобі потрібно пред'явити негативний тест перед вильотом, тебе ще протестують після прильоту. І це зупиняє туристів", - розповідає Кулик.

На п'ятому та шостому місці за популярністю в українських туристів опинилися Танзанія і Мальдіви.

"Танзанія стала популярна з причини відсутності таких напрямків як Таїланд, Шрі-Ланка і Балі. Вартість туру буде такою ж, як і в Домінікану, але можна полетіти і за 700 дол з людини. Ряд компаній поставили чартери і на Мальдіви на період новорічних свят, але вартість такого туру 5000-6000 дол з людини", - зазначив Кулик.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК